Verdidebatt

Regjeringsskifte bra for demokratiet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Indira Gandhi sa det slik: «Demokratiets ånd kan ikke innpodes utenfra. Den må komme innenfra.»     Og det er god grunn til å merke seg Gandhis ord, for det er nettopp det som berører seg i folket, og som er til folkets beste, som gjør demokratiet til den beste styreform.

Selv om Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet kom i mindretall denne gangen, har de en ny mulighet om fire år. Men det avhenger av at de viser evne til å lytte til folket som skal velge dem.

Viktige områder som vil stå sentralt i kommende fireårsperiode er bl.a. hvordan pleietrengende får den hjelp de har behov for, hvordan helsetjenesten fungerer ellers, hvordan barn og unge får sin opplæring og om det blir yrkesmuligheter for dem, om det blir satset på en samferdsel som kan være til nytte for dagens og morgendagens innbyggere – enten en bor i sør, nord, øst eller vest i landet.

Også må det legges til rette slik at det går an å produsere varer som også kan eksporteres. Og da må produksjonskostnadene ned. Dette blir helt sentralt. Slik det er i dag, er det nesten umulig å klare seg uten oljeøkonomien.

John F. Kennedy sa det slik: «Demokrati er den høyeste form for regjering, fordi det er basert på respekt for mennesket som et fornuftig vesen.»      Og til denne evnen å være fornuftig hører evnen til å tenke også på de som har det vanskelig – og også hvordan samfunnet skal fungere i morgendagen for våre barn og barnebarn.

Det blir i høyeste grad interessant å merke seg hvordan den nye regjeringen vil styre vårt samfunn innenriks og hvilke utenrikspolitiske holdninger den inntar – og hvordan dette griper om seg og engasjerer folket - og ikke minst hvordan dette virker inn på neste stortingsvalg.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt