Verdidebatt

Angrep på dommernes uavhengige posisjon.

Lørdag skrev BA at Tor Holger Bertelsen blir avskjediget som dommer etter at Oslo tingrett har tatt stilling til flere langvarige konflikter og påstander om Bertelsens uskikkethet som dommer. Jeg synes denne saken blir et angrep på dommernes

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

uavhengige posisjon. Bertelsen er blitt anklaget for klanderverdig oppførsel overfor kvinner, men meg bekjent har disse kvinnene vært part i saken. Jeg kjenner ikke alle sakene Bertelsen har vært involvert i, men har merket meg hans utmerkede bidrag i barnefordelingssaken der Norge ble dømt av EMD oktober 2007. Ved forhandlingene i menneskerettsdomstolen har vi fått et unikt innblikk i hendelsesforløpet i en barnefordelingssak helt fra paret skilte lag i 1995. Her er link til en oppsummering av saken: http://familiestiftelsen.no/node/856 Det fremgår her at kvinnen både leverte falsk incestanmeldelse og gjennomførte årelang samværsnektelse.

Dette visste Bertelsen da han som dommer ved tingrettsforhandlingene (2001) i denne saken idømte far og hans to sønner vanlig samværsrett. Moren ble referert i bergenspressen i denne saken på at Bertelsen hadde behandlet henne på en måte som hun oppfattet krenkende. Men pressen kjente på daværende tidspunkt ikke innholdet i tingrettssaken. Det gjorde derimot Bertelsen, og jeg har full forståelse for at han i det minste sa denne kvinnen noen sannhetsord. Som kjent stemte H, Frp og V for at samværsnektelse skal kriminaliseres og reguleres i strl 1902 § 216 ved lovforslag i Stortinget i sak om barnebortføring i mars 2012. Forslaget ble avvist av de rødgronne partier+Krf, men saken vil trolig bli tatt opp igjen i kommende stortingsperiode. Hadde samværsnektelse vært kriminalisert allerede i 2001,kunne Bertelsen ha fengslet denne kvinnen. I stedet gikk hun helt fri og vant ved lagmannsrettsforhandlingene eneomsorg for guttene. Norge ble senere dømt i EMD for lagmannsrettens mobbende lekkasje om at “det ikke hadde betydning for utfallet at faren var anklaget for incest” – et utsagn Norge hevdet ble såkalt “sagt i forbifarten” – også kalt et obiter dictum i juridisk fagterminologi. Her kan det vel også bemerkes at lagrettens slengbemerkning om incest og ikke minst fradømmingen av enhver samværsrett gjorde faren så fortvilet at han holdt på å ta livet av seg.

I denne saken kan vi trygt slå fast at utfallet står klart i strid med norske offisielle målsettinger om mest mulig samlet foreldrekontakt m.v. Faren dokumenterte også både barnehagefaglig erfaring og uklanderlig oppførsel. Det samme kan ikke sies om kvinnen. Hun leverte falsk incestanmeldelse og gjorde hva som helst for at far og sønner ikke skulle få treffe hverandre. Beklageligvis må vi konstatere at faren kunne absolutt trenge noen form for offentlig bistand for å holde kontakten med barna. Det fikk han overhode ikke. Den eneste som har bidratt til samlet foreldrekontakt er selvsamme dommer Bertelsen ved idømmingen av vanlig samværsrett i tingretten. Lagmannsretten derimot tok bortimot livet av den stakkars faren. At Bertelsen i tillegg tiltalte kvinnen i nokså ubehagelige vendinger synes jeg vitner om at Bertelsen har et utmerket menneskeskjønn. Faktisk burde vi ha gått lenger enn hva Bertelsen gjorde ettersom kvinnen burde ha vært fengslet.

La det også være nevnt (som nok et obiter dictum) at da BLD la frem ny veiledning for sakkyndige i barnefordelingsrettssaker i 2008 ble ikke utredning av mulige falske overgrepsanklager nevnt med et eneste ord enda altså Norge bare året før ble dømt i EMD i sak der falsk incestanmeldelse og samværsnektelse var sentrale temaer. Videre vedtok Stortinget i juni i år endringer i Barneloven der samværsfedre mistenkes generelt for å utøve vold mot egne barn. Stortinget stemte enstemmig for forslaget. H og Frp evnet ikke å adressere samværnektelse som del av situasjonsbildet. NOVA rapport fra 2007 viser at mødre slår barna mer enn fedre. Amerikanske undersøkelser viser at enslige mødre slår barna mye mer enn mødre i parforhold. Stortinget vedtar likefullt ny lovgivning der barna skal taes fra samværsfedre og leveres enslige mødre endog med motivasjonen at dette skal beskytte barna mot vold!

Når skal vi i Norge begynne å ta inn over oss at fedre blir tilsidesatt familiært i et omfang som mangler historisk sidestykke? Dommer Bertelsen viste ved sin håndtering av tingrettssaken over et godt faglig juridisk skjønn og et meget godt menneskeskjønn. Nå blir han fradømt stillingen som dommer! Jeg synes det virker som om han er offer for en bølge av vulgærfeministisk fanatisme. Den vulgære feminismen støtter opp om kvinners falske anklager i rettsapparatet. De gjør det selvsagt ikke åpenlyst men dekker det til bak et nærliggende aktverdig formål. Dommer Bertelsen ble involvert i noe av dette og sa tydeligvis mer enn hva vulgærfeministene tolererer. Nå blir han fradømt stillingen for det. Samtidig er rettsapparatet i Norge blitt ytterligere forsøplet. Vi har i en altfor lang periode måttet tåle både falske anklager og samværsnektelse. Norges rettsapparat har en helt ut forferdelig track record på denne arenaen. Nå angriper man i tillegg dommernes uavhengige stilling ved å frata Bertelsen jobben. De gjenværende dommere må heretter passe seg for hva de sier til en kvinnelig part. Er de da uavhengige eller har vulgærfeminsmen fått et yterligere tak på rettsvesenet i Norge?

Avisomtaler av saken

Bertelsen avskjediges | ba.no
Nettavisen: Bertelsen har bidratt til å skade tilliten til domstolene
VG Nett – Derfor måtte Bertelsen gå – Nyheter innenriks
Sviende nederlag for Bertelsen – Bergens Tidende
Dommer Bertelsen har fått sparken – Aftenposten

Relevante innlegg

Jeg har omtalt rettsutviklingen siste 30 år i innlegget 19.01.11  Incestanklager, rettsikkerhet og pressens rolle og påpeker en markert forverring i hele perioden godt initiert og underbygget av APs familiepolitikk og av feministiske høyesterettsdommere innsatt av AP.

I innlegget 13.01.13 Stakk han av med sitt eget barn? omtales en sak der en far i Fredrikstad angivelig skal ha truet moren med pistol og reist avgårde med parets 2 år gamle sønn.  Denne faren ble hindret i samvær med sin sønn, og jeg omtalte i innlegget at hele 25 000 barn (omlag innbyggertallet i f. eks. Lillehammer) i Norge er offere for mors samværssabotasje.  Norske myndigheter gjør absolutt ingenting for å hindre det.  Norsk presse overser overgrepsvirksomheten.  Norsk presse klarer heller ikke å oppfatte at H, Frp og V i mars 2012 faktisk stemte for å kriminalisere samværsnektelse med fengsling som mulig straff.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt