Verdidebatt

CO2 - en livsviktig ressurs

Ola Nordmann produserer gjennomsnittlig ca 12 tonn CO2 i året, og er således en av verdens klimaverstinger.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

På 70- og 80-tallet var det veldig fokus på ørkenspredning og fremtidig matmangel for en stadig voksende verdensbefolkning. For min egen del fant jeg ut at den eneste måten i et langsiktig perspektiv å møte den trusselen på, var å plante trær i ørkenen. Uten dermed å ha noen forestilling om at det ville bety så mye, begynte jeg likevel å sende penger til Jødisk Nasjonalfond (www.jnf.no), slik at de kunne plante trær for meg i Negev-ørkenen. Så gjorde jeg i alle fall noe! Med all diskusjonen omkring klimatrusselen, har jeg funnet ut at treplantingen også har tjent en ny hensikt. Trær absorberer CO2.

Ola Nordmann produserer gjennomsnittlig ca 12 tonn CO2 i året, og er således en av verdens klimaverstinger. Ifølge forskningsstiftelsen Cicero inneholder et gjennomsnittlig norsk tre 0,7 tonn CO2, vel å merke i stammen alene.I tillegg kommer grener, annen flora og fauna som følger med skogplantingen, samt at skog binder mye CO2 i form av humus på bakken.

Ifølge FN binder et stort tre 1,5 tonn av denne klimagassen. Etter å ha regnet litt, fant jeg til min store glede at jeg ikke bare hadde plantet nok trær til å dekke min egen CO2-produksjon, men også min kones - og min datters! Og da snakker vi om all den CO2 som vi produserer for hele livet!

For ifølge disse tallene så er åtte trær i året alt som skal til for å nullstille sitt CO2-regnskap. Hvis vi regner at vi lever 80 år, blir det 640 trær. Legger vi til litt slingringsmonn og sier 12 trær i året, så blir det fremdeles bare 960 trær som hver av oss må plante for å nullstille hele sitt livs CO2-regnskap.

Plantingen må selvfølgelig skje i områder der det ikke vokser trær fra før, for eksempel ørkenlignende strøk. Kun da vil CO2-opptaket være netto gevinst. Med utgangspunkt i den prisen Jødisk Nasjonalfond tar, 100 kroner per tre, koster det bare 1200 kroner per år å nullstille sitt klimaregnskap.

Treplanting har mange fordeler. Der det før bare var tørr sand, vokser det nå skog. Da vil annen flora komme etter. Og der det er flora kommer fauna. Videre blir nå solenergien, som tidligere ble brukt til å varme opp sanden og i neste instans atmosfæren, nå «fuel» i fotosyntesen. Tenk bare hvor mye varme som er oppmagasinert i ei vedskie!Beplantningen har blant annet derfor en kjølende effekt på klimaet.Derfor vil det ofte også regne mer, hvilket betyr at klimaet som helhet blir forbedret.

All kull, olje og gass kommer opprinnelig fra skog. Det er dermed ingen viderverdighet å binde CO2-en opp igjen. Verden har enorme områder som bare skriker etter trær og skog. CO2 er ikke et problem, det er en livsviktig ressurs! Det er slett ikke galt å hevde at CO2-en faktisk hører hjemme her vi bor, over bakken. Den trenger bare en skog å bo i. Plassen har vi.

Dette har Israel innsett. De bruker CO2-en og planter skog i ørkenen. JNF har dessuten funnet ut at det økte CO2-nivået i atmosfæren gjør at trærne i tørre områder klarer å absorbere samme mengde CO2 med mindre åpning av porene i bladene. Det betyr mindre fordampning; trærne vokser like mye, men med mindre forbruk av vann.

Den rødgrønne regjeringen derimot, har satset på å bruke 5 milliarder kroner på CO2-deponi i Nordsjøen. Det produserer ingenting. Noen vil mene at det først og fremst er et teknologisk og politisk prestisjeprosjekt.

Og jeg legger til: En formålsløs og dyr bortkasting av en livsviktig ressurs som heller skulle vært brukt til å gjøre ørkenen grønn. Derfor, følg heller Israel og plant et gedigent CO2-deponi i ørkenen! Da har vi noe å gi videre til kommende generasjoner.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt