Verdidebatt

Nattevakt-stafett for moskeene

Å beskytte moskeene, ikke bare som fysiske bygninger, men også som symbolske ankre for en samfunnsgruppe, er å forsvare demokratiet, alles rett til en fredelig hverdag i storsamfunnet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Moskeer,kirker, synagoger og andre gudshus er ikke bare hellige for de troende. De er og bør være hellige for alle. Jeg skriver dette med et utvidet hellighetsbegrep.

Hatshandlinger mot religiøse grupper og trossamfunn, enten det er snakk om minoriteter eller en majoritet, er uakseptabelt. Det kan ramme noe som ansees som en maktfaktor i samfunnet, slik Norge opplevde under perioden med kirkebranner. Det kan også være rettet mot en minoritet. Da rammer det langt hardere, av mange grunner.

Minoriteter har lavere terskel og kan, med rette, bli skremt av trusler som en majoritet ikke tar alvorlig. Det har med den varige følelsen av sårbarhet. Men enda viktigere handler det om at det kan eksistere sosiale og psykologiske koder som storsamfunnet enten ikke forstår eller ikke tar seriøst. Man taler forskjellige språk i mer enn en forstand.

Statsviter Shoaib Sultan og stortingsrepresentant Arild Stokkan-Grande (AP) har kommet med kloke og verdifulle innlegg. De bør lyttes til. Sultan har rett når han oppfordrer politiet til å klassifisere hendelsen med det kappede grisehodet utenfor moskeen som hatkriminalitet. Gjør ikke politiet det, har de en mangelfull forståelse av det samfunnet de lever, operer i og forhåpentligvis jobber for å beskytte.

Stokkan-Grande kommer med en klar og viktig oppfordring. Han forteller om en personlig erfaring der han som ung var med og holdt nattevakt uten lokalekirken. "Beskytt moskeene!", en oppfordring fra en ansvarsbevisst politiker som jeg har tenkt å etterkomme.

Samhold skapes av å bry seg om hverandre og stille opp når en samfunnsgruppe møter store utfordringer. Å beskytte moskeene, ikke bare som fysiske bygninger, men også som symbolske ankre for en samfunnsgruppe, er å forsvare demokratiet, alles rett til en fredelig hverdag i storsamfunnet.

Jeg vil holde nattevakt utenfor en Oslo-moske søndag den 29. og mandag den 30. september. Jeg oppfordrer andre til å starte dette stafettet. Det finnes mange moskeer i Norge, og vi er mange som vil stå imot enhver form for hat og ekstremisme. Den symbolske effekten av en slik nattevakt-stafett er langt viktigere enn den rene praktiske beskyttelsen av moskebyggene. For det sier seg selv. Dette er politiets oppgave.

Spre gjerne dette oppropet i sosiale medier.

Den eller de som kan tenke seg å holde nattevakt med meg 29. og 30.september, kan kontakte meg på azmeh@telia.com

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt