Verdidebatt

Hva stemmer du, Jesus?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

«Vi forstår at du ofret deg på korset og på den måten gjorde foreningen mellom oss syndige mennesker og Guds evige herlighet mulig igjen, men hva synes du om fylkesmannens økende makt?»

Hva stemmer du, Jesus?

Vi forstår dette med frelse, men hva mener du egentlig, Jesus?

Kjære Jesus.

I følge Magnhild Meltveit Kleppa bør kristne ikke stemme på KrF. Det er mulig hun har snakket med deg, Jesus, men jeg er ikke helt sikker. En annen politiker, Arbeiderpartiets Maren Østbø, må ha snakket med deg, for hun spør "Ville Jesus stemt KrF i dag?". Nå vet jeg ikke hvor aktivt Krfs lokallag i Gallilea var for 2000 år siden, men i dag er i hvert fall svaret hennes klart: nei. Du er sosialdemokrat. Jeg tror det ville sjokkert noen av dine amerikanske og afrikanske venner, og det åpner jo egentlig bare for nye spørsmål: Er du Stoltenbergianer, Jesus? Eller er du mer på den gamle Gerhardsen-linjen? Og selv om du er sosialdemokrat, ser du at det er blitt litt vel mye byråkrati og at formueskatten kan skade norske arbeidsplasser? Når du er sosialdemokrat, gjør du som Stoltenberg og stemmer det samme som faren din? Eller er Han mer konservativ? Det er vel egentlig et dumt spørsmål. Dere er jo treenigheten.

La oss være ærlige, Jesus, utseendemessig er det all grunn til å tro at du ville hørt hjemme et eller annet sted på venstresiden. De ikoniske bildene av deg viser en ren og pen mann, men med langt hår og skjegg som ville sjokkert besteborgere til langt utpå 60-tallet. Du ser ut som en hippie, Jesus, og med noen hederlige unntak er vi vant til at folk som ser ut som hippier stemmer på partier ytterst til venstre, så sant de ikke jobber i IT-avdelingen. Dessuten (som det heter i vitsen om deg som du sikkert har hørt) bodde du hjemme til du var 30 og hvis du gjorde noe var det et mirakel. Kall meg fordomsfull, men jeg assosierer også det litt med hippier på venstresiden.

På den annen side sa du i Matteus 22, 21: «Så gi keiseren det som tilhører keiseren, og Gud det som tilhører Gud.» Som det står i Bibelen, ble folk forundret over svaret ditt. Kanskje fordi det impliserer en lydighet mot myndighetene og dermed en autoritetstro som du slett ikke viste i andre sammenhenger.

Vi er ikke trege, Jesus, de fleste av oss har forstått alt dette med frelse, forlatelse for våre synder, verdens lam, en allmektig Fader og alt det der. Det vi lurer på nå er hva du egentlig mener, om viktige ting som kontantstøtte, skattetrykket, foreldrepermisjon, nasjonal transportplan og kommunesammenslåing. Vi forstår at du ofret deg på korset og på den måten gjorde foreningen mellom oss syndige mennesker og Guds evige herlighet mulig igjen, men hva synes du om fylkesmannens økende makt? Er du for eller mot strenge nasjonale retningslinjer for strandsonen?

Den siste kvelden før vi hang deg på korset, før din intense lidelse for vår skyld, så innstiftet du nattverden med disiplene dine. Du brøt brødet og sa at det var ditt legeme. Forsøkte du også å si noe om landbrukspolitikken da? Bør vi satse på produksjonsstøtte eller arealtilskudd?

Du har sagt at det er like vanskelig for en rik mann å komme inn i himmelen som det er for en kamel å komme gjennom et nåløye. Burde vi øke inntektsskatten eller innføre en statlig eiendomsskatt i stedet? Og teller det egentlig som en god gjerning hvis man blir tvunget til å gi fra seg pengene? Hvis du gir alt du eier til å brennes, men ikke har kjærlighet, gagner det jo visstnok intet.

Salige er de som tørster, har du sagt, men hvor stor andel av budsjettene bør øremerkes til vedlikehold av vannrørene i kommunen?

I Johannes evangelium, andre kapittel, kan vi lese om bryllupet i Kana. Vi vet at du ser på ekteskapet som en god institusjon og vil at vi skal finne sammen i kjærlighet, men i dette bryllupet gjorde du også vann til vin. Betyr det at du er tilhenger av en liberal skjenkepolitikk? Burde kommunene eller staten bestemme hvor lenge utestedene skal være åpne? Eller kanskje fylkesmannen?

Kjære Jesus. Du får tilgi alle disse spørsmålene. Det er nemlig ikke så lett. Vi har valg i Norge til høsten (som du jo selvfølgelig vet) og det er så innmari vanskelig. For å være ærlig er du altfor generell og høytsvevende i de skriftene vi har. Det er for øvrig en egenskap du deler med de fleste norske partiprogrammer.

Det vi ber om er ikke mye, i hvert fall ikke i evighetens perspektiv: Gi oss et lite hint om hva du ville stemt. Det kan da virkelig ikke være meningen din at vi skal avgjøre det helt på egenhånd!

Denne artikkelen er også trykket hos Minerva.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt