Verdidebatt

De Grønne styrker alle grønne

MDGs inntreden i politikken er en vinn-vinn situasjon.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

MDGs tilstedeværelse i media har allerede skapt konkurranse i valgkampen om å være flinkest til å ta vare på livsgrunnlaget og hvilken politikk som må til for å klare det.

Det hadde neppe vært så mye fokus på miljøspørsmål hittil i valgkampen, hvis det ikke hadde vært for at MDG brått oppsto som en trussel for alle etablerte partier.

80 organisasjoner i Klimavalg 2013, mener at klimaendringene er den viktigste politiske saken, og kårer MDG til det beste partiet foran både V og SV. Fagfolk mener at det er De Grønne som "har den mest presise forståelsen av problemer og løsninger knyttet til livsgrunnlaget vårt".  Da er MDG en klar styrke i det politiske landskapet, sterkere enn mange (alle?) partier. Noen partier synes allerede å kopiere denne beste klimapolitikken. Det er bra for Norge at et parti med toppkarakter bidrar til å sette dagsorden.

Man har klaget på at det er for mange partier i Norge, selv før MDGs inntreden i politikken. Med unntak av MDG, har de alle havnet i hver sin blokk, og dermed mistet  mulighet til å samarbeide om spørsmål mange anser som viktigere enn blokkpolitikk. Det er på tide med et generasjonsskifte.

Ja, det er en teoretisk mulighet for at flere "grønne" småpartier havner under sperregrensen som følge av MDGs inntreden, deriblant SV, V, KrF og SP. Men det er vel mer sannsynlig at noen havner under til fordel for andre som havner over. Færre men sterkere "grønne" partier vil kunne styrke miljøpolitikken.

Vi trenger et blokkuavhengig alternativ som er mer opptatt av fakta og løsninger enn av politiske spill. Småpartier har gitt grønne alibi til de to styrene partiene våre, og se hvor det har ført oss de siste tiårene! Vi er nærmere stupet enn noen sinne: Klimaforliket og få tilpasningstiltak er kun "pirk" i problemet. Overforbruket og oljeøkonomien har vært fredet for lenge.

Norge har endelig ett parti som samler miljøvelgere, og som kan samle mange flere: JA til kontantstøtte og familiepolitikk. JA til distriktspolitikk, styrking av norsk jordbruk og matvaresikkerhet. JA til mer medmenneskelighet overfor fattige, u-land, rusmisbrukere, asylsøkere... JA til et samfunn med mest mulig frihet for hver enkelt innenfor rammen av å ikke skade andre.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt