Spaltist og kommentator i Vårt Land Erling Rimehaug

Tidligere redaktør i Vårt Land.

Trøbbel for Erna

Erna Solberg har vunnet statsministerposten. Men en sterk og offensiv Siv Jensen betyr trøbbel for regjeringsprosjektet hennes - og for sentrumspartiene.

Publisert: 9. sep 2013

Høyre har nådd sitt etterlengtede mål: Erna Solberg blir statsminister. Men litt skuffelse må ha blandet seg i jubelen. For det er Fremskrittspartiet som er valgets store seierherre. Riktig nok går Frp tilbake, og er nå tredje størst i stedet for nest størst.

Men resultatet er mye bedre enn hva de kunne frykte. Siv Jensen har gjort en strålende valgkamp - og det kan godt være at Carl I. Hagens sprell hjalp henne. Nå kan hun kreve full oppslutning om at partiet skal i regjering. Og hun kan være tøff i forhandlingene. Høyre er bare knapt 10 prosent større, og dermed har Frp kjøttvekta på sin side.

LES PÅ VL.NO: Slik vil Hareide takle makten

Dette er dårlig nytt for Kristelig Folkeparti og Venstre. De to partiene har berget seg unna sperregrensen. Men de har ikke fått den framgangen som de håpet på. Fremskrittspartiet er atskillig større enn de to til sammen. Det vil være svært vanskelig for dem å gå i regjering med et så sterkt parti på høyrefløyen. Men det blir heller ikke lett å stå utenfor en slik regjering.

Selvsagt kan det tenkes at Siv Jensen nå kjører så hardt i forhandligene at Høyre sier nei takk. Det kan gi muligheten for Venstre og KrF til å få gjennom sin drømmeregjering. Men trolig er valgresultatet deres for svakt. Da er det mer sannsynlig at Høyre vil velge å regjere alene.

LES PÅ VL.NO om verdisakene som står i kø

Men det mest sannsynlige nå er at vi får en regjering med sterkt Frp-preg, og at KrF og Venstre får det vanskelige valget om de vil ha innflytelse innenfor regjering eller ta ansvaret utenfor regjeringen.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Den nye landsmoderen?

Publisert nesten 8 år siden
Erling Rimehaug. Gå til den siterte teksten.
Erna Solberg har vunnet statsministerposten.

Erna Solbergs direktesendte tale til Høyres valgvake innga respekt.  Hun viste seg som en lykkelig, men rolig og balansert valgvinner - og hun var raus nok til å takke den avtroppende rød-grønne regjeringen for innsatsen.  Også hennes respektfulle ord om Jens Stoltenberg økte hennes anseelse som menneske og politiker i mine øyne.  Det er ikke vanlig kost i en slik setting. Hun la der et fundament for en rolle som landets nye landsmoder.

Hennes opptreden står i skarp kontrast til Siv Jensens vekkelsespredikant-aktige og skadefro "Morn'a Jens!"

Ellers blir det nå spennende å følge tautrekkingen mellom partiene  på borgerlig fløy i dagene framover.  Jeg merket meg at både Hareide, Skei Grande og Jensen benyttet anledningen til å forhåndsmelde hva den nye regjeringen måtte legge vekt på, og det var stort sett snapshots fra de tre partienes mest profilerte særstandpunkter.  

En gratulasjon til Høyre - dette valgets suverene vinner, men Erna Solberg får noen ekstremt krevende dager og uker framover!

Kommentar #2

Elias Per Vågnes

235 innlegg  10902 kommentarer

Publisert nesten 8 år siden
Oddbjørn Johannessen. Gå til den siterte teksten.
Også hennes respektfulle ord om Jens Stoltenberg økte hennes anseelse som menneske og politiker i mine øyne

Tiltres!

Kommentar #3

Leif GuIIberg

72 innlegg  6375 kommentarer

Slik andre ser det..

Publisert nesten 8 år siden

Kommentar #4

Lars Randby

159 innlegg  5721 kommentarer

Fred og fordraglighet

Publisert nesten 8 år siden

Godt at man nå kan gå roligere debattider i møte. Etter år med tråder om den uduglige rødgrønne regjeringen vil det forhåpentilgvis nå bli stille. Går det bra er alt såre vel går det dårlig skal jeg avholde meg fra å si noe som helst, de sår man salter selv svir nok mest. 

På mange måter er jeg jo valgvinner. De jeg stemte på røk ut men det gjør jo at jeg økonomisk kommer bedre ut med de som nå skal regjere. I tillegg kan jeg lene meg tilbake og si at jeg forsøkte jo å stemme frem de jeg tror best kan hjelpe de som trenger hjelp. Her er det duket for personlig vinning både i lommeboken og på samvittighetsplanet.

Kommentar #5

Kirsten Schei

17 innlegg  1008 kommentarer

Dere kunne vel ikke dy dere .

Publisert nesten 8 år siden

Tenkte jeg det ikke. Den "kristne" avisen Vårt land er nok ikke så kristen i mange sammenhenger. har jeg funnet ut. Heller kjettersk!

Det var vel ikke for ingenting dere var så ukristelige at dere bedrev ren mobbing av Carl rett før valget. Ei heller hadde tendensiøse  "undersøkelser" om "folk ønsket vinmonopol" vært publisert ,om ikke målet var å ødelegge andre. 

Gjennomsiktige usakligheter har Vårt land rullet opp og ned spaltemeter på spaltemeter og ikke sjenert seg for å henge ut enkeltmennesker i det vide og det brede. Men sine venner brommes det vederstyggelig med påfølgende hersketenikker som gravalvor og "seriøsitet" over om de får seg en velfortjent smekk over fingrene,.... dette blir da ....-heller til tendensiøsitet.

Dere smeller opp *dagens bibelord* på forsiden ,for så å blåse dem en lang mars.

Valgnatten hadde ikke blitt gammel ser jeg før dette innlegget havnet på forsiden her sammen med dagens bibelord.

Splitt og hersk-teknikker var allerede ferdig klekket ser det ut som. Vårt land kan umulig være kristen, og at vi har en allmektig Gud som nok vet best må være så langt unna dere som det er mulig å komme.  At en kristen dame som Siv Jensen får lov å ville vel for det Norske folk skal dere åpenbart ikke ha noe av. Nei....... da limer dere opp at det blir trøbbel ! Er ikke mørkemannen som jager mennesker vekk fra Gud, og ønsker krig borte enda?                                                                                                           Bor han i avisen Vårt land?                                                                                                                                                                                                                                                       Kirsten Schei

Kommentar #6

Leif Lysvik

43 innlegg  706 kommentarer

Mye trøbbel...

Publisert nesten 8 år siden

Det er interessant å se overskriften i den britiske avisen Independent - og slik ser mange forundret til landet som bugner over av melk og honning – og som vi ha en regjering der FrP får makt og innflytelse.

Som vanlig satt jeg oppe valgnatta – og det ble omtrent som forventet. En statsminister som etter åtte år forstår at hans tid er omme, og som høflig ønsker opposisjonen til lykke med å danne regjering – og det største opposisjonspartiet som like høflig takker statsministeren for hva han har bidratt med. At det som ser ut til å bli det nest største partiet i en ny regjering har en leder som oppfører seg som en rødrusspresident på etterpå fest er ikke uventet. Men det er vulgært. Det er dette vulgære parti som skal gi premisser for politikken i de neste fire år. Og som Venstre og KrF skal samarbeide med. En umulighet tenker jeg. Men politikk har en tendens til å romme det umulige. Likevel, med KrF verdier som jeg har stor sans for, virker det umulig å regjere sammen med FrP. Solidaritet med vardens fattige, og med nasjonens fattige er uforenelig med de verdier Per Sandberg ét Co står for. At Venstre vil regjere med et parti som ikke anerkjenner at de største miljøproblemene i verden er menneskeskapt er like uforståelig.

Det skal bli spennende å se på regjeringsforhandlingene, at Erna bli statsminister vet vi – men alt annet er i det blå, eller i det gule eller i det grønne…

Jeg tror ikke at Krf og V vil komme i regjering sammen med FrP. Kamelen er for stor. 

Kommentar #7

Kirsten Schei

17 innlegg  1008 kommentarer

Hva behager?

Publisert nesten 8 år siden
Leif Lysvik. Gå til den siterte teksten.
Det er dette vulgære parti som skal gi premisser for politikken i de neste fire år. Og som Venstre og KrF skal samarbeide med

Dine ordvalg sier alt om deg! 

Kirsten Schei

Kommentar #8

Elias Per Vågnes

235 innlegg  10902 kommentarer

Publisert nesten 8 år siden
Leif Lysvik. Gå til den siterte teksten.
eg tror ikke at Krf og V vil komme i regjering sammen med FrP. Kamelen er for stor.

Det vil koste dei "livet".

Kommentar #9

Leif Lysvik

43 innlegg  706 kommentarer

Publisert nesten 8 år siden

Om du så partileder Jensens tale i går kveld blir begrepet vulgært forståelig - og riktig.

Kommentar #10

Elias Per Vågnes

235 innlegg  10902 kommentarer

Publisert nesten 8 år siden

The Liberal Party 

Lloyd George nådde toppen som statsmann ved å gå til val saman med  Det Konservative Partiet , men koalisjonen gav Det Liberale Partiet eit ulivssår. Det store partiet ramla ned mot eit nullpunkt. SV berga seg med eit naudskrik, men kan KrF og Venstre berge seg frå fylgjene av å gå i regjering saman med FRP?

Kommentar #11

Kirsten Schei

17 innlegg  1008 kommentarer

Om du hadde sett

Publisert nesten 8 år siden
Leif Lysvik. Gå til den siterte teksten.
Om du så partileder Jensens tale i går kveld blir begrepet vulgært forståelig - og riktig.

alle de menneskene Jens har "pisket", alle barn som har lidd, alle ofre for at kriminelle herjer landet, alle syke som ikke får sine mdisiner av HELFO, alle pasienter som lider ...mv... ville du hatt begrep om hva som ligger i ordet du anvender og skammet deg for at dette ordet er dekkenede for et system som forherliger systemet og lar mennesker og dyr lide.

Hadde du hatt like stor medfølelse som Siv og Carl har hadde du forstått bedre enn å forsøke å "pynte deg" med stygge ord.

Kirsten Schei

Kommentar #12

Leif Lysvik

43 innlegg  706 kommentarer

Publisert nesten 8 år siden
Kirsten Schei. Gå til den siterte teksten.
alle de menneskene Jens har

Vi bor på ulike planeter om dette er det store bilde du tegner av AP – og av norsk politikk.

Ja, sikker, mange lider i verdens rikeste land, barn opplever seg som fattig, NAV svikter, sykehuset glemmer, fastlegen fornekter, kirurgen slurvet - men det er likevel verdens beste land å bo i. Ingen andre land gir oss slik sikkerhet ved sykdom som det AP styrte Norge. Ingen andre land har en hjelpemiddelsentral som vår – jeg selv seksuelle hjelpemidler er nå gratis tilgjengelig på statens bekostning. Gratis barnehage, skole, universitet, gode stipend/ lån for studenter – mulighet til å være hjemme med full lønn ved sykdom, gratis medisin for livslange plager, blålysbil  henter oss når hjerte slår seg vrangt, selv om det kommer av 40 år med nikotin.   

Scheis beskrivelse er ikke feil, med det er det lille bilde han tegner - ikke det store, eller ser han ikke skogen for bare trær?

Og ja, Jensens opptreden i går kveld var dessverre vulgær.

 

Kommentar #13

Elias Per Vågnes

235 innlegg  10902 kommentarer

I vår kommune her vi erfaring med blåblått styre!

Publisert nesten 8 år siden
Kirsten Schei. Gå til den siterte teksten.
Hadde du hatt like stor medfølelse som Siv og Carl har hadde du forstått bedre enn å forsøke å

Då dei fekk bukta og begge endane i kommunestyret, stengde dei omgåande ei heil avdeling på kommunens einaste sjukeheim, dvs 10 plassar. I valkampen høyrde vi Carl I tyte om skattelette og omsorg for dei som trong til sjukeheimsplass. Siv skal fikse alt dette "omgåande". Javel.

Kommentar #14

Robin Tande

27 innlegg  3738 kommentarer

Og budskapet virket å være:

Publisert nesten 8 år siden
Leif Lysvik. Gå til den siterte teksten.
Om du så partileder Jensens tale i går kveld blir begrepet vulgært forståelig - og riktig.

Nå blir jeg regjeringssjef, med Erna som statsminister.

Kommentar #15

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Blodfattig, Rimehaug.

Publisert nesten 8 år siden

Jeg synes redaksjonen skal legge bånd på seg i sine dommedagsspådommer. Selv om dette er VD, som er en forkortelse for Vredens Dommedagsprofeter, må det gå an å tenke litt lenger enn nattens åpenbaring. 

Det sto aldri det gamle AKP(m-l) til ære at deres evige slagord var "STOPP FORJÆVLIGGJØRINGA" og "KAMP MOT FORVÆRRA KÅR!". Akkurat i dag ser det ut som jeg kan frykte at redaksjonen har tenkt å forfølge det sporet. Hvis dette skal være redaksjonens linje i fire år kan det være det samme med hele pressestøtten.  

Drømmen om samarbeide med AP er lagt død for en stund. Nå må man innrette seg etter andre parametre og se om man kan få til noe med det mandatet man gikk til valg på og faktisk vant. Noe annet kan Krf og Venstre i anstendighetens navn ikke gjøre.  

Politikk er det muliges kunst. Det handler om ansvar og gjennomføringskraft. Vi har et land som skriker på handlekraft. Vi har et statsapparat som gikk i koma etter Gjørvrapporten og ikke klarte å vinne ny vekstkraft etter at kursendring ble påkrevet. Det siste initiativ forsvant da man måtte begynne å tenke på andre ting enn det som ble planlagt. Jeg tror det er den første valgkamp jeg har opplevet på 40 år at ikke regjeringen klarer å erge på seg sine motstandere med en skryteliste over hva de har maktet. Hva de har gjort er praktisk talt glemt allerede, og det siste året har vært preget av handlingslammelse mens folket skriker på at det taes tak.

Sjelden har en nyvalgt koalisjon hatt så gode chanser til å komme til heder og ære, men da må de sannelig utnytte mulighetene som ligger i å hente opp etterslepet og komme seg på fremsiden av utviklingen slik at de kan lede. Og dette ønsker altså redaksjonen i Vårt Land å skusle bort på småligheter. Perspektiv, folkens! PERSPEKTIV!!!

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere