Verdidebatt

Svenskfeministen Elisabet Höglund ønsker ny nasjonalsang

Elisabet Höglund sier at Svenske nasjonalsangen hyller imperialisme og brutal kolonialisme.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Elisabet Höglund, födt 29 august 1944, svensk politisk journalist. Tidligere ansatt på SVT i 25 år. Hun har jobbet i P1 og P4 og TV4 (før kveld) som programleder. Hun har jobbet som korrespondent i midt-Østen i 2008. Hun er kunstner og forfatter - utgitt 4 bøker. Tema likestilling i 2 av bøkene. Hun har skrevet selvbiografi og har hatt 70 kunstutstillinger.

En driftig dame fra Sverige som skriver følgende i Aftonbladet, dato 120604

"Skrota nationalsången – och  skriv en ny som  inte handlar om förtryck."

Sitat Höglund: "På onsdag den 6 juni firar vi vår nationaldag. Då kommer vi att få höra vår nationalsång. "Du gamla, du fria” - sjungas till leda. De flesta tycker väl att det är OK. Det har jag också tyckt – tills jag nyligen började fundera på texten och budskapet i nationalsången, som skrevs av Richard Dybeck redan 1844."

– Vad fan är det dom sjunger om? tänkte jag.

Den första versen går väl an. Den beskriver mest det svenska landskapets skönhet och hur fint det är att leva i Sverige. Men den andra versen skildrar något helt annat:"

Høglund sier at Svenske nasjonalsangen er en hyllest til svenske stormaktstider - en hyllest til imperialisme og brutal kolonialisme på 1600 og 1700 tallet. Hun sier at det er på tide med litt selvkritikk. Nasjonalsangen skal speile demokratiske og fredlige samfunn fritt for kolonialt storhetsvanvidd.

I det siste har vi vært vitne til innvandrere som har godt berserkt i Sverige. Ungdommer som setter fyr på parkerte biler og hus. Omfattende hærverk, opptøyer og sosial uro. Tung røyk har ligget i tykke lag over flere drabbantbyer.

Hundrevis av unge innvandrere deltok i opptøyene. Den offisielle forklaringen er at alt sammen er Svenskenes skyld. Selv om Sverige er kåret til verdens mes tolerante og inkluderende land - benekter kultureliten og politikere at opptøyene har noe med masseinnvandring å gjøre. Alt sammen skyldes klasseskiller, høy arbeidsløshet, segregering, elendige skoler og et fascistisk politi med rasistiske undertoner.

Undertegnede kom over en rapport som arbedsformidlingen i Sverige har laget,  der det fremkommer at 77 000 personer i alderen 16 - 29 år står utenfor samfunnet. Majoriteten er innvandrere. De har ikke arbeide eller studert på tre års tid. Av de drøyt 77 000 har 20 000 aldri vært inskrevet hos arbeidsformidlingen eller vært i kontakt med kommunen.

Flere prosjekt er startet opp i flere drabbantbyer i Sverige. Der arbeidsformidlingen ansetter innvandrere som tar kontakt med ungdom som står utenfor skole og arbeide. En av de prosjektansatte, Tomas Amanuel, sier at det er et vanskelig arbeide. Innvandrerene stoler ikke på myndighetene. Dessuten vil de ikke studere eller jobbe.

Sitat Amanuel:" Det har förändrats. Det är inte så coolt att jobba och plugga. Det mer coolt att hänga i centrum, gå på egen vinning, inte känna sig bunden och att man är fast i en miljö där man inte trivs. Många av de här unga trivs inte i en arbetsmiljö som inte liknar deras egen miljö."

Vi ser konturene av svært alvorlige problemer i Sverige, som få politikere ønsker å diskutere. Så, hva presterer Höglund å skrive. Hun går til angrep på nasjonalsangen! Istedenfor å holde fokus på de alvorlige utfordringene landet står ovenfor, velger hun en helt annen strategi. Hun går rett i strupen på det aller helligste - nasjonalsangen.

Nasjonalsangen skal nå dekonstrueres fordi den hyller gamle stormaktstider, imperialisme og brutal kolonialisme. Det sier altså forfatter, kunster, journalist, programleder og frilansskribent Höglund. Hun som tilhører den privilegerte overklassen, der hun haster mellom kunstutstillinger og TV intervjuer med den politisk korrekte eliten. Ganske så fantastisk dette!

Höglund må være det nærmest vi kan kommer aggressiv feministisk svensk selvhat. Nå er det nasjonalsangen som skal skrives på nytt.

Mvh Hanni

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt