Rudi Wara

92

Former av kjærlighet

Publisert: 29. jun 2013

Her er fem typer kjærlighet. Menneskelig kjærlighet har begrensinger – den når til et visst punkt – så trer egoismen inn. Mens Guds kjærlighet ikke forventer noe tilbake – Gud bare øser den ut.

Kan det ha seg slik at menneske søker og søker etter den ekte dype kjærligheten – men på grunn av enn ikke finner den - så kommer det masse rariteter ut, fordi kjødet er dominerende – hvor enn er ledet av kjødets lyster og begjær.

Det finnes fem typer kjærlighet

Storge = Ømhets kjærlighet

·      Er forkjærlighet gjennom fortrolighet, særlig mellom familiemedlemmer eller personer som har funnet seg sammen ved en tilfeldighet?

·         Denne er beskrevet som den mest naturlige og følelsesladet, og mest utbredt fordi det lønner seg å ha denne formen for kjærlighet for å kunne bygge relasjoner. Det er en verdig kjærlighet.

·         Den er naturlig til stede uten tvang, følelsesladde - fordi det er et resultat av ømhet på grunn av fortrolighet.

Phileo = Vennskaps kjærlighet.

·         Phileo er kjærligheten mellom venner, og som oftest er ikke denne kjærligheten noe sterke bånd. Denne kjærligheten oppstår mellom venner som deler felles interesser eller aktiviteter.

Et bilde på Phileo kjærlighet er når noen inviterer på fest. Motivet for denne kjærligheten er der på grunn av praktisk årsaker. Du viser ikke denne kjærligheten fordi de er pene eller vennlig – men som en respekt.

·         Er også kjent det som broderlig kjærlighet.

Eros = Romanse kjærlighet / Kjødelig kjærlighet

·         Seksuelle kjærlighet eller "intime kjærlighet" Eros refererer til eller romantisk kjærlighet.

·         Er kun fysisk, rent fysiske – sanse orientert kjærlighet.

·         Verden mener dette er kjærlighet, men eros kjærlighet er bare til for å tilfredsstille kjødelige lyster - kjødelig begjær. Dette må ikke forveksles med det som kommer fra hjerte.

Xenia = Gjeste kjærlighet

·         Xenia (gresk: ξενία, Xenia) er den greske begrepet gjestfrihet, eller raushet og høflighet vist til dem som er langt hjemmefra.

·         Det blir ofte oversatt som "gjest-kjærlighet" (eller "ritualisert vennskap") fordi rituell gjestfrihet skaper og uttrykker et gjensidig forhold mellom gjester og vert.

Agape = Betingelses løs kjærlighet – Guds kjærlighet.

·         Definisjon: Agape er uselvisk, oppofrende, betingelses løs kjærlighet, den høyeste av de fem typene kjærlighet i bibelen.

·         Det er kjærlighet ved "valg" selv om du ikke er fornøyd. Et godt eksempel er, Gud elsker oss med våre feil.

·         Det å gi kjærlighet til en fiende er ikke normalt for et menneske.

·         Vi snakker om ekte kjærlighet.

·         Agape er den høyeste formen for kjærlighet, du kan ikke ha denne kjærligheten hvis ikke du har Jesus i deg (DHÅ)

·         Tenk å kunne elske andre med kjærlighet som Han har satt i deg.

·        Agape Kjærlighet er en avgjørelse, det er ikke en følelse.

·         Hvis du lar Hans (Guds) kjærlighet å være i deg, vil du være kjærlig tilbake.

·         Kvaliteten på Agape Kjærlighet - bestemmes av karakteren din.

·         Guds kjærlighet du ikke kan motstå, hvis du motstå du har et stort problem.

·         Guds kjærlighet vil gjenopprette alle ting.

·         Hellig Agape kjærlighet uttrykker dyp, konstante kjærlighet, fra det fullkomne til det ufullkomne menneske.

·         Når en får Kristus i seg så vil en ha muligheten til å strekke seg mot denne fullkomne kjærligheten – fordi Han er i deg og kan arbeide fra innsiden av deg til utsiden. Denne kjærligheten som Herren gir til deg – vil endre deg – slik at du kan ”stråle” den ut av deg til andre mennesker.

·         Guds kjærlighet er i stand til å produsere Hans kjærlighet i deg slik at du kan gi den til andre. Denne perfekte kjærligheten er et synonym for guddommelig agape kjærlighet. Denne kjærligheten er kjærlighet basert på dyd av den som gjør den.. Denne perfekte kjærligheten ønsker å se andre komme til den samme kjærlighets kilde som du har kommet til. (John 4:18-21) Dette er en kjærlighet som du utfører som et "valg" selv om du ikke er fornøyd. Et godt eksempel er "Gud elsker oss med våre feil."

Kommentar #1

Turid Talita Manjana Holta

0 innlegg  2678 kommentarer

Publisert nesten 9 år siden

Ja!

Kommentar #2

Kjell G. Kristensen

149 innlegg  13843 kommentarer

For så har Gud elsket verden...

Publisert nesten 9 år siden

Rudi Wara:

· Guds kjærlighet er i stand til å produsere Hans kjærlighet i deg slik at du kan gi den til andre. Denne perfekte kjærligheten er et synonym for guddommelig agape kjærlighet. Denne kjærligheten er kjærlighet basert på dyd av den som gjør den.. Denne perfekte kjærligheten ønsker å se andre komme til den samme kjærlighets kilde som du har kommet til. (John 4:18-21) Dette er en kjærlighet som du utfører som et "valg" selv om du ikke er fornøyd. Et godt eksempel er "Gud elsker oss med våre feil."
______________________________________________________

Ja, dersom vi oppfatter Gud som den første og siste, eller alfa og omega, Åp.22.13. Her i mellom kommer noe helt annet. (Matt.22.12) -

1.Joh.4.7-9:Mine kjære, la oss elske hverandre! For kjærligheten er fra Gud, og hver den som elsker, er født av Gud og kjenner Gud. Den som ikke elsker, har aldri kjent Gud, for Gud er kjærlighet. Og ved dette ble Guds kjærlighet åpenbart blant oss, at Gud sendte sin enbårne Sønn til verden for at vi skulle leve ved ham.

Kommentar #3

Arild Kvangarsnes

2 innlegg  4155 kommentarer

Den kjærlige guds ord:

Publisert nesten 9 år siden

5. Mosebok:

23 Om en mann treffer en ung jente i byen, en jomfru som er lovet bort til en annen mann, og han ligger med henne, 24 da skal dere føre begge to til byporten og steine dem i hjel, jenta fordi hun ikke ropte om hjelp enda hun var i en by, og mannen fordi han krenket en annen manns kvinne. Slik skal du rydde ut det onde hos deg.

Kommentar #4

Kjell G. Kristensen

149 innlegg  13843 kommentarer

En lignelse?

Publisert nesten 9 år siden

Aril Kvarangnes: Om en mann treffer en ung jente i byen, en jomfru som er lovet bort til en annen mann, og han ligger med henne, 24 da skal dere føre begge to til byporten og steine dem i hjel,
_________________________________________________________________

Dette er vel en lignelse? Hva med Abraham i Gal.4.22-`31?

Hagar er Sinai-fjellet i Arabia og svarer til det nåværende Jerusalem, som lever i slaveri med sine barn. Men det Jerusalem som er i det høye, er fritt, og det er vår mor...

Men hva sier Skriften? Driv bort slavekvinnen og sønnen hennes! For slavekvinnens sønn skal ikke arve sammen med den frie kvinnens sønn.31 Altså, søsken, er vi ikke barn av slavekvinnen, men av den frie kvinnen.

Kommentar #5

Arild Kvangarsnes

2 innlegg  4155 kommentarer

Publisert nesten 9 år siden

Å?

Hva er det en egentlig vil fortelle her da?

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere