Kommentar

Actionheltens hat

– Jeg hadde motivasjon blandet med hat uti der.

Det var Petter Northugs forklaring på hva som ga krefter da han spurtet inn til gull for Norge i sprintstafetten mandag.

Hat er et sjelden ord å høre når idrettsfolk forteller om sin drivkraft.

Kanskje var ikke ordvalget så gjennomtenkt. Kanskje var det nok et uttrykk for at det bobler over i kampens hete for gutten med det ekstreme vinnerinstinktet.

For hat er ganske langt unna de verdiene norsk idrett har definert som sitt fundament. Det er neppe slike følelser foreldre vil at barna skal lære å dyrke når de drar på langrennstrening.

Mediene ga Petter Northug tøff behandling for at han ikke ville snakke etter nederlaget i helgen. Han ville heller ikke gratulere sine svenske overmenn.

Jeg har en mistanke om at Petter føler det er upassende å gratulere – fordi han ikke føler seg slått.

Han ser aldri på seg selv som slått. Han får noen smeller, men han venter bare på å slå tilbake.

Akkurat som actionheltene mange elsker på kino. Har du sett Bruce Willis i Die Hard-filmene, vet du at også han kommer med noen sleivete replikker når oppgjørets time er kommet.

Tyskeren Axel Teichmann har tidligere uttalt seg kritisk om Northugs oppførsel, som han har kalt uhøvisk og umoden. Etter sølvet på stafetten i går, skrøt Teichmann av nordmannen: – Petter er i ferd med å endre seg innvendig og bli en bedre sportsmann og et bedre menneske, sa tyskeren.

Det var raust sagt av en bra sportsmann.

Les mer om mer disse temaene:

Lars Gilberg

Lars Gilberg

Lars Gilberg er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar