Verdidebatt

Edward Snowden - helt eller skurk?

Edward Snowdens lekkasjer av fortrolige, amerikanske dokumenter viser at amerikansk etterretning antakelig har drevet omfattende overvåkning av omverdenen.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Overvåkningen gjelder, som vi i det siste har kunnet lese og høre en masse om, internettrafikk (bl.a. Google og Facebook) og e-postkorrespondanse. Nå viser det seg at overvåkningen også kan ha omfattet "fiendtlige" så vel som "vennligsinnede" ambassader, bl.a. til toneangivende EU-land.

Reaksjonene både blant folk flest, i avisredaksjoner og blant politikere er, naturlig nok, bestyrtelse og uro. Protestene fra ”folk flest” veier nok ikke så tungt, men når tyske og franske politikere begynner å kreve forklaring, brer nervøsiteten seg i Obama-administrasjonen. Samtidig leker Russland katt og mus med USA når det gjelder en mulig utlevering av Snowden.

Edward Snowden skal etter sigende ha søkt om politisk asyl i 15 land, deriblant Norge. Søknaden om opphold her i landet, er imidlertid allerede blitt avvist på formelt grunnlag.

Hva skal man så mene om Snowdens avsløringer? Er han en helt eller en skurk? Spørsmålet lar seg neppe besvare på en enkel måte. Om USA faktisk har drevet en slik omfattende overvåkning som ting foreløpig kan tyde på, så er det selvsagt et voldsom tillitsbrudd overfor omverdenen. Slik sett, bør vi takke Snowden. Uten hans dokument-tyverier hadde vi fortsatt vært uvitende.

Likevel savner jeg noen flere kritiske røster både i mediene og fra politikerhold. Er det så sikkert at avsløringene kun er til vår alles fordel? Hva slags agenda har egentlig Snowden? Og hva med Wikileaks-gründer Assagne? Hvilken rolle spiller han? Hva slags moral har disse gutta?

De fleste vil vel se det som nødvendig at det finnes en etterretningstjeneste, og amerikanerne hevder at flere terroranslag er blitt forhindret ved at etterretningen har vært effektiv og godt rustet. Jeg regner med at det ikke er noen grunn til å tvile på det. Et vesentlig spørsmål blir da om denne delen av etterretningsvirksomheten også er blitt rammet av dokumenttyveriene. I så fall kan Snowden fort bli en skurk som ikke har gjort seg fortjent til noen stor tilhengerskare.

Mye er fremdeles uklart, og dilemmaene står i kø. Om det foreløpig ender med at Snowden får politisk asyl i Russland, så øker neppe hans troverdighet som idealistisk varsler-helt. Den som lever, får se.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt