Rune Staven

402

Treet og Fruktene

Publisert: 11. jul 2013

Hei 

Jesus talte mye om våre frukter i våre liv, og på hvor viktig det var å få det levende vannet som gav liv og frukter i våre liv. Vi er grener på vintreet, som bærer frukt. Er våre frukter dårlig vil det også legges merke til. Verden kjenner igjen dårlige frukter, og de kjenner igjen gode frukter. Jeg har hatt en del samtaler med mange forskjellige type mennesker i forbindelse med min jobb. Mange av de jeg har snakket med har hatt dårlige opplevelser med kristne mennesker. Den ene kvinnen jeg snakket med. Hun var rundt 50 årene hun fortalte meg at familien pleide av og til gå i kirken av og til. Der traff hun som regel de som pleide å vanke i denne kirken. Det hun opplevde var en oppførsel som ikke kunne presentere den Kjærlige Gud som man ønsker å tro på. De hadde en nedlatende holdning, til de nye som kom innom, og de som ikke var kristne hevet de seg over. I en annen sammenheng så kom jeg i samtale med en av europas sterkeste menn. Han trodde ikke så mye på Gud, men mente at det måtte være noen som styrte en plass. Hans opplevelser med kristne var også negativ, han hadde jobbet med en fyr som var kristen. Han trodde at han kunne stole på denne personen. Den kristne dolket han i ryggen, hvis det ble gjort noe feil så la han skylden på de andre, men til slutt ble dette oppdaget. Den kristne fikk sparken, noe han burde blitt for lenge siden mente han.

Men han fortalte meg en episode i sin kariere med sine opptredener. Der han ble mat forgiftet og skulle opptre på et stemne om å bli europas sterkeste mann der Han ble veldig syk, og all kraft hadde gått  ut av han, han lå der stille på bakken uttslått. Så kom det en tanke i hans hodet. Hvorfor ikke be til Gud, det koster jo ingen ting å prøve, så ba han om du finnes Gud gi meg kraft bare i dette stemnet, han satte rekord på dette stemnet han hadde aldri gjort det såbra. Han var forundret over dette for dette var egentlig helt umuligt. men han hamnet på sykehuset og lå der i 5 dager etterpå. men så spurte jeg han om han hadde takket Gud, og det sa han i min glede så hadde jeg glemt dette. Dette hadde også skjedd en annen gang da han var svært dårlig, og ba til Gud og fikk da også hjelp. Litt avsporing men jeg syntes denne historien var verdt å ta med. Den tredje jeg hadde snakket med fortalte meg at han hatet alt som hadde med kristendom å gjøre. Han hadde bare opplevd fordømmelser, og at de trodde at de var bedre enn andre. Jeg sa, da har du vert uheldige å møtt på kristne som ikke bar noe god frukt. Det finnes mange typer mennesker slik som det finns av ikke troende. Så sa han men jeg trodde jo at kristne var gode mennesker. Jo sa jeg, ved det nye livet i Kristus blir man forvandlet i det indre og den kjærlighet og den fred man blir gitt blir en del av den kristne. Men mange ganger skjer det ting på veien med den kristne som får de til å handle i sitt gamle jeg. Vi blir fornyet i sinn og tanker jo nermere man lever i kristus. Vi hadde en lang og fruktbar samtale, etter sammtalen satt han igjen med en bedre forståelse på hvorfor kristne var forskjellige. Og det ble lettere for han å forstå den kristens ståsted. Dette er forskjellige bilder på hvordan mennesker i dag ser på den kristne i sine handlinger, og det er ofte i sine handlinger man legger merke til de fruktene vi er bærere av. Hvordan vinne mennesker med dårlig frukt. man er ambasadører for Jesus da bør man bære fruktene som oss er gitt med respekt og æresfryk i ydmykhet og i rettferighet. 

Hvordan kan man være saltet og lyset i blant menneskene

Matteus 12,33-36

Ta et tre: Enten er det godt, og da er også frukten god, eller det er dårlig, og da er også frukten dårlig. Treet kjennes på frukten.

    34 Ormeyngel! Hvordan kan dere si noe godt, dere som er onde? For det hjertet er fullt av, det sier munnen. 35 Et godt menneske henter fram godt av sitt gode forråd, et ondt menneske henter fram ondt av sitt onde forråd.
    36 Jeg sier dere: Hvert unyttig ord som menneskene sier, skal de svare for på dommens dag. 37 For etter ordene dine skal du kjennes rettferdig, og etter ordene dine skal du dømmes skyldig.» 

Jeg er vintreet, og dere er grenene, sier Jesus til disiplene sine. Hvert tre som ikke bærer god frukt, blir hogd ned og kastet på ilden.
Det å bære frukt er tydeligvis noe vi som kristne, eller disipler, skal gjøre. Men hva betyr det egentlig? Og hva hvis jeg føler at jeg ikke bærer frukt? Blir jeg tatt bort? Risikerer jeg å bli ”hogd ned og kastet på ilden”? Dette er naturlige og gode spørsmål å stille oss når vi leser disse tekstene i Bibelen som handler om ting vi skal gjøre. Frelsesvissheten vår kan plutselig føles på tynn is og vi kan miste frimodigheten vår som kristne.Et dårlig tre har ingen frukt, for grenene vil visne og til slutt ikke være en del av treet.

Så hva er det Jesus vil si oss når han sier at vi disipler skal bære frukt?

Det første vi bør se på når vi vil se litt grundigere på dette spørsmålet. Det blir naturlig nok å se på hva disse fruktene er, som vi disipler skal bære, I Gal 5,22 skriver Paulus en liten liste over det han kaller Åndens frukter, og det er jo dette Jesus snakker om: Åndens frukt er kjærlighet, glede, fred, langmodighet, mildhet, godhet, trofasthet, saktmodighet og avholdenhet.Dette er frukter vi som er disipler skal bære. Det er altså ikke nødvendigvis snakk om konkrete ting, men om gode egenskaper, som åpner for at vi kan bety noe positivt for våre medmennesker, og tjene Gud med det.

Når man begynner etterleve etter de fruktene vi er bærere av, så vil sinet fornyes hver dag, og man begynner å bli mer og mer lik Jesus. Alt som man foretar seg med sine handlinger og ord, gjenspeile vårt hjerte. for handlingene er synbare for verandre og for den ikke troende. ordene avslører oss på hvem vi er.

35 Et godt menneske henter fram godt av sitt gode forråd, et ondt menneske henter fram ondt av sitt onde forråd.

    36 Jeg sier dere: Hvert unyttig ord som menneskene sier, skal de svare for på dommens dag. 37 For etter ordene dine skal du kjennes rettferdig, og etter ordene dine skal du dømmes skyldig.» 

Dette er viktige ord å ta til seg. Om man skriver eller sier det med ord så er det det samme når man formidler eller debaterer. Jesus sier hvert unyttige ord som menneskene sier skal de svare på dommens dag, og i dette forumet har det blitt sagt mye som man bør tenke igjennom. Når man taler til verandre igjennom debattenne. Man bruke stygge ord og har dårlige tanker om verandre. Også dette kommer fra det hjerte er fyllt av. Da er det kjødets frukter man lyrer av seg og ikke Åndens frukter. Vær bevist på hva man gjør i handlinger, noen ser oss. vær bevist på hva man sier noen hører oss. Ta ikke for lett på dette. For slipper man til kjødet, for det sier det er ikke så farligt. Jo hvis man slipper litt og litt inn i hjertet så vil man til slutt ikke merke de dårlige fruktene man har sluppet inn.

Så hva er det Jesus mener med å bære god frukt oven for verandre? Viser vi god frukt ovenfor verandre her inne på Vd? i ord og i tankene? Når Jesus til og med sier elsk deres fiender, hvor mye mer skal man da ikke elske verandre. Jesus sier det eneste dere skal skylde verandre er å elske verandre. og hvordan kan man vise at man elsker verandre. Jo ved å bry seg respektere verandre.  Vi er ambasedører for universets Herre, tenk på dette. Vi kan tenke igjennom hvordan vi møter mennesken rundt oss, på hvordan de ser på oss og oppfatter oss. er vi opptatt av de fruktene Jesus bær oss om å etterstreve?

mvh

Rune

Kommentar #1

Anne Jensen

36 innlegg  4891 kommentarer

Publisert nesten 8 år siden

Dette var god lesning, Staven :-) Det er kanskje noe å tenke gjennom for hver og en av oss, hvordan vi møter andre, også de man er uenig med. Dersom hensikten er å "vise" eller "vitne om" hvor godt og bra det er å tro på Jesus, så skal jo det også (ideelt sett) vise seg i måten man er mot andre. Men sånn er det altså ikke alltid. Og hvertfall ikke der uenighetene (og ikke Jesus) er i sentrum.

 

Kommentar #2

Rune Staven

402 innlegg  12111 kommentarer

Publisert nesten 8 år siden
Anne Jensen. Gå til den siterte teksten.
Dette var god lesning, Staven :-) Det er kanskje noe å tenke gjennom for hver og en av oss, hvordan vi møter andre, også de man er uenig med. Dersom hensikten er å "vise" eller "vitne om" hvor godt og bra det er å tro på Jesus, så skal jo det også (ideelt sett) vise seg i måten man er mot andre. Men sånn er det altså ikke alltid. Og hvertfall ikke der uenighetene (og ikke Jesus) er i sentrum.

Hei Anne

Takker for det, Det varmer mitt hjerte:) Gleder meg over at du likte dette. Erfaringene med de man møter i sitt iv kan man dele med verandre. lære å forstå verandre slik man er. Tror ingen av oss vil noe ond med verandre, selv om man er uenige i verandres lære, så trenger man ikke være ufine mot verandre. Man trenger å forstå verandre på en bedre måte. Mange ting kan være basert på misforståelser som kan velte store og små tuer i våre uenigheter. Selv om man er uenige med verandre så kan man vise kjærlighet for verandre som de personer man er. Jesus viste oss veien til nåde og sannhet i kjærligheten. Vi har enda mye å lære.

Men takker for en positv tilbake mld Annne:)

mvh

Rune

Kommentar #3

randi bergan

6 innlegg  299 kommentarer

Publisert nesten 8 år siden

Takk for fint innlegg, sanne ord. Jesus er vingårdsmannen jeg er vintreet. Han "beskjærer" "planten" og vanner og steller godt med oss forat vi skal bære gode frukter. Må vi alltid holde oss nær til Ham, uten Ham kan vi intet gjøre.

Kommentar #4

Rune Staven

402 innlegg  12111 kommentarer

Publisert nesten 8 år siden
randi bergan. Gå til den siterte teksten.
Takk for fint innlegg, sanne ord. Jesus er vingårdsmannen jeg er vintreet. Han "beskjærer" "planten" og vanner og steller godt med oss forat vi skal bære gode frukter. Må vi alltid holde oss nær til Ham, uten Ham kan vi intet gjøre.

Hei Randi

Takk for det Randi, godt å prøve å forstå den nåden og den sannhet Jesus kom med, men ikke alltid like enkelt å forstå verandre. Men på veien man går kan man lære verandre bedre å kjenne. vise våre gode frukter til glede og oppmuntring:)

Guds fred:)

mvh

Rune

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere