Verdidebatt

Om ytringsfrihet, globale medier og karikaturer

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Globaliseringen er ikke et nytt fenomen. Folkevandringer har forekommet i hele menneskets historie. Visste du at grunnen til at det dyrkes fersken i Middelhavet er at de egentlig kom med handelsmenn fra Kina? Og at den norske bunaden stammer fra en tysk tradisjon? Det er altså ikke noe nytt fenomen, dette med globalisering.

Det som derimot er utfordringen i dagens samfunn er at den teknologiske utviklingen av kommunikasjonsmidler har ført til at nyheter spres verden over ved et lite tastetrykk. Det stiller menneskeheten overfor utfordringer vi tidligere ikke har hatt. Trykker man en tegning av Muhammed som i enkelte regimer karakteriserer til dødsstraff, ja da er vi ille ute. Jonas Gahr Støre må på banen. Det er ikke snakk om et standpunkt den norske stat står for, men han må likevel beklage. Hvorfor det? Det er ikke begått et statlig overgrep mot det muslimske folk, så hvorfor skal en representant fra vår regjering beklage en politikk som ikke eksisterer?

Hvis vi går tilbake i tiden før internett eksisterte og en privatperson hadde hengt opp en tegning av Muhammed som gris. Hadde den norske utenriksministeren på den tiden blitt kalt inn på teppet med nisselua i hånda for å beklage på Norges vegne? Det er som om vi alle glemmer at den virtuelle verden egentlig bare gjenspeiler virkeligheten og at de samme kjørereglene må gjelde der. Ytringsfrihet er en viktig verdi for vår kulturarv. En verdi vi skal holde fast ved.


Når det er sagt, er ikke jeg blant de som støtter trykkingen av karikaturene. Etter min mening er dette en handling som går i mot andre sentrale verdier som har en solid forankring i vårt samfunn: toleranse og respekt for andre religioner. Etter min mening er det å gjøre narr av noens religion et overgrep mot den troende. Og det er de uskyldige muslimene som rammes.

At det finnes ekstremister som har voldelige og totalitære tendenser er det ikke tvil om. Jeg har ingen problemer med at noen ønsker å bekjempe dem og vi skal heller ikke la slike mørke krefter få bestemme. Derfor var jeg enig i trykkingen av de første kariktarurene. Nå ser det derimot ut som om denne form for ytring brukes for å "ta hevn" på en gruppe mennesker som får skyld for det enkeltpersoner har gjort. Er dette det beste for samfunnet vårt?

Neppe. Men i ytringsfrihetens og demokratiets navn må jeg si at jeg støtter friheten til de som trykker tegningene, men jeg støtter ikke det de gjør. At noen føler seg såret og krenket av tegningene er forståelig og jeg har sympati med mine muslimske landsmenn som opplever at deres religion blir harselert med. Men også jeg må tåle ytringer som sårer meg. Nettopp fordi alternativet er så mye verre.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt