Verdidebatt

Utviklingspolitikk - slik rangerer vi partiene

Kirkens Nødhjelp mener at valget 9. september handler om mer enn Norge. Hvilke norske partier som velges inn på Stortinget, får faktiske konsekvenser for utvikling i fattige land.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Derfor har Kirkens Nødhjelp skrevet en rapport der vi evaluerer programmene til samtlige stortingspartier med et særlig blikk på klima-, bistands- og utviklingspolitikken.

Spørsmålet vi stilte var: Hvordan vil politikken til ulike norske partier påvirke mennesker i andre deler av verden? Hvordan vil den påvirke verdens fattigste? Hvert parti fikk en vurdering, og et terningkast ut fra hvor utviklingsvennlig politikken deres er.

Og resultatet ble som følger:

Kristelig Folkeparti: 5 +

KrF har jevnt over en sterk og god bistands- og utviklingspolitikk. Spørsmålet er om de vil prioritere å løfte dette i en eventuell regjering. Og om de vil nå frem. En sterk femmer.

Sosialistisk Venstreparti: 5

SV har et program som er jevnt over godt på de fleste områder. Kan i større grad anerkjenne utviklingslands behov for markedstilgang i rike land.

Venstre: 4 +

Venstre har et sterkt program på mange områder, men skuffer på noen felt – for eksempel kunne partiet vært mer konkrete på tiltak innen internasjonal skattelegging. En sterk firer.

Arbeiderpartiet: 3

Arbeiderpartiets program legger opp til en del gode utviklingspolitiske tiltak på bistand, men tiltakene er tidvis lite konkrete. Arbeiderpartiet skuffer særlig på internasjonal skatteflukt. Terningkast 3.

Senterpartiet: 3 –

Senterpartiet har dessverre en lite konkret politikk på utvikling, og setter for eksempel ikke et prosentmål for bistanden. En svak treer.

Høyre: 3 –

Høyre er den store skuffelsen, særlig siden Høyre har gått høyt på banen i den utviklingspolitiske debatten i forkant av valget. Tiltakene er lite konkrete, og sentrale temaer som skatteflukt og u-landsgjeld er utelatt fra programmet. En svak treer.

Fremskrittspartiet: 2

Frp har et svært svakt program sett med utviklingspolitiske briller. Særlig alvorlig er det at de ikke anerkjenner menneskeskapte klimaendringer.

Slik gikk vi fram

Rapporten evaluerer partiprogrammenes samlede bistands- og utviklingspolitikk. Vi har vurdert utviklingspolitikken deres ut fra å analysere politikken på følgende tema:

Samstemthet - er det sammenheng mellom politikken det enkelte partiet har innenriks og utviklingslands behov?

Våpeneksport - har partiet en politikk for å få bedre kontroll på våpenspredningen som dreper tusenvis hvert eneste år?

Klima og energi - har partiet en politikk som bremser de globale klimaendringene som rammer fattige hardest?

Handel og matsikkerhet - har partiet en politikk som sikrer bønder i fattige land tilgang til rike markeder, samtidig som de får beskyttet sine egne?

Uansvarlig utlånspolitikk og internasjonale finansinstitusjoner - har partiet en politikk som sikrer at en ikke oppretter lån som er uansvarlige og skader folk som lever i fattige land?

Forvaltningen av Oljefondet - vil partiet investere i fattige land?

Hemmelighold, skatt og utvikling - har partiet en politikk som bidrar til å stoppe kapitalflukten fra utviklingsland?

Bedre bistand - satser partiet på bistand, både kvantitet og kvalitet?

Dette er temaer som Kirkens Nødhjelp mener er sentrale for utvikling og fattigdomsbekjempelse i verden, og en norsk regjering har muligheten til å ta konkrete grep som kan bidra positivt innen hvert tema. Disse temaene samsvarer med innspillene som Kirkens Nødhjelp har gitt til partiene i programprosessen

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt