Kommentar

Var det VI som vant?

Overskriftene varierer: «Northug vant femmila». «Norge vant femmila». «Vi vant femmila».

Krediteringen er like vekslende i følgende OL-oppsummering: «Vi tok 9 gull i Vancouver».

Det er lov å glede seg over fantasiske norske prestasjoner i årets vinter–OL, med Petter Northugs taktiske triumf på manndomsøvelsen femmila som herlig avslutningsminne. Northug slapp seg bak i feltet i tungt terreng, avanserte i lett terreng og staket forbi på oppløpet med klart høyere frekvens enn sølvvinner Axel Teichmann.

Men var det Norge eller Northug som vant femmila? Og var det Norge som tok ni gull i OL?

Spørsmålene kan virke som ordkløveri, men de stilles fordi nasjonskampen i OL nå er blitt så viktig at den faktisk bryter med det olympiske charteret.

Forsker Andreas Selliaas påpeker på sin alltid lesverdige blogg at stadig flere utøvere melder overgang til nye nasjoner. Som overraskelseskvinnen i skiskyting, Anastazia Kuzmina, som byttet fra russisk til slovakisk statsborgerskap. Kuzmina, gift med den israelske skiløperen Daniel Kuzmin, sikret Slovakias aller første gull i vinter-OL.

Men Slovakia og Norge skal altså ikke kunne ta gull i OL, dersom man forholder seg til OL-charteret. I kapittel 6, paragraf 1, står det blant annet:

«The Olympic Games are competitions between athletes in individual or team events, and not between countries».

Selliaas påpeker at charteret ble tolket ortodokst i lekenes startfase. Mellom 1896 og 1906 var det ikke nasjoner som konkurrerte. Det var enten klubblag eller enkeltutøvere som kom til OL.

At hvert land nå fyller kvoter, kan hindre at OL blir en konkurranse mellom de beste utøverne. Nåløyet et trangt for nederlandske skøyteløpere, norske langrennsløpere og canadiske ishockeyspillere.

Mer alvorlig er det kanskje at OL kan bli en skueplass for smålig nasjonalisme, slik vi har sett noen eksempler på mellom Norge og Sverige i Vancouver.

På den annen side tror jeg nok at den brede folkelige interessen for OL ville avta dersom det nasjonale elementet ble borte.

Hvorfor skulle ellers danskene plutselig bry seg om curling og engelskmennene om aking?

Les mer om mer disse temaene:

Lars Gilberg

Lars Gilberg

Lars Gilberg er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar