Kommentar

Svensk suksess og storsinn

Det har lenge vært snakket om at fellesstart i langrenn kommer til å bli som sykling. På tremila i Vancouver fikk vi se det for første gang.

Det lå svensk strategi bak det meste som skjedde i sporet: Johan Olsson rykket fra feltet og opparbeidet seg en luke på 26 sekunder. På basis av hva de svenske sekundantene ropte til ham, var det lett å skjønne taktikken:

«Dom andra grabbarna ligger og bromsar», fikk Olsson høre.

Og dom andra grabbarna, var Marcus Hellner og Anders Södergren. Duoen la seg stadig vekk først i hovedfeltet og holdt farten nede. Helt til russeren Alexander Legkov tok opp jakten da en runde gjensto.

Han fikk med seg Hellner og Petter Northug, mens andre favoritter som Dario Cologna og Lukas Bauer måtte slippe.

En kilometer før mål måtte Northug skifte stav. Han tapte noen sekunder på det, men var nok så sliten at han neppe hadde vunnet uansett.

På oppløpet viste Marcus Hellner at han kan spurte på Northug-vis, mens utbryteren Olsson imponerte ved å ta tredjeplassen.

«Kult å være her når det endelig gikk så bra for grabbarna for en gangs skyld», sa svenskekongen, Carl Gustaf, som nettopp var ankommet Vancouver.

Sveriges TV-kommentator Per Elofsson gråt så heftig at han ikke klarte å snakke etter løpet.

Hans kolleger vekslet mellom å skryte av hele det svenske laget, inkludert Södergren – som også kom seg inn foran beste nordmann – og å gi kredit til den tidligere landslagstreneren Inge Bråten. Nordmannen var den som hentet inn den umeritterte unggutten Marcus Hellner og satset på ham i VM for tre år siden.

Mange har fryktet at fellesstarter i langrenn er dømt til å bli kjedelige i 29 av 30 kilometer. Men det er de ikke nødt til å bli. Det så vi på tremila i Vancouver. Og man trengte slett ikke være svensk for å mene at dette var «den mest spennende konkurransen jeg har sett», slik svenskekongen sa.

I motsetning til rennene i Vancouver sist helg, så var tremila i tillegg oversiktlig, godt produsert og rettferdig.

Og det var aldri vanskelig for hjemmepublikum å føle nerven i løpet. Canada fikk altså tre mann inn blant de ni beste og fire blant de 16! Dette kan bli moro på stafetten.

Hva mer kan langrennsentusistene ønske seg?

Norsk gull, kanskje? Men denne gang var ikke Northug god nok. Og han har også et stykke igjen når det gjelder å gratulere sine overmenn med seieren etter innkomst...

Les mer om mer disse temaene:

Lars Gilberg

Lars Gilberg

Lars Gilberg er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar