Verdidebatt

Evangeliet i Jobs bok

Hele Bibelens budskap er konsentrert i Jobs bok. La oss se om vi kan få noe fornuft ut av denne historien, som ved første øyekast kan virke nokså kryptisk.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Lignelsen om den bortkomne sønnen, handler i korte trekk om at sønnen drar hjemmefra. Han løser ut arven og lever i sus og dus i et land langt borte. Det hele ender dårlig. Til slutt drar han hjem til faren sin og det blir fest. Faren er overlykkelig over å se barnet hjemme igjen. Faren lengtet etter sin sønn i lang tid. Var bekymret. Urolig. Den egenrettferdige broren liker denne hjemkomsten dårlig. Sønnens dårlige kår i utlandet var ikke en straff fra faren. Elendigheten var selvforskyldt.

La oss prøve å forstå fallet til Adam og Eva også med denne lignelsen i bakhodet. Vi sjonglerer med flere baller i luften, men dette skal vi klare å dra i land.

Det hele begynner bra. Job er lykkelig. Så skjer katastrofe etter katastrofe. Til slutt har Job mistet omtrent alt. Hva i all verden er det som skjer i Jobs liv? Han tror feilaktig at det er Gud som har straffet ham. Han hevder til og med at Gud er urettferdig - Job har da ingen feil! Vennene kommer for å trøste ham. Og nå har vi det gående i mange kapitler. Hvis du ikke skjønner hva denne teologiske duellen mellom Job og vennene hans dreier seg om, er du i godt selskap. Jeg tror ikke de heller skjønte bæret når sant skal sies.

Ikke før Elihu endelig sprekker. Han påpeker Jobs egenrettferdighet. Bingo! Gud gir Elihu rett. Det teologiske makkverket til Job og vennene hans, står til stryk ifølge Gud. Job skjønner plutselig hele greia og ber Gud om nåde. Det får han i bøtter og spann. Akkurat som den bortkomne sønnen får av sin far, i lignelsen til Jesus.

Job roper på en mellommann før historien får en lykkelig slutt. En som kan tale hans sak for Gud. Her ser vi tydelig et forbilde som peker fram mot Jesus og hans nåde - kuren for all egenrettferdighet.

Det er nettopp dette som skjedde med Adam og Eva også. De ville gå sin egen vei. Altså egenrettferdighet. Og resultatet ble lidelse. Ikke fordi Gud straffet dem. De påførte seg selv denne lidelsen.

Evangeliet om Guds kjærlighet til oss i Jesus, er nydelig beskrevet i Jobs bok. Ja, det ligger der mellom linjene som et forbilde. Håper dette innlegget nøstet opp en del løse tråder som gjorde Jobs bok forståelig. Og jammen klarte vi å stikke innom fortellingen om Adam og Eva også.

Så vi har lignelsen om den bortkomne sønnen. Jobs bok. Historien om Adam og Eva. Men det er tre ting! Det går jo ikke, ifølge reklamen om Kinder egg. Klart det går!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt