Lars Gilberg

Journalist i Vårt Land
223

Ulmende mistanke

Publisert: 18. feb 2010

Det tok fem minutter fra Russland vant dobbelt på langrennssprinten i OL onsdag, til jeg fikk den første mailen som boblet over av dopingmistanker mot russerne.

Man trenger ikke ha elefanthukommelse for å huske at russerne plutselig trakk sprintlaget sitt fra verdenscuprennet i Canmore for mindre enn to uker siden. Forsvinningsnummeret kom i etterkant av at en rekke russiske skiløpere er blitt dopingtatt denne vinteren.

«Må norske utøvere nok en gang vente til de får gullmedaljene i posten?», skrev min pressekollega på mail.

Spørsmålet er spekulativt, og også idrettsutøvere er uskyldige inntil det motsatte er bevist. Dette selv om de kommer fra belastede miljøer.

Likevel er det neppe til å unngå at mistanken vil ulme hos mange som ønsket at Northug og Vigen Hattestad skulle bli nummer en og to, ikke tre og fire. 

I så fall må vi nok finne oss i at folk fra andre nasjoner synes det er merkelig at Marit Bjørgen plutselig tar gull – etter mange vintre hvor hun har vært helt utenfor.

Faktum er at Nikita Kriukov og Alexander Panzhinsky gikk overlegent fortest på sprinten i Vancouver. Som NRKs ekspert Thomas Alsgaard sa det:

– Dette var et råkjør jeg ikke har sett maken til.

Og Alsgaard har sett en del. Han har også fått medaljer i posten.


Kommentar #1

Terje Johs. Johansen

26 innlegg  1906 kommentarer

Mistanke?

Publisert over 11 år siden

Vi må slutte å se spøkelser på høylys dag. Det er klart at man må stille seg dette spørsmålet når de samme gutta ble borte før OL, men så lenge det motsatte ikke er bevist må vi bare godta det og heller gå stille i dørene ellers vil vi bli tatt for å være dårlige tapere. Jeg mistenker heller at Nordthug og co ikke er i form.Jeg mistenker at det ikke fungerer for nordmennene i høyden, for dette har vi reagert på før. Vi får glede oss over en gullmedalje, for jeg tror ikke det blir så mange av dem.

Kommentar #2

Per Steinar Runde

229 innlegg  2476 kommentarer

RE: Mistanke?

Publisert over 11 år siden
18.02.10 kl. 11:06 skrev Terje Johansen:

Vi må slutte å se spøkelser på høylys dag. Det er klart at man må stille seg dette spørsmålet når de samme gutta ble borte før OL, men så lenge det motsatte ikke er bevist må vi bare godta det og heller gå stille i dørene ellers vil vi bli tatt for å være dårlige tapere.

Konklusjonen din er sikkert korrekt, men det er all grunn til å vere mistenksom. Russland er eit gjennomkorrupt land, og fleire avsløringar siste åra kan tyde på at doping der snart er like vanleg som i Aust-Tyskland for 30 år sidan. Eg hugsa då at både idrettsfolk, støtteapparat og organiseringa i DDR vart prisa opp i skyene av norske journalistar. Det var heilt latterleg. Ingen med litt innsikt i kommunismen og angjevarstaten i aust trong vere så naive. Så viste det seg også at alt var eit blendverk. Idrettsmennene og ikkje minst -kvinnene vart systematisk dopa, ofte utan å vite om det sjølv, og fekk ikkje sjeldan øydelagt både helsa og livet sitt. Det brydde  leiarane seg lite om. Dopingmidla i dag er langt meir raffinerte; ikkje så skadelege og verre å oppdage. Medan Kalla måtte kle seg naken då ho skulle gje frå seg urinprøve, kunne dei russiske skiløparane lettvint gøyme seg vekk på heimebane til dopingmidla ikkje lenger let seg spore.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere