Verdidebatt

Jeg hater religion!

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Religiøse mennesker har gitt Gud et forferdelig dårlig rykte. Jeg synes det er helt tragisk. Det er IKKE rart at mange har fått kristendommen opp i halsen.

Mennesker har kommet så langt som å ta imot Jesus, de har kommet inn i en menighet, og opplevd så mye rart der, at de fullstendig har mistet troen. Det var så vanskelig å være en kristen at de gav opp, og samtidig har de kanskje også opplevd at mens de trengte menigheten mest, så ble de tråkket på og sparket mens de lå nede.

Bibelen er full av bibelvers som sier at den som fordømmer skal bli fordømt. Men så finnes det kristne som liker å bruke det ene lille bibelstedet der det står at de hellige skal dømme dem som er ”innenfor” (1 Kor 5:12).

Jeg ville trodd at hvis det stod hundre ganger: ”fordøm ikke”, og èn gang” døm”, så hadde det vært naturlig å være hundre ganger mer redd for å fordømme, enn for å dømme. Og at kanskje dette bibelverset hadde en spesiell betydning i sin sammenheng.

Korintermenigheten var en ung menighet, plantet av Paulus, midt i et hedensk, umoralskt og avgudsdyrkende samfunn. Det første brevet til korinterne er et irettesettelsesbrev, etter at han har hørt at ikke alle i menigheten der fører samme tale. Når en leser dette brevet så får vi et inntrykk av at det hersket mye forvirrelse om læresetninger. Noen sa de hørte til Paulus, og noen til Apollos, noen til Kefas, og noen til Kristus. De var så forvirret at de ikke engang visste hvem de tilhørte. Når Paulus hadde vært hos dem, hadde han kommet med ”Ånds og krafts bevis for at deres tro ikke skulle være basert på menneskers visdom, men på Guds kraft”. Altså han kom sikkert med mye under og mirakler. Paulus hadde også forkynt om Jesus, men en kan skjønne ut ifra brevet hans, at det hersket mye forvirrelse blant dem.

Mye av det Paulus skriver i sine brev til hedninger, er å leve rettferdiggjørelsen verdig. Å leve et hellig og rettferdig liv, ettersom Jesus har gjort dem hellig og rettferdige.

Paulus skriver til korintermenigheten i 1 kor 6:8 ”dere gjør selv urett og bedrar, og dere gjør dette mot deres egne brødre!”Videre sier han: ”Vet dere ikke at de urettferdige ikke skal arve Guds rike?...Og slik var noen av dere en gang. Men dere ble renset, dere ble helliget, og dere ble rettferdiggjort i Den Herre Jesu navn og i vår Guds Ånd”.

Det går faktisk an å gjøre urett og bedra, og allikevel være renset, helliget og rettferdiggjort i den Herre Jesu navn og i vår Guds Ånd!!!!

Jesus har gjort oss fri fra fordømmelse og straff, men det betyr ikke at Jesus har begynt å like synd. Jesus er fortsatt hellig, rettferdig og god.

Det er derfor Paulus sier i Rom 6:1 ”Skal vi da fortsette i synd for at nåden kan bli så mye større? PÅ INGEN MÅTE”.

Når da Paulus blir fortalt om hor i menigheten, og at menigheten er ”oppblåste, når de heller burde sørge”, så irettesetter han dem kraftig.

I slutten av romerne 1, skriver Paulus om dem som ikke holder seg til Gud i sin erkjennelse, altså de som ikke tror på Gud. Han skriver at de kjenner Guds rettferdige dom, at alle vet at de som driver med urettferdighet, eller synd, fortjener døden. Det er ingen som er uten unnskyldning. Til og med de som ikke tror på Gud. Dette har med at alle mennesker fikk en samvittighet, en kunnskap om hva en skal og ikke skal gjøre, den dagen Adam og Eva spiste av treet til kunnskap om godt og ondt. Moseloven er skrevet i alle menneskers hjerte, arvet fra generasjon til generasjon.

Rom 1:32 ”Likevel gjør de ikke bare det samme (synd) selv, men de gir også sin støtte til andre som gjør det”.

Paulus presiserer i korinterne (kap 6:9-13) at menigheten skal ha samfunn med de som lever i synd I VERDEN. Altså de som gjør synd, men også gir sin støtte til andre som gjør synd. Men en bror, som gjør det samme skal en ikke ha samfunn med!

Hva betyr dette? Jo at en skal ikke støtte synd i en menighet! En skal ikke være ”oppblåste” og støtte noe som er ”annerledes enn det som er skrevet, til fordel for den ene framfor den andre” (1 Kor4:6).

Hvis det er noen i en menighet som insisterer på at synd er greit for Gud, så er han en falsk lærer. Gud krever ikke at noen skal forandre seg etter at de har tatt imot Han, Han er så god at Hans kjærlighet vil drive dem til omvendelse uansett. Men hvis noen insisterer på at det de gjør er greit, og lærer andre at synd er ok, så er de en ”surdeig” som til slutt vil ”syre hele deigen”. Hvis f.eks en homofil, kommer inn i menigheten og insisterer , og fortsetter å insistere, på å ”konvertere” menigheten til å godta at homofili ikke er synd, så er det selvfølgelig en grunn til å kaste ham ut. Da oppfører han seg jo som en fariseer som søker å senke Guds standard, til en standard som passer, og er oppnåelig, for ham selv. Selvrettferdige mennesker har ikke en sjangs til å omvende seg. For mennesker som ikke tror de trenger omvendelse, kan heller aldri oppleve omvendelse.

”Jesus sa til dem: Pass på at dere tar dere i vare for fariseernes og saddukeernes surdeig” (Matt 16:6)

Habakkuk 2:4 ”Se, der er den oppblåste, hans sjel er ikke oppriktig. Men den rettferdige skal leve ved sin tro”. Den rettferdige stoler ikke på seg selv og sin egen godhet, men på Gud og Hans godhet. Mennesker er ikke gode, Gud er god. Grunnen til at mennesker blir skuffet over seg selv når de har gjort noe dumt, er fordi de stolte på sin egen godhet. Det eneste som gjøre en kristen god, er Jesus. Ikke tro et sekund at du er bedre enn noen andre fordi du er en kristen. Uten Jesus så er du ingenting. Vi som er kristne lever i kontinuerlig tilgivelse, det er det som er forskjellen på en kristen og en ikke-kristen. Vi lever under erkjennelsen av at Jesus har tatt all vår gjeld av synd.

Når en vet at gjelden er betalt for all fremtid, så er det ikke tungt å se på gjelden. Det er bare befriende! Når en vet at det mørke er betalt for, så gjør det ingenting at det mørke kommer ut i det åpenlyse. Det er da Gud kan begynne å gjøre det mørke lyst.

Paulus sa i 1 kor 5:5 at de skulle overgi den det gjaldt til Satan til kjødets ødeleggelse, for at hans ånd kunne bli frelst.

Tenk på det et øyeblikk! Den dagen Gud gav menneskene De Ti Bud, den dagen overgav Gud oss til Satan, til kjødets ødeleggelse! Den dagen gav Gud Satan en ”lovlig” grunn til å undertrykke og drepe oss. For det er ingen av oss som fortjener noe annet, ettersom vi ikke klarer å følgeALLE Hans bud. Loven er fordømmelsens tjeneste, opprettet med den hensikt å føre oss fordømt og brakt i stillhet foran en hellig Gud. Det er den som viser oss at vi trenger en Frelser. En Frelser som kan oppfylle alle lovens rettferdige krav i oss, som kan sette oss fri fra fordømmelsen og forbannelsen av loven.

Dette er boken om Job et bilde på. Med en gang Job innser at han ikke kan gjøre seg selv like rettferdig og stor som Gud, så kommer Gud og frelser han.

Satan er den som bruker loven som et våpen for å fordømme og anklage mennesker. Han bruker samvittigheten for å overbevise mennesker om synd. Det var derfor Jesus ”slettet ut skyldbrevet som stod imot oss med bud, det som vitnet imot oss. Han tok det bort ved at Han naglet det til korset. Han avvæpnet myndighetene og maktene, og vanæret dem offentlig da Han triumferte over dem på korset” Kol 2:14-15.

Noen tror at Den Hellige Ånd er kommet for å overbevise kristne mennesker om synd. Dette er langt ifra sannheten.

Dette er det det står om Den Hellig Ånds oppgave i Bibelen i Johannes 16: ”Når Han kommer, skal Han overbevise verden om synd, rettferdighet og om dom. Om synd, fordi de IKKE TROR PÅ MEG, om rettferdighet, fordi Jeg går til Min Far og dere ikke ser Meg lenger, om dom, fordi denne verdens fyrste er dømt”.

Satan er den som overbeviser mennesker om synd. Han ELSKER å overbevise mennesker om synd. Du trenger ikke Den Hellige Ånd til å overbevise deg om synd. Det gjør Satan og han bruker samvittigheten din, loven, for å fordømme deg.

Jeg ELKSER Gud, Han er FANTASTISK. Jeg digger måten han får Djevelen til å se skikkelig dum ut! Djevelens stjele, myrde, ødelegge – tankegang førte til at han drepte Guds Sønn og hjalp Gud å frelse hele verden. Nå fører hans stjele, myrde, ødelegge-tankengang til å fordømme mennesker, slik at de skjønner at de trenger en Frelser, og fører dem rett til Jesus. Gud er ekspert på å gjøre vonde ting, om til det gode.

Jeg føler for å forsvare homofile litt. De er blitt behandlet så dårlig av, sikket velmenende uvitende, kristne. Jeg skjønner godt at de er blitt ført til et stadiet der de søker å rettferdiggjøre homofili. De er helt desperate etter å bli akseptert av Gud og kristne mennesker at de gjør det i sine siste krampetrekninger. Hadde de bare fått den rette forkynnelsen om at de er akseptert uansett, så hadde det vært mulig for Gud å jobbe med dem. Det som oftest forkynnes er at de må fornekte seg selv, hvis de ønsker å bli akseptert av Gud. De må gjøre det slutt med partneren sin som de elsker og som de ikke klarer å se for seg et liv uten, ellers kommer de til å gå til helvete. Dette er en oppskrift på å produsere mennesker som hater Gud fordi Han ikke tillater dem, på en måte de tror selv, å være lykkelig. Gud har sluttet å kreve ting fra mennesker. Han ønsker ikke at folk skal late som de er noe de ikke er, eller føle noe som de ikke føler. Det er Guds godhet som driver mennesker til omvendelse! Ikke hard lovisk fordømmelse.

Å ”fornekte seg selv” betyr å innse at Gud ikke er interessert i gjerningene dine, dine egne prestasjoner. Dine gode gjerninger har som regel alltid en agenda bak. De er som en dårlig tegning av en 2-åring. Når 2-åringen ikke ser på, så kaster en den rett i søpla. Det Jesus gjorde er mer verdt en det mest verdifulle og vakreste kunstverket i hele verden, og Hans gjerninger er de eneste som kan redde deg.

Det er forskjell på omvendelse i den gamle pakt og i den nye pakt. Før Jesus døde på korset, så betydde omvendelse at du måtte endre oppførselen din før du kunne komme til Gud. Dette virket ikke særlig godt.

Etter korset betyr omvendelse at du må fornye ditt sinn. Du må forandre mening om Gud. Du må skjønne at Gud elsker deg betingelsesløst. Dette er den eneste måten Gud kan sette deg fri fra dårlig oppførsel. Den eneste måten du kan lære å tilgi på, er å skjønne at Gud har tilgitt deg først. Den eneste måten du kan lære å elske på, er å skjønne at Gud har elsket deg først. Dette gjelder all synd. Hvis ikke du skjønner at homofili også ble hengt på korset, så kan du aldri bli fri fra homofili.

Jeg liker ikke å sette homofili i samme bås som alkoholikere og narkomane, så tilgi meg hvis det er noen homofile som leser dette, det er bare for å illustrere et bilde.

Hvis en alkoholiker hadde kommet inn i menigheten, så hadde det vært større forståelse for at denne alkoholikeren ikke kunne klare å endre sin livsførsel med en gang. Det burde være like stor forståelse for homofile og andre syndere. Der synden blir stor, blir nåden enda større. Det er mennesker som dette, som trenger Gud og menigheten mer enn noen andre. Å bruke 1 kor 5 for å kaste syndere ut av menigheten, er en helt FORFERDELIG overtramp. Det er å sparke mennesker som ligger nede!

Menneskers holdninger kan også være med å ”kaste” mennesker ut av en menighet, og det er vel det som oftest skjer. Det pleier vel igrunnen nesten aldri å gå så langt at en faktisk ”fysisk” må gjøre det.

En menighet som er klar på hva det vil si å leve i nåden, om å være rettferdiggjort og om å leve rettferdiggjørelsen verdig, har ikke et problem med synd. Syndere som prøver å rettferdiggjøre synd i en slik menighet, vil bli dømt av forkynnelsen. En menighet som korintermenigheten, som ”skrøyt” av synd, trengte derimot en kraftig irettesettelse. Dette skriftstedet er IKKE ment til å kaste ut kristne som ikke klarer i seg selv å endre livsstilen sin. Det er IKKE opp til oss å sette opp et tidspunkt på når mennesker burde ha omvendt seg. Dette bør en overlate til Han som dømmer rettferdig.

Jesus har ikke dødd på et kors for at vi skulle bli hyklere. For at vi skulle prøve å føle noe vi ikke føler, tenke noe vi ikke tenker, og gjøre ting vi egentlig ikke har lyst til. Akkurat som jeg ikke ønsker at mannen min skal gjøre ting for meg ut av frykt for at jeg skal forlate han hvis ikke, eller at han skal proklamere sin kjærlighet for meg uten at han egentlig elsker meg. Jeg ønsker at han skal gjøre og si ting fordi han mener det! Jeg er skapt i Hans bilde. Gud er også slik.

Gud ønsker å forandre menneskers hjerter. Han er ikke først og fremst opptatt av at mennesker skal endre sin oppførsel, for oppførsel kommer av hva en tror på. Det er derfor Gud er mer opptatt av hva vi tror på enn på hva vi gjør. Det er sant at troen er død uten gjerninger. Men gjerningene kommer ALLTID av en respons på hva vi tror på.

Dette er det nye budet som Jesus kom med: Joh 13:34 ”SLIK Jeg har elsket dere, skal dere også elske hverandre”. Jesus har elsket oss betingelsesløst. Mens vi ennå var syndere, spiste og drakk Han sammen med oss, omfavnet oss, helbredet oss, vasket føttene våres, og døde for oss.

Det er noen som sier at hvis du elsker Jesus så holder du alle Hans befalinger. Vet du hva? Det er helt riktig. Men dette er ikke et krav, det er et BEVIS. ”Av dette skal alle forstå at dere er Mine disipler, om dere har kjærlighet til hverandre”. Hvordan er det vi får kjærlighet til Jesus og hverandre? Jo ved full visshet om at Han har elsket oss FØRST.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt