Verdidebatt

Oppstandelse i sentrum

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det vekker lett oppstandelse hos dem som sier "sentrum er dødt", når sentrum rører på seg. Men det skjer i Trondheim. Vart du skræmt? Sentrum er ikke som katta, som nøyer seg med ni liv.

Bare for å berolige enkelte: Et sentrumssamarbeid hindrer ikke samarbeid med andre. Omfang og kontekst avhenger av tid og sted. Det viktige er at partier som har felles historie, også har noe felles arvegods, - og plutselig kanskje felles fremtid, - dersom en tar vare på verdisakene i nåtid.

Etter initiativ fra KrF, blir Venstre og Senterpartiet med på å få igang et sentrumspolitisk forum, som vi muligens kaller "Politikk i sentrum". Vi utfordrer andre til å gjøre det samme. Det vil nok bli lagt merke til når det skjer. I mellomtiden forbereder vi oss med å kikke på det politiske arvegodset.

Det harseleres ofte med både sentrums størrelse og fremtidsprognoser, og det vil fortsatt skje. Vi vet at vi har hatt - og vil ha fremtidig nytte av hverandre, selv om vi til tider kan gå ulike samarbeidsveier. Mye stygt blir sagt om Sp og V i forhold til en del viktige verdispørsmål. Men erfaringen er at når vi er i tett samarbeid, har vi lite problemer med slike ting. Vi kan alle tre dokumentere dette. Vi kan til og med dokumentere at velgerne liker det!

Nå kan våre partiledere nasjonalt bekrefte at samarbeidsklimaet, tross posisjonsskillet, er bedre enn på lenge også på Stortinget. Det er bra. Samarbeidsdebatter koblet til regjering har ingen bråhast. Poenget mitt er at det skjer ting som vil kunne gjøre sentrum sterkere uansett fremtidig valgsituasjon. I tillegg til at det både er enkeltsaker å samarbeide om,- og en verdi i en synliggjøring av at den klassiske høyre/venstreaksen er utrolig endimensjonal,- selv om også den er en del av virkeligheten.

Hver gang sentrum har dannet regjering, har det skjedd i strid med både politiske og journalistiske spådommer. Og gjerne på spektakulært vis. Det kjennetegner vel enhver oppstandelse. Mye foregår i det stille som det kan bli oppstandelse av, så jeg burde kanskje tatt spranget ut i vinterferien i stedet for å fortelle om de små skritt.

Jeg blir stort sett i sentrum i vinterferien, men må også litt opp i høyden for å få et himmelsk perspektiv.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt