Spaltist Ann Kristin van Zijp Nilsen

Kom heim, Eva Joly

Me skulle hatt ein miljøpolitikar med landsmoder-tyngde denne hausten. Kom heim, Eva Joly!

Publisert: 19. aug 2013

For all del, kollegene dine i Miljøpartiet Dei Grøne seglar i medvind for tida. Den vesle europajollen deira har meldt seg på seilasen for skikkelege fartøy. Utpå fjorden slit miljø-SV med segla hardt skada av regjeringsslitasje, og Venstre sine planar om å segla med den mørkeblå cabincruiseren skremmer miljøveljarar over bord.

Tre veker før valet varslar ekspertar at dei grøne nykomlingane kan skaffa seg eit mandat og senda andre parti ut i sperregrense-skodda. Andre spør seg om den vesle jolla verkeleg kan halda til målstreken.

Eg inviterer deg ikkje heim av ubeden omtanke for Dei Grøne. Nei, heile den politiske debatten treng miljøpolitikarar som kan hevda seg mellom tungvektarane. Nokon må tvinga fram eit verkeleg klimaval. Jens og Erna må opp på dekk og sjå ekstremvêret uti fjorden.
Når velmeinande, men ukjende politikarar føreslår ei knallhard omleggjing av kursen for å sikra farvatnet sin eksistens, tykkjer mange det luktar av utopi, islendar-gensarar og store krus med urtete. Men hadde Sigbjørn Johnsen roleg sagt at «nå er det alvor – me  må leggja om kursen straks, sjølv om det blir mot vinden», kunne me kanskje trudd at han visste om ei anna hamn. Fleirtalet stoler på dei største partia. Det verkar trygt, sjølv om tungvektarane kanskje styrer den norske skuta på kollisjonskurs med ein oljerigg. Ei landsmoder med Arne Næss sitt øko-hjarte, Gro Harlem Brundtland sitt nasebein og snakketøyet til Kåre Willoch kunne vore noko.

Det er kanskje ikkje deg, Joly. Kanskje er du betre som korrupsjonsjeger enn som politikar – og kanskje for europeisk for norske veljarar. Og det er nok naivt å tru at du åleine kunne skapt politisk storm. Men me skulle gjerne sett nokre skikkelege sluggerar i miljøbåtane.
Om dei ikkje dukkar opp, lar me ikkje miljøet i stikken for det. Me skal visa politiske fartøy i alle fargar at dette er eit klimaval, Joly. Du skal få sjå at me ikkje sviktar barna våre for raske oljepengar.

FØRST PUBLISERT I VÅRT LAND 19.08. 2013

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Harald Korneliussen

25 innlegg  672 kommentarer

Publisert over 7 år siden

Eva Joly hadde virkelig vært noe, det er jeg enig i. Men hun er nok - desverre for oss, men ikke for franskmennene - aldeles fransk. Hun har bodd der størsteparten av sitt liv, og vi skal vel være glade for at hun fortsatt snakker språket vårt...

Eva Joly får ta kampen i Frankrike og Europaparlamentet (som hun er medlem av til 2014), så får heller de Grønne her i Norge ha lykke til til valget.

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere