Verdidebatt

Menneskerettigheter i Iran

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Shirin Ebadi har vært i Norge og talt. - All ære til Kjell Magne Bondevik og hans fredsinnstitutt. -

I den anledning kom hun med en sterk appel til oss og verden, om ikke å glemme menneskerettighetene i Iran. - Det er viktigere å fokusere på dette, enn å bare tenke på atomvåpen og millitærmakt. Hun håpet FN ville sende en utsending for å undersøke og berette om forholdene. Vi ga henne en fredspris. - Vi bør følge hennes arbeid.

Selv er hun nok i en vanskelig situasjon, da hun har sin familie i Iran og vet hvilken overlast de kan lide om hun uttaler seg for meget. - Siden hum takket ja til å forsvare 2 av de de 7 bahailederne som ble arrestert i mars 2008 og fortsatt sitter fengslet uten lov og dom, har forholdene forverret seg mye for henne. - En av de arresterte arbeidet visstnok på hennes kontor for menneskerettigheter. Her er en artikkel som formidler noe av det hun har vært utsatt for:

Saken har til nå blitt stadig utsatt i rettssamfunnet der. Shirin Ebadi har ikke blitt gitt tilgang til å stille opp med sitt forsvar. - Hvordan kan vi klare å bistå henne i hennes arbeid?

Om kristne blir forfulgt er det forferdelig. - Likevel er det ikke i samme grad som bahaier. Bahaiene blir stemplet som en opprørsk sekt, og løyet på og talt ondt om i media. - Det er regimets hensikt å forsøke å utrydde dem som gruppe, kan det virke som. -  De har mistet de fleste rettigheter som andre borgere har. - Det er "min personlige tro", at verden har alt å vinne ved å engasjere seg i deres sak.

Det bildet regimet skaper, er sterkt i strid med det  jeg erfarer med iranske bahaier, da læren i seg selv  virkelig er en fredsbevegelse utgått av islam. -  Deres første plikt er faktisk å ikke opponere mot det samfunnet de lever i. - Så jeg tviler faktisk på om de har deltatt i demonstrasjonene der? -Jeg tror faktisk ikke det...

I dagens avis, "Vårt Land" tar Jahn Otto Johansen opp, hvordan kristne må engasjere seg for de overgrep som begåes mot kristne i muslimske land. - Ja, jeg håper media blir mer bevisste på dette.

I kjølvannet av demonstrasjonene nå, kommer det frem at muslimene her i landet også må ta opp urett som skjer i deres hjemland. - Ja, det hadde vært å håpe på- -

Men saken er at bahaiene her i Norge og andre steder, har fortsatt pårørende som kan lide om de uttaler seg, tenker jeg. De kan heller aldri samtale om noe sensitivt over telefon med pårørende i Iran for eksempel. Slik mister de litt oversikt over hva som skjer. Det er våre medier og verdenssamfunnet som må reagere.

Vi må engsjere oss i sterkere i ALLE brudd på menneskerettighetene som skjer, og spesielt i Iran nå, slik Shirin Ebadi oppfordrer oss til. Hvorfor er media i Norge så tause om bahaienes sak? -

Avslutter med en link til siste pressemelding fra bahaisamfunnet om situasjonen:

Med vennlig hilsen Mette

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt