Lars Gilberg

Journalist i Vårt Land
223

Actionheltens hat

Publisert: 23. feb 2010

– Jeg hadde motivasjon blandet med hat uti der.

Det var Petter Northugs forklaring på hva som ga krefter da han spurtet inn til gull for Norge i sprintstafetten mandag.

Hat er et sjelden ord å høre når idrettsfolk forteller om sin drivkraft.

Kanskje var ikke ordvalget så gjennomtenkt. Kanskje var det nok et uttrykk for at det bobler over i kampens hete for gutten med det ekstreme vinnerinstinktet.

For hat er ganske langt unna de verdiene norsk idrett har definert som sitt fundament. Det er neppe slike følelser foreldre vil at barna skal lære å dyrke når de drar på langrennstrening.

Mediene ga Petter Northug tøff behandling for at han ikke ville snakke etter nederlaget i helgen. Han ville heller ikke gratulere sine svenske overmenn.

Jeg har en mistanke om at Petter føler det er upassende å gratulere – fordi han ikke føler seg slått.

Han ser aldri på seg selv som slått. Han får noen smeller, men han venter bare på å slå tilbake.

Akkurat som actionheltene mange elsker på kino. Har du sett Bruce Willis i Die Hard-filmene, vet du at også han kommer med noen sleivete replikker når oppgjørets time er kommet.

Tyskeren Axel Teichmann har tidligere uttalt seg kritisk om Northugs oppførsel, som han har kalt uhøvisk og umoden. Etter sølvet på stafetten i går, skrøt Teichmann av nordmannen: – Petter er i ferd med å endre seg innvendig og bli en bedre sportsmann og et bedre menneske, sa tyskeren.

Det var raust sagt av en bra sportsmann.

Kommentar #1

Leif Jørgen Sunde

8 innlegg  604 kommentarer

RE: Actionheltens hat

Publisert over 11 år siden
23.02.10 kl. 01:05 skrev Lars Gilberg:

Kanskje var ikke ordvalget så gjennomtenkt. Kanskje var det nok et uttrykk for at det bobler over i kampens hete for gutten med det ekstreme vinnerinstinktet.

For hat er ganske langt unna de verdiene norsk idrett har definert som sitt fundament. Det er neppe slike følelser foreldre vil at barna skal lære å dyrke når de drar på langrennstrening.

Kanskje var ikke denne analysen heller så veldig gjennomtenkt? Kanskje går det an vurdere konteksten og sammenhengen? Har du aldri hørt noen si i en vennlig tone at en f, eks hater tomater, eller hater å stå opp tidlig? Vil da bruk av dette ordet være å gå bort fra de gode verdier?

Å sause Northugs bruk av ordet i denne sammenhengen sammen med norsk idretts fundament av verdier er vel litt ute på jordet... Det er som om en fotballspiller sitt lag skal spille mot det beste laget og sier under en morosom setning før kamp at en har valgt å fokusere på teknikken før en skal ut i krigen. Så kommer en kommentator etterpå og sier at krig er vel ikke det norsk fotball vil bli assosiert med.

Synes også det er en liten missing link i innlegget. Du starter med å si at Northug bruker ordet hat, før du unnskylder han litt for han har vært utsatt for press, til slutt er det Teichmann som viser god sportsånd.

He he, jeg er sikkert litt kverrulant, men dette syntes jeg ikke holdt vann.

Kommentar #2

Lars Gilberg

223 innlegg  116 kommentarer

Hat

Publisert over 11 år siden

Siden du trekker parallellen til språkbruk i fotball:

Fikk du med deg hvordan folk reagerte da Rosenborgs supportere marsjerte gjennom Rosenes by før cupkampen i fjor med plakater der det sto «VI HATER MOLDE».

Folk i Molde syntes det var ynkelig.

Mer om det på denne tråden på dette forumet:

http://www.verdidebatt.no/debatt/cat28/subcat35/thread12779/?next=1

Kommentar #3

Leif Jørgen Sunde

8 innlegg  604 kommentarer

RE:Hat

Publisert over 11 år siden

Gå rundt med plakater mens en kaster ølflasker og lager hærverk er litt mer alvorlig, enn å si i lykkerus at du hatet sitasjonen du var kommet opp i, pga uhell både i løypa og i media.

Om man ikke hater et fotballag, blir ikke fotball litt kjedelig da? Jeg mener det går fint an å hate både fotballag og ting, så lenge man gjør det med varme.

Kommentar #4

Gunnar Lund

0 innlegg  6279 kommentarer

Ord uten mening og innhold!

Publisert over 11 år siden

Jeg vil nå heller si at sånne ord bare er endel av hans "image", tviler på at han legger noe i ordet "hat".  Northug sier jo så mye rart. For noen dager siden nevnt han at det var viktigere å slå Jønsson enn å ta OL gull, det er vel ikke så mange som tror på dette. Dette var vel bare noe han sa fordi han tapte det rennet.

Kommentar #5

Kristian Kahrs

109 innlegg  2165 kommentarer

Hat er ikke hat

Publisert over 11 år siden

Lars

Du vet kanskje litt om sport, men det virker ikke som du noensinne har vært supporter. Når jeg står sammen med Kjernen, har jeg ikke noe problemer med å synge at Vi hate Molde og Lillestrøm, men vi ælske Rosenborg. Det betyr selvfølgelig ikke at jeg ikke har et godt forhold til supportere fra andre lag, og setter meg gjerne ned og tar en øl med dem. Kjernen har et godt forhold til de andre supporterklubbene, og det blir for dumt når du kommer trekkende med episoden i Molde forrige sesong. Det var snakk om noen få unggutter som gikk litt langt, og det var også noe Kjernen tok selvkritikk på.

Kommentar #6

Per Søetorp

101 innlegg  2029 kommentarer

Nordthug - Stallone - Paulus..?

Publisert over 11 år siden

Følte meg påminnet om Rocky Balboas berømte ord fra bokseringen etter 9 runder med juling, mens folket buet og det var nervøs neglebiting blant fansen:

"It`s not about how hard you beat.  It`s how many beats you can take, and still remain standing!"

Deretter slo han tilbake som en rasende terrier i Nordthug-stil og vant til slutt kampen på knock-out!

Ifølge psykologien er hat en grunnleggende menneskelig følelse, nødvendig for selvoppholdelsesdriften.  Samtidig er det på det rene at "hat" i denne sammenheng må oppfattes kontekstuelt - mer synonymt med innbitt revansjelyst enn med den syndige, destruktive bitterheten Bibelen advarer oss imot.

Uten kontakt med denne følelsen er det umulig å få frigjort den enorme energi som er nødvendig for å kunne prestere på det nivået vi har sett Nordthug gjøre her.  Dette er nok svært vanskelig for oss sofaslitere å begripe, der vi sitter med potetgull og fjernkontroll og forventer et slags "balansert toppløp"...

Men toppidrettsutøvere skal ikke bare avkreves for gullmedaljer - de skal også bli fortalt hvordan de skal vinne det og i tillegg hva de helst skal si og ikke si til media etterpå! Man skal være helgener og forbilder både fysisk og verbalt - slik men ikke slik. Er det virkelig rimelig?

Det er da jeg kan forstå Thomas Wassbergs verbale utblåsning til en pågående sportsreporter:  "Åk själv din gubbjävel!"

Jeg ser derfor liten grunn til å moralisere over Nordthugs hat-utsagn, som media typisk nok skal vri og vende på for alt det er verdt.  Det er vel heller media som tar action-stilen helt ut her:  Everything you say can and will be used against you...

Kanskje var det nettopp denne følelsen salige Paulus beskrev i en av sine mange idrettsmetaforer, da han sa: 

Jeg strekker meg etter det som er foran, og jager fram mot målet, mot den seiersprisen som Gud fra det høye har kalt oss til i Kristus Jesus. La oss tenke slik, alle vi som har nådd fram til modenhet! (Fil.3:13-15).


Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere