Odvar Omland

369

Snakk om det

Når blir det like lett å snakke åpent om demens som å "brekke et ben"?

Publisert: 8. jul 2013

Jeg innrømmer det har skjedd mye siden det var tabu å nevne  at noen i familien hadde fått sykdommen.  Heldigvis har dette endret seg.  Etter min iakttagelse åpnet  døren seg atskillig mer   etter at den tidligere fiskeriministeren Henry T. Olsen og hans kone kom på banen. Det ble både bok og film. Flott.  Men likevel har vi et stykke vei å gå. 

Derfor har jeg ønsket at min demenssyke kone og jeg skulle bli en "åpen bok." Enten vi vandrer inn på kafeer eller restauranter eller  møter medmennesker på gaten. Med islett av varsomme samtaler .  Mitt "våpen" er  blant annet avisinnlegg og korrespondanse med mine venner på facebook. Snart vil det foreligge en bok fra min hånd med tittel: Tom stol - tom seng. Samliv og alzheimer.

Selv om min kjære er på sykehjem, har hun krav på å leve et mest mulig meningsfullt liv lik den vanlige "oppegående" livstraver. Til det synes jeg man har fått god hjelp av prest, forfatter og foredragsholder Odd J. Eidner. Han hadde en  knakende god artikkel i Vårt Land 22.juni om lek og latter. Tema :"Sluttet å klatre i trær?".


Siden min kone fikk alzheimer har jeg vært opptatt av hvordan vi fortsatt kunne le, ha det moro, ja leke midt i en begredelig sykdom. Der personlighetsforstyrrelsen har snudd alt på hodet. Det som har hjulpet oss i å fortsette som "det lekende menneske" er min kones humoristiske sans, som hun faktisk delvis har beholdt.

Også ordet OMSORGSDESIGN har vært en god følgesvenn. Jeg bygger dette blant annet på tidsskriftet OMSORG nr. 4-2012. Der er gjengitt noen foredrag som ble holdt på et seminar i november 2011 på Kunst- og designhøgskolen i Bergen. Tema: "Eldreomsorg med vekt på verdighet, respekt og design." Det ble understreket at design har utviklet seg til å bli mer enn bare formgivning. Design i dag handler om å gjøre ting mulig, også for å bedre livssituasjonen for sårbare eldre og personer med demens. Hva må så design for disse handle om, spør en av artikkelforfatterne. Kort fortalt kan en faktisk si at design i utgangspunktet er å betrakte mennesket som et hele, ikke bare kroppen. Biskop Solveig Fiske som er en av forfatterne uttrykker seg slik: "Slik jeg oppfatter nyere forståelse av designperspektivet, handler det om en helhetlig tilnærming til menneskelivet og dets behov, og det omfatter både form og innhold."

Design handler også om opplevelser. Ja, å oppleve de gode smil er i virkeligheten design. Jeg blir i godt humør når jeg titt og ofte kommer til den sykehjemsavdeling min demenssyke kone bor. Midt i en travel hverdag møter jeg de vennlige smilende pleiere og også hos enkelte av pasientene. Det er klart det varmer når min kone setter opp et stort smil og omfavner meg når jeg kommer. Eller når vi drar krok. En lek som morer oss fortsatt.

Forleden kjørte vi i vår lille Yaris Drammensmarka. Ved vegkanten sto det et bitte lite hus. "Se det store huset", kom det med latter. Glemmes må heller ikke den glede som sitrer i oss begge når hun stemmer i Lifjellsangen fra vårt gamle kjære fjell. Lek, smil og latter er design på sitt beste.

Kommentar #1

randi bergan

6 innlegg  299 kommentarer

Publisert nesten 8 år siden

Din kone er heldig!

Kommentar #2

Dan Lyngmyr

210 innlegg  1187 kommentarer

Publisert nesten 8 år siden

Takk for et flott og tankevekkende innlegg.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere