Asbjørn Kvalbein

65

Det beste ligger foran

Publisert: 11. feb 2010

En legende forteller om kong Salomo. Den vise kongen ønsket å ydmyke sin mest betrodde rådgiver. Salomo sa til rådgiveren sin:

     «Jeg ønsker at du bringer til meg en spesiell ring. Den har magiske egenskaper,» sa Salomo. «Hvis en lykkelig mann ser på den, blir han trist, og hvis en trist mann ser på den, blir han lykkelig.» Salomo visste at en slik ring fantes ikke i hele verden, men han hadde lyst til at rådgiveren skulle få oppleve et lite nederlag.

     Måneder gikk, men rådgiveren hadde ingen anelse om hvor han kunne finne en slik ring. En dag bestemte han seg for å vandre gjennom et av de fattigste strøkene i Jerusalem. Han gikk forbi en kjøpmann som hadde begynt å sette frem varene sine for dagen. Rådgiveren spurte ham: «Har du tilfeldigvis hørt om en magisk ring som får den lykkelige eieren av den til å glemme sin glede, og får den nedbrutte som bærer den, til å glemme sine sorger?»

     Den gamle mannen tok en blank gullring opp fra teppet sitt og graverte inn en tekst på den. Da rådgiveren fikk lese ordene på ringen, bredte et stort smil seg over ansiktet hans.

     Samme kveld overleverte rådgiveren ringen til kong Salomo. Straks Salomo hadde lest inskripsjonen, skjønte han at rådgiveren hadde overvunnet ham. For inskripsjonen besto av disse fem ordene: «Også dette skal ta slutt.»

     Et klokt menneske sier akkurat det: «Også dette skal ta slutt.»

     Det minner meg om kvinnen som alltid var så lys til sinns, glad og optimistisk, selv om hun måtte holde seg mye inne på grunn av kronisk sykdom. Hun bodde i femte etasje i en gammel bygning uten heis. En venn kom på besøk en dag, og hadde med seg en kvinne som en kan si var forholdsvis rik. De to damene gikk langsomt opp alle trappene. Den velstående kvinnen sa: «For et skittent og nedslitt hus.» Den andre svarte: «Det er bedre høyere opp.»

     Da de kom til tredje etasje, sa den rike: «Jeg synes det virker verre her.» Den andre svarte: «Det er bedre høyere opp.»

     Endelig kom de opp til femte etasje, og der fant de den hellige kvinnen som nesten aldri kom seg ut. Selv om rommet var rent, og blomster sto i vinduskarmene, klarte ikke den rike kvinnen å overse den dårlige bygningen, så det brast ut av henne: «Det må da være veldig vanskelig for deg å bo her!» Uten å nøle et øyeblikk svarte hun som var innestengt i toppleiligheten: «Det vil bli bedre høyere opp.» Hun var ikke så opptatt av de ytre forholdene, men hadde blikket rettet mot det evige, hun hadde funnet nøkkelen til å være tilfreds og fornøyd. Hun var blitt forvandlet fordi hun visste at en dag skulle hun tre inn i Guds nærhet. Det vil bli bedre høyere opp.

     Salomos ring sa: «Også dette skal ta slutt.» Slike historier kan inspirere oss til gudsfrykt, tålmodighet, tro og håp. De gamle kristne brukte å si: «For et Guds barn ligger alltid det beste foran.»

Kommentar #1

Odvar Omland

369 innlegg  550 kommentarer

Det beste

Publisert nesten 12 år siden

Takk for et varm innlegg om det fantastiske som ligger foran

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere