Lars Gilberg

Journalist i Vårt Land
223

Svensk suksess og storsinn

Publisert: 21. feb 2010

Det har lenge vært snakket om at fellesstart i langrenn kommer til å bli som sykling. På tremila i Vancouver fikk vi se det for første gang.

Det lå svensk strategi bak det meste som skjedde i sporet: Johan Olsson rykket fra feltet og opparbeidet seg en luke på 26 sekunder. På basis av hva de svenske sekundantene ropte til ham, var det lett å skjønne taktikken:

«Dom andra grabbarna ligger og bromsar», fikk Olsson høre.

Og dom andra grabbarna, var Marcus Hellner og Anders Södergren. Duoen la seg stadig vekk først i hovedfeltet og holdt farten nede. Helt til russeren Alexander Legkov tok opp jakten da en runde gjensto.

Han fikk med seg Hellner og Petter Northug, mens andre favoritter som Dario Cologna og Lukas Bauer måtte slippe.

En kilometer før mål måtte Northug skifte stav. Han tapte noen sekunder på det, men var nok så sliten at han neppe hadde vunnet uansett.

På oppløpet viste Marcus Hellner at han kan spurte på Northug-vis, mens utbryteren Olsson imponerte ved å ta tredjeplassen.

«Kult å være her når det endelig gikk så bra for grabbarna for en gangs skyld», sa svenskekongen, Carl Gustaf, som nettopp var ankommet Vancouver.

Sveriges TV-kommentator Per Elofsson gråt så heftig at han ikke klarte å snakke etter løpet.

Hans kolleger vekslet mellom å skryte av hele det svenske laget, inkludert Södergren – som også kom seg inn foran beste nordmann – og å gi kredit til den tidligere landslagstreneren Inge Bråten. Nordmannen var den som hentet inn den umeritterte unggutten Marcus Hellner og satset på ham i VM for tre år siden.

Mange har fryktet at fellesstarter i langrenn er dømt til å bli kjedelige i 29 av 30 kilometer. Men det er de ikke nødt til å bli. Det så vi på tremila i Vancouver. Og man trengte slett ikke være svensk for å mene at dette var «den mest spennende konkurransen jeg har sett», slik svenskekongen sa.

I motsetning til rennene i Vancouver sist helg, så var tremila i tillegg oversiktlig, godt produsert og rettferdig.

Og det var aldri vanskelig for hjemmepublikum å føle nerven i løpet. Canada fikk altså tre mann inn blant de ni beste og fire blant de 16! Dette kan bli moro på stafetten.

Hva mer kan langrennsentusistene ønske seg?

Norsk gull, kanskje? Men denne gang var ikke Northug god nok. Og han har også et stykke igjen når det gjelder å gratulere sine overmenn med seieren etter innkomst...


Kommentar #1

Per Traasdahl

67 innlegg  1534 kommentarer

Bromsar?

Publisert over 11 år siden

«Dom andra grabbarna ligger og bromsar», fikk Olsson høre.

Er det dette du kaller det Svenske storsinnet. Hva med en nasjon som har bare en eller to deltagere og ikke har mulighet til å "kuppe" rennen på denne måten. Dette kaller jeg usmaklig i en individualidrett og å vinne med å tape...

Er det ikke den beste som skal vinne da, også i langrenn?

Kommentar #2

Rolf-Erik Pedersen

17 innlegg  1884 kommentarer

RE: Svensk suksess og storsinn

Publisert over 11 år siden
21.02.10 kl. 01:33 skrev Lars Gilberg:

Hva mer kan langrennsentusistene ønske seg?

Norsk gull, kanskje? Men denne gang var ikke Northug god nok. Og han har også et stykke igjen når det gjelder å gratulere sine overmenn med seieren etter innkomst...

 Som landslagstrener Morten Aa Djupvik sier til VG om Northugs oppførsel:  "Det handler om å stå opp med rak rygg når det butter imot også".  Northug oppfører seg som en furten og fornærmet guttunge.  Hadde han vært voksen ville han ha gratulert svenskene med seieren.

Kommentar #3

Gunnar Lund

0 innlegg  6279 kommentarer

Sverige og Norge!

Publisert over 11 år siden

Kanskje Norge trengte dette. De gikk jo ut før OL med skyhøy sigarføring. Snakket om at Northug skulle vinne alt osv. Kanskje like greit å innrømme at vi ikke er uovervinnelige. Spesielt hyggelig er det sikkert å bli slått av svenskene i og med at både Northug og treneren har holdt på med denne skittkastingen mot svenskene. Jeg har stor sans for Northug, men synes han fremstår som en dårlig taper. Det er ingen grunn for han å oppføre seg som en bortskjemt guttunge selv om han taper et renn eller to. Bli tørr bak øra og voks opp og ta dette som en mann.

Kommentar #4

Terje Johs. Johansen

26 innlegg  1906 kommentarer

Svensken Hellner....

Publisert over 11 år siden

Jeg så i et glimt på tv da de på slutten var 5 mann og hvor Northug lå som nr.3 og Hellner på 4. plass. I det Northug skulle akselere tok Hellner tak i Northugs stav slik at Northug måtte dra til seg staven. Like etter måtte Northug skifte stav. Var dette svensk storsinn? Forstår Northug som ikke ville si noe for å ikke bli tatt som en dårlig taper. Svenskene fornekter seg aldri, dårlige tapere med ufine triks.

Kommentar #5

Are Alund

1 innlegg  124 kommentarer

Northug

Publisert over 11 år siden

På sett og vis er det bra at Northug er så suveren i spurten. For det gjør at de andre løperne er nødt til å forsøke å finne på noe for å bli kvitt ham, og dermed øke underholdningsverdien på løpet..

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere