Helge Erik Solberg

37

Fremmedfrykt blant katolikker?

En europeisk studie mener å kunne dokumentere at befolkningen i tradisjonelt katolske land er noe skeptisk til innvandring. Gjelder det norske katolikker?

Publisert: 18. jun 2013

Vårt Lands papirutgave for 18. juli har på sidene 4-5 en interessant artikkel, Mindre fremmedfrykt med sterk religionspolitikk. Artikkelen bygger på en svensk religionssosiologisk studie i europeiske land. Hovedbudskapet i artikkelen er at jo mer staten blander seg inn i trospraksisen, dess hjerteligere omfavner sterkt religiøse mennesker innvandring. Videre mener undersøkelsen å kunne dokumentere at befolkningen i tradisjonelt katolske land fremstår totalt sett noe mer skeptiske til innvandring og at den modererende effekten av individuell religiøsitet er derfor mindre til stede i katolske land.

Norge er ikke et «katolsk land», men med over 100 000 katolikker er Den katolske kirke det største kristne trossamfunnet utenfor Den norske kirke. På grunn av den store arbeidsinnvandringen til Norge de siste årene betjener Den katolske kirke omtrent det dobbelte antallet katolikker. Den katolske gruppen er svært sammensatt på grunn av permanent og midlertidig innvandring. Jeg har ikke funnet noen ny statistikk for hele Den katolske kirke i Norge, men tallene fra 2003 for St. Olav katolske menighet i Oslo viser klart det store mangfoldet. Blant 8 444 registrerte medlemmer i 2003 kom 4 799 (57 %) fra 137 land utenfor Norge.

Som norsk katolikk synes jeg dette etniske mangfoldet er en stor rikdom. Vår lokale kirke avspeiler på en fin måte den katolske verdenskirken, den er i en konkret forstand virkelig «katolsk».

Jeg har heller ikke støtt på noen vesentlig fremmedfrykt eller motstand mot innvandring blant mine trosfeller. Hvis dette inntrykket er representativt, kan det se ut som om en katolsk minoritetskirke skiller seg vesentlig fra det som den nevnte undersøkelsen fant i «katolske land». Jeg er derfor stolt over den inkluderende holdningen som preger den kirken jeg selv tilhører.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Amina Delacruz

0 innlegg  381 kommentarer

Publisert over 7 år siden

Om man spor mennesker i land hvor mesteparten er katolske , vil det vel fremstaa som katolikker har fremmedfrykt, spor i Norge og man vil kunne tro at Lutheranere har generelt fremmedfrykt fordi de er lutheranere feks osv osv

 

Ellers tror jeg nok kan si at det er iallall ikke gjenkjende for den Katolske kirke i Norge, der opplever jeg at alle uansett nasjonalitet eller rase blir tatt i mot med aapne armer

Kommentar #2

Helge Erik Solberg

37 innlegg  61 kommentarer

Publisert over 7 år siden

Takk for fin kommentar, Amina.

Kommentar #3

randi bergan

6 innlegg  299 kommentarer

Publisert over 7 år siden

Enig med Amina ikke mer fremmedfrykt enn andre steder i samfunnet,iallefall. Det er vel likt alle steder, vi må bli kjent og trygge på hverandre, alle mennesker før vi tør å bli venner med hverandre. Vi er individer med forskjellig frimodighet, og utadvendte/innadvendte. Stor og liten selvtillit. Jeg syns katolikkene får til det med å inkludere nye. Jeg tenker ang alle forskjellige nasjoner som kirken består av;her er BÅDE berikelsen, og kan være utfordring også å klare å få til en enhet. Man har jo messe på ulike språk og samlinger for ulike nasjonaliteter. Kan være en utfordring å bli mer ETT fellesskap? 

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere