Verdidebatt

Symbolpolitikk hjelper ikke ofrene

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Frps Sylvi Listhaug tar i VG til orde for at man skal henge opp plakater med voldtektsforbrytere i Oslo, fordi hun ikke føler seg trygg der. Det kan jeg godt forstå at mange kvinner ikke gjør, men dette forslaget hjelper ikke et eneste offer. Det er andre løsninger som må til.

Frp sitter med makten i et byråd som stadig er ute og ønsker en så liberal skjenkepolitikk som mulig. Det er skremmende. Statistikken viser at vold og overgrep skjer oftere i situasjoner der gjerningsmann er beruset. Dersom Fremskrittspartiet var så opptatte av ofrene, burde de revurdere sin egen alkoholpolitikk. Noe av det beste regjeringen har gjort er å gå inn for å innskrenke skjenketidene – det støtter jeg fullt ut. Frps løsning med fri flyt av alkohol på byen, og vin og sprit ved siden av melken i butikken vil skape flere volds-offre, uten at det ser ut til å bekymre byråd Listhaug nevneverdig.

90 % av alle overgrep anmeldes ikke. Og av de overgrepene som anmeldes er det alt for få som oppklares og fører til domfellelse. Det må det gjøres noe med. Regjeringen har ikke sikret at Oslo, som har mye kriminalitet med forgreininger til resten av landet, får de ressursene de trenger. En spesialenhet for overgreppsaker som kunne konsentrere ressurser og kompetanse rettet mot slike saker burde etableres i Oslo.

Ellers er gatebelysning viktig, det samme er voldtektsmottak og undervisning i skolen. De fleste overgrepene blir utført av en bekjent/venn av offeret. Derfor er vi avhengige av holdningsendringer, sterkt politi og fokus på oppfølging av sakene – vi trenger ikke Frps symbolpolitikk.

Jeg ønsker ikke et samfunn hvor jeg ser bilde av noen på en plakat, for så å mistenke alle jeg treffer som kanskje likner på vedkommende for å være overgrepsmann. Et samfunn med mer mistenkeliggjøring løser ingen ting – ei heller for ofrene.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt