Verdidebatt

Verdikonservativt parti?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.
I det siste har jeg brukt en god del tankevirksomhet på diskusjonen i KrF, som dere kanskje har merket dere.
Akkurat nå reflekterer jeg en god del på hva det vil si å være verdikonservativ.
Jeg tror det kan være fruktbart å gå litt mer på dypet når det gjelder hva som egentlig ligger bak uenigheten i KrF om viktige saker som for eksempel ekteskapsloven og bekjennelsesparagrafen.
Er det slik at disse sakene bare er ”toppen av isfjellet? Er det slik at ideologi, hva vi har ”i bunn” når det gjelder tankesett, har betydning for hvor vi ender i syn på sakene som diskuteres? Eller er ideologienes tidsalder over?
Jeg vil gjerne høre andres meninger om dette.
KrF har tradisjonelt vært kjent som et konservativt parti, nærmere bestemt verdikonservativt og sosialkonservativt. Inger Lise Hansens omtaler diskusjonen som har oppstått rundt hennes forslag til endringer, som diskusjonen om ”det nye KrF”. Hva vil det, slik du som leser dette forstår det, innebære å endre KrF i retningen hun foreslår sett mot ideologi og partiets bakgrunn som et verdikonservativt parti?
Mener du at KrF fortsatt bør være et verdikonservativt parti, eller at partiet bør gå mer i retning av å bli et mer liberalkonservativt parti eller, hvis vi drar det enda lenger, et liberalistisk parti som understreker individets frihet tilsvarende FrP?
Og hvis KrF skal være et verdikonservativt parti, hva innebærer det i så fall å være det?? Hva innebærer det for eksempel å ville bevare dette landets tilknytning til til kristen tro og kristne verdier?
Sett mot fks. ekteskapsloven, som har satt til side en 1000 år lang tradisjon i tro (sakrament) og kultur og redefinert hele forståelsen av hva ekteskapet er, mener du KrF som verdikonservativt parti kan være for denne loven?

Les mer om konservatisme her

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt