Kommentar

Nummer 28: Beste nordmann

Det var lett å være kjepphøy som nordmann før OL i Vancouver. Ingen nasjon har vunnet mer i vinter-OL enn oss. Meningsmålinger viste at 65 prosent av det norske folk forventet OL-gull av Petter Northug. Hypen fikk et brutalt møte med virkeligheten på åpningsdistansen i mandag: Der ble Petter Northug nummer 41 – over to minutter bak vinneren Dario Cologna.

To minutter på en 15 kilometer er – med den farten vinneren holdt i Vancouver – en hel kilometer!

– Kroppen føltes bra. Jeg tror jeg er i form, sa en ordknapp Northug, da han hadde fått løpet litt på avstand. Først gikk han rett forbi pressen og inn i smørebua. Landslagssjef Morten Aa Djupvik opplyste at han forsvant dit «for å tenke seg om før han snakker».

Ingen spontane utbrudd om «barneskirenn», «kæm e kongen?» eller «det gikk så lett» denne gangen altså.

Men at det føltes bra? Og at han tror han er i form? Det høres drøyt ut. Men har man Northugs selvtillit, klarer man kanskje å overbevise seg selv lettere enn man overbeviser andre.

– Bør det norske folk være bekymret? ble Tord Asle Gjerdalen spurt. Han ble beste nordmann på 28. plass – historiens verste norske OL-innsats for menn noensinne. Det forrige bunnpunktet var Frode Estils 16. plass i Torino.

– Ikke vær barnslig! svarte Gjerdalen.

Veien er altså kort fra norske enere i barneskirenn til barnslige spørsmål fra journalistene...

Neste øvelse for Northug er den klassiske sprinten på onsdag. Der blir det tøft å gå videre fra prologen. Men at beste nordmann blir bedre enn nummer 28, føler jeg meg ganske sikker på.

Les mer om mer disse temaene:

Lars Gilberg

Lars Gilberg

Lars Gilberg er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar