Verdidebatt

Utgått på dato

Politikk og økonomi som ikke makter å få oss ut av den økologiske krisen er utgått på dato. Om vi ikke erstatter den, erstatter kanskje andre arter oss.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Uavhengige, internasjonale forskningsteam har i løpet av de siste årene hevdet at vi står overfor en masseutryddelse av arter som kan sammenliknes med utryddelsen av dinosaurene for 65 millioner år siden. Dette begrunner de i seriøs forskning fagfellevurdert av anerkjente vitenskapelige tidsskrifter. Det var en asteroide med en diameter som tilsvarer avstanden mellom Bygdøy og Sandvika som tok knekken på dinosaurene og 75% av resten av artene. Nå er det mennesket som truer livet.

Som utdannet marinbiolog er det særlig bekymringsfullt at virkningene viser seg på organismer i havet. Havet tar opp 90% av CO2 utslippene. Dette forsurer havet, og dyr med kalkskall, viktige i næringskjeden, har begynt å få problemer. Det er også bekymringsfullt at forskning viser at et sommerisfritt Arktis fører til mindre produksjon av biomasse enn forventet. Havet der er for næringsfattig og dypt. Vi har lenge sett at varmere hav presser kuldekjære organismer som fisker nordover, men fra en stadig varmere arktisk havørken, vil de ikke ha noen steder å flykte. Utbredelsen av sommersnø og sjøis har minket voldsomt det siste tiåret. I noen sommermåneder er det er nå flere millioner kvadratkilometer mindre jordoverflate som reflekterer sollys. Det blir derfor enda varmere, og luft- og havstrømmer påvirkes enda mer. Prosessen med å smelte sommerisen i Arktis er nå sannsynligvis irreversibel.

I et anerkjent vitenskapelig tidsskrift blenylig siste års (2012) polarforskning oppsummert. På bakgrunn av de nesten 100 fagfellevurderte, vitenskapelige artiklene, konkluderes det: "...a compelling message emerges from evidence presented here (...) Anchors of the climate system (...) have come loose. With what consequences for ecosystems and humanity?".

Det er tankevekkende å være ombord i et alvorlig lekk skip, mens skipperne er opptatt av alt annet.Gammel vane er vond å vende. Vekstøkonomien er bortskjemt og roper «velferdssamfunnet krever mer olje, flere penger, større forbruk!», og høyresiden og sosialistene er mest opptatt av hvilken metode som tilfredsstiller mest.

I forbindelse med den økonomiske krisen, og i møte med miljøutfordringen, foreslo FN en økonomisk green new deal, som langt på vei er den økonomiske politikken som De Grønne representerer. Blant stortingspartiene ble forslaget forbigått i stillhet.

De Grønne er alene om å prioritere økologi fremfor økonomi; livsgrunnlaget fremfor kortsiktig gevinst. Som Eva Joly sa på Miljøpartiet De Grønnes landsmøte nylig: De (høyre- og venstresiden), har samme problem: De fører en politikk fra det forrige århundre.

Audun Hjertager

Stortingskandidat for Miljøpartiet De Grønne, Hedmark

(redigert leserinnlegg på trykk i Østlendingen 27.5)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt