Verdidebatt

Støre sier nei til samvittighetslegene !

Heller ikke Helseminister Jonas Gahr Støre gir håp til helsepersonell som av sterke samvittighetsårsaker ikke ser seg i stand til å henvise pasienter til etisk kontroversiell behandling.Spesielt ikke for fastleger med et annet moralsk kompass.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Tidligere helseministre, statssekretærer og stortingsrepresentanter har i flere år strammet grepet rundt medisinsk personell som har reservert seg mot å delta ved, eller å henvise til etisk kontroversiell behandling. Dette kan f.eks være henvisning til abort eller henvisning til kunstig inseminasjon for kvinner i samkjønnet ekteskap. Det har i denne prossessen vært en påfallende mangel på smidighet hos Helse og Omsorgsdepartementet (slik det har vært praktisert i årevis). Hele saken fremstår derfor med et påtvingende og udemokratisk sinnelag som ikke tjener noen til gode.Sammenhengende og oppofrende tjeneste som fastlege for tusenvis av pasienter, over flere tiår, imponerer åpenbart hverken Regjeringen eller helseministeren. Sørgelig nok.

Dette er statlig diskriminering mente Rådet for legeetikk. Leder i rådet Trond Markestad, uttalte blant annet til VG - nett tidligere, at reservasjonsretten bestandig har vært praktisert, og Statens helsetilsyn har akseptert praktisering av dette. Denne konklusjonen er forøvrig helt i tråd med situasjonen som oppstå da det svenske riksdagsmedlemmet Carola Hegg i 2011 fremmet forslag for Europarådet om registrering av leger som av samvittighetsårsaker ønsket å reservere seg mot å delta ved  abort. Forslaget ble selvsagt nedstemt.

Europarådet vendte tommelen klart ned , og slo uttrykkelig fast at ingen person, sykehus eller institusjon skal tvinges, være ansvarlig for eller på noen annen måte diskrimineres utifra motstand mot å utføre, medvirke til eller akseptere f.eks aborter. Uansett hvilket ståsted man måtte ha i dette spørsmålet eller andre etiske dilemmaer, så er det betryggende å se at noen - i dette tilfellet Europarådet - evner å tenke klart om helsepersonellets rett til å tenke selv og avgjøre. Jeg mener mener det er vanskelig å se tydelige spor av en slik tankegang hos regjeringen og helseministeren.

Mer demokrati og åpenhet var regjeringens umiddelbare reaksjon på udåden og tragedien på Utøya. Dette var en samlende og god reaksjon, samt et ønske det selvsagt er lett å gi sin fulle og hele tilslutning til. Nettopp på denne bakgrunn er det desto mer beklagelig å registrere at en demokratisk velfundert rettighet som reservasjonsretten - den formelt vedtatte og den praktiserte - blir forsøkt innskrenket slik Regjeringen og helse og omsorgsministeren åpenbart er tilhenger av.

Eller er det slik at man vil skyve personlige overbevisninger i disse spørsmålene inn i et mørkt privat rom i den tro at det er bare er der de hører hjemme ? Hvor blir det da av retten til å ytre seg etter sin overbevisning ? Stortingets flertall gav en tydelig og viktig anerkjennelse til reservasjonsretten, og samvittighetsfritak for helsepersonell da dagens abortlov ble vedtatt. Etter mitt skjønn vil dette også være en klok vei å gå i denne debatten.

Debatten om hva som er rett eller galt er naturlig nok evigvarende. For de berørte pasienter vil disse spørsmålene selvsagt også oppleves som vanskelige. Noen spørsmål finnes det kanskje heller ikke alltid gode og enkle svar på. Det er imidlertid både uakseptabelt og udemokratisk å skulle tvinge helsepersonell til å utføre handlinger som de av sterke overbevisningsgrunner ikke ser seg i stand til å kunne utføre.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt