Kjell Ingolf Ropstad

73

Glorifisering av sexslaver

Debatten handler nemlig ikke om Hege som selger sex for å finansiere studiene. Den handler om de 2900 andre i Norge som lever som slaver og blir tvunget til å selge kroppen sin.

Publisert: 8. mai 2013


I dag står Hege Grostad (27) frem på forsiden av VG og forteller om at hun selger sex frivillig og at hun trives med det. Selv om jeg betviler at man kan selge sex uten at det gjør noe med oss, så skal jeg ikke ta den debatten, men velge å tro på Hege. Hun er tøff som står frem. Hun bare bommer helt når hun forenkler hele debatten og bortimot hevder at nigerianske kvinner som selger sex gjør det frivillig.

Debatten handler nemlig ikke om Hege som selger sex for å finansiere studiene. Den handler om de 2900 andre i Norge som lever som slaver og blir tvunget til å selge kroppen sin. I Norge er ca 90 % av de prostituerte fra utlandet, særlig Nigeria, Thailand og øst-Europa. Derfor handler debatten om menneskehandel, om vår tids slaveri. Vi vet at det er mafiavirksomhet som tjener enorme summer på prostitusjon. Beløper som er på høyde med våpen- og narkotikasalg. Penger de bruker for å forhindre at prostitusjon forsvinner.

Når flere nå tar til orde for å fjerne sexkjøpsloven fordi den gjør det vanskelig for de prostituerte, ja så er det en kortslutning. Loven er viktig fordi den er normgivende og vi sier klart og tydelig sier til folk at det er feil å kjøpe sex. “It is indisputable that a prostitution market without male consumers would go broke”. Loven er viktig fordi vi skal fjerne etterspørselen. Men vi må også styrke de sosiale tiltakene for å hjelpe de prostituerte ut av slaveriet og hjelpe dem til et bedre liv. For mange er det umulig å reise hjem igjen, eller de tør ikke bryte ut fordi de har enorm gjeld til bakmenn eller de eller familien hjemme blir truet. Her har dagens regjering ikke gjort nok.

For et par uker siden besøkte jeg politikere, frivillige og politi i Sverige. Alle var enige i at loven var god og viktig. I Sverige er det nesten politisk selvmord å være mot sexkjøpsloven. Og de var tydelig på at 99,5 % av alle prostituerte er offer for menneskehandel. I Sverige har politiet også prioritert loven høyere, og de får dømt flere for menneskehandel. Selv om det er vanskelig å komme "til topps", klarer de å ta enkelte bakmenn. I tillegg til at de tar mange sex-kunder. Men i følge politiet har de også lykkes med å etablere forståelsen om at å kjøpe sex betyr at man er med på å holde enda et menneske i slaveri. Som politiet sa; "Enkelte kunder er så dumme at de gir 500 kroner ekstra fordi de synes synd på jenta. Men da er det en hallik hjemme i Romania som gnir seg i hendene fordi han får kjøre en enda finere bil".

Debatten om sexkjøp vil fortsette. Jeg vil oppfordre VG til å intervjue noen av de tusenvis (for å ikke snakke om millionvis på verdensbasis) av kvinner - og menn, som arbeider som sexslaver og som får livet ødelagt. Da ville vi fått en litt annen historie. En litt mer representativ historie, og en historie som ville fått flere til å bekjempe bakmenn og menneskehandlere, i stedet for å glorifisere prostitusjonen i Norge ved å si at den er frivillig og at de attpåtil nyter tilværelsen.

Kommentar #1

Sverre Avnskog

227 innlegg  7615 kommentarer

Dokumentasjon?

Publisert over 8 år siden
Kjell Ingolf Ropstad. Gå til den siterte teksten.
Den handler om de 2900 andre i Norge som lever som slaver og blir tvunget til å selge kroppen sin. I Norge er ca 90 % av de prostituerte fra utlandet, særlig Nigeria, Thailand og øst-Europa. Derfor handler debatten om menneskehandel, om vår tids slaveri. Vi vet at det er mafiavirksomhet som tjener enorme summer på prostitusjon.

1. Hvordan vet du at de 2900 prostituerte som du nevner er tvunget til prostitusjon?

2. Hva mener du med at disse prostituerte lever som slaver? Er de innesperret, holdes de som fanger?

3. Kan du dokumentere denne utberedte mafiavirksomheten i Norge?

Jeg har presonlig interessert meg mye for dette saksområdet de siste årene. Alle, inkludert meg, er selvsagt mot menneskehandel og tvang.

Men all dokumentasjon jeg hittil har sett viser at det norske prostitusjonsmiljøet er lite og oversiktelig, og de aller fleste utenlandske prostituerte har tatt seg hit til landet på eget intiativ og selger sex etter eget valg for å hjelpe familien i hjemlandet.

Om dagen lever de et helt normalt og fritt liv.

De ytterst få prostituerte i Norge som man kan kalle "slaver", får ingen hjelp av sexkjøpsloven som de ikke også kunne få tidligere. Menneskehandel har alltid vært forbudt i Norge.

Det er fint å ville hjelpe kvinner i nød, men moralsk indignasjon og opprørthet er ofte en dårlig motivasjon for å lage lover. Man må lage lover som faktisk er tilpasset den reelle situasjonen. I løpet av mange år er ytterst få såkalte bakmenn og halliker arrestert og straffet i Norge. Mange av dem som har studert miljøet fra innsiden hevder at det skyldes at de fleste prostituerte i Norge opererer på egen hånd uten halliker.

Den omfattende mafiaen som bedriver menneskehandel i Norge, som du beskriver, er visst helt ukjent i mediene og for politiet.

Kan du opplyse oss og gi oss kilder til din viten om denne norske mafiaen?

Apropos Thailand: Thailand har en meget utbredt sexindustri, og av en befolkning på ca 70 mill regner man med at det finnes ca 1 mill prostituerte. Sexsalget har århundrelange tradisjoner og betjente tidligere den thailandske hæren bla a. Meg bekjent var de fleste thalandske prostituerte i Norge allerede prostituerte da de levde i Thailand. De kommer seg til Norge og fotsetter sin virksomhet her - helt frivillig.

Feministiske organisasjoner som Ottar forsøker å skape et inntrykk av at all prostitusjon skyldes onde menn, som tvinger kvinnene til prostitusjon. Sannheten er at mange av disse kvinnene helt frivillig har valgt denne inntektskilden. Dessverre er det svært vanskelig å akseptere for mange. Man må visst ha en ond mann å legge skylden på. Så utbredt er denne myten at også mange menn er overbevist om at all prostitusjon skyldes tvang fra bakmenn og halliker.

Men det er langt fra sannheten. Det viser all dokumentasjon av prostitusjon i de store norske byene, feks gjort av fordomsfrie journalister. De fleste prostituerte i storbyene opererer helt på egen hånd.

Derfor er sexkjøpsloven så og si helt uten virkning. Man tar omtrent ingen bakmenn fordi de ikke finnes i noen stor grad.

Mvh Sverre

 

 

 

 

 

 

Kommentar #2

Sverre Avnskog

227 innlegg  7615 kommentarer

Sverige

Publisert over 8 år siden
Kjell Ingolf Ropstad. Gå til den siterte teksten.
I Sverige er det nesten politisk selvmord å være mot sexkjøpsloven.

Det bør ikke overraske noen at det er politisk selvmord å være mot sexkjøpsloven i Sverige. Sverige er landet der det "politisk korrekte" er trukket til det helt ekstreme, og fullstendig utstøting og sosial stigmatisering er resultatet for de politisk ukorrekte. Sverige er landet som har frembrakt teoriene om at Norge egentlig er et faschistisk land pga vår fascinasjon av skisporten, og Nansen var den som skapte faschismen i Europa.

I Sverige har også teoriene om den nazistiske verdenen til Thorbjørn Egne har fremkommet, og  påstanden om at da "Folk og røvere i Kardemomme by" ble spilt i Sverige satte det kvinnefrigjøringene mange årtier tilbake.

Sverige er landet for de politisk korrekte men fullstendig virkelighetsfjerne og sinnssvake teorier.

Jeg ville ta disse svenske politisk korrekte meningene om prostitusjon med en stor klype salt.

Norske undersøkelser viser et helt annet bilde. Dessuten er det uhyggelig få prostituerte i Norge fra Romania.

Rett bør være rett, selv i politiske spørsmål der moralsk indignasjon og opprørthet dominerer.

Mvh Sverre

 

 

Kommentar #3

Lars Randby

159 innlegg  5721 kommentarer

Debatt ikke ønskelig

Publisert over 8 år siden

Det er vel egentlig kortversjonen av åpningsinnlegget. Det blir da helt fånyttes å spørre om dokumentasjon eller annet Sverre A. for trådstarter er jo ganske så klar på at enhver motforestilling er tøv og tull.

Kommentar #4

Monica Farinetti

70 innlegg  354 kommentarer

Takk for at du bryr deg Kjell !

Publisert over 8 år siden

Du har selsagt rett i alt du skriver !

De kalde hjertene ser ikke denne siden av saken.

De distanserer seg.

Det finnes mye litteratur og forskning som støtter ditt innlegg.

Flott innlegg !

 

Monica

Kommentar #5

Lars Randby

159 innlegg  5721 kommentarer

Der er vi jo like

Publisert over 8 år siden
Monica Farinetti. Gå til den siterte teksten.
De kalde hjertene ser ikke denne siden av saken.

De distanserer seg.

For hvor varmt er ditt hjerte ovenfor de som ikke deler dine meninger?

Kommentar #6

Sverre Avnskog

227 innlegg  7615 kommentarer

Ja, dessverre.

Publisert over 8 år siden
Lars Randby. Gå til den siterte teksten.
Det er vel egentlig kortversjonen av åpningsinnlegget. Det blir da helt fånyttes å spørre om dokumentasjon eller annet Sverre A. for trådstarter er jo ganske så klar på at enhver motforestilling er tøv og tull.

For mange passer det bedre å opprettholde myten om at all prostitusjon er menns skyld. At en del kvinner faktisk frivillig velger å tjene penger på sexsalg er visst ikke mulig å fatte. Man vil heller fortsette å leve i den villfarelsen enn å faktisk undersøke virkeligheten i Norge.

Og la meg for sikkerhets skyld gjenta: Vi er alle sammen selvsagt mot menneskehandel og tvang.

Men dessverre er verden mer sammensatt og komplisert enn enkelte ønsker å ta inn over seg. Det enkle er visst oftest det beste.

Mvh Sverre

 

 

 

 

Kommentar #7

Monica Farinetti

70 innlegg  354 kommentarer

Kalde hjerter

Publisert over 8 år siden

har de som ikke ser at dette handler om mennesker, men som diskuterer dette

på et objektivt plan !

 

Monica

Kommentar #8

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

Dette

Publisert over 8 år siden

Er en mangesidig sak.
Det blir for dumt å si at alle prostituerte er slaver av noen eller noe....på samme måte som at ikke alle gjør dette av egen fri vilje.

Det virker på meg som om bare visse sider av folks sexualitet og valgfrihet er gjort hellig, og kvinnens frie valg....men det gjelder visst ikke kvinnens valg i denne saken.

F.eks i abortproblematikken blir kvinnens  valg og bestemmelse over egen kropp satt utrolig høyt,og er selve hovedargumentet.....men gjelder ikke dette prinsippet lenger når det kommer til sexsalg...?

Blir ikke dette prinsippløst.?

 

Kommentar #9

Mor.ten Ska.hjem

0 innlegg  32 kommentarer

Publisert over 8 år siden

Jeg tviler sterkt på at et forbud mot kjøp eller salg av sex vil gjøre noe med noens holdninger. Jeg tviler også på at man hjelper så mange ofre for menneskehandel ved å forby prostitusjon. Tvert imot kan legalisering ha en effekt mot menneskehandel - det kan godt tenkes at kjøperne heller vil ha en norsk eskortepike som gjør det frivillig enn en nigeriansk prostituert som muligens er tvunget til det.

Kommentar #10

Astrid Sofie Dalhaug

9 innlegg  66 kommentarer

Intelligens og klokskap

Publisert over 8 år siden
Nok et eksempel på at intelligens og klokskap er to forskjellige ting. Dette må jo være en pinlig sak for Mensa. Kommentarene fra to godt voksne menn viser vel også at livserfaring og visdom er to forskjellige ting. Godt skrevet, Kjell Ingolf. Det er selvsagt vanskelig å dokumentere kriminell virksomhet. Hadde det vært lett, hadde jo politiet gjort noe med det. At det ikke foreligger vanntette bevis, betyr ikke at vi kan lukke øynene for det og late som det ikke finnes. Som politikere har vi et ansvar for å lage samfunnsordninger som både sier noe om hva som er uønsket adferd, og legger hindringer i veien for de som driver med det. Det finnes sikkert personer som liker å prostituere seg. Det betyr ikke at samfunnet trenger å legge til rette for det.
Kommentar #11

Sverre Avnskog

227 innlegg  7615 kommentarer

Åja

Publisert over 8 år siden
Monica Farinetti. Gå til den siterte teksten.
har de som ikke ser at dette handler om mennesker, men som diskuterer dette

på et objektivt plan

så det å ha et varmt hjerte er å dikte opp en virkelighet som ikke finnes og så bli forført av moralsk indignasjon og opprørthet?

Selv foretrekker jeg å forholde meg til den virkelige verden som lar seg påvise.

Og så er jeg tilhenger av å lage lover som innretter seg mot realiteter og ikke utelukkende tilfredsstiller min egen moralske indignasjon.

Det er opprørende med salg av mennesker.

Men den som ikke evner å se i øynene at mange kvinner selv gjør sine egne valg, underkjenner virkeligheten og baserer seg på en drømmeverden.

Det er ikke kynisme å se i øynene at mange kvinner i Norge selger sex av egen fri vilje.

Det er en realitet.

Mvh Sverre

 

 

Kommentar #12

Robin Haug

127 innlegg  11014 kommentarer

Forslag

Publisert over 8 år siden
Kjell Ingolf Ropstad. Gå til den siterte teksten.
Den handler om de 2900 andre i Norge som lever som slaver og blir tvunget til å selge kroppen sin.

Det er utillatelig naivt å tro at vi kan komme sexhandelen til livs. Utillatelig naivt, ja, fordi slik tro også er direkte farlig. Farlig fordi handelen, via alskens gode intensjoner i lovgivningen, tvinges ned i subkulturene.

Det klokeste ville være å legalisere sexhandel. Slik kunne myndighetene ha noenlunde oversikt og kontroll, slike kunne sexselgerne få bedre og tryggere vilkår, og slik ville forutsetningene for de kriminelle markedene og økonomiene skrumpe inn.

Dess mer storsamfunnet fordømmer og kriminaliserer slik sexhandel dess mørkere blir omstendighetene rundt sexhandelen, og storsamfunnet kommer bare til å gjøre de sexhandlende en mengde bjørnetjenester som gjør vondt verre.

Vi kan ganske enkelt redusere antallet slike sexslaver. Og gjøre det til fri og lovlig handel. Vi som slett ikke vil handle sex, kan jo svært enkelt bare avstå fra slik handel. 

Et annet aspekt av saken er klassekampen: så lenge det ikke gis legal økonomi til alle, vil folk likevel tvinges til å skape sine egne alternative økonomier for å overleve. Det hjelper fint lite å kriminalisere slike økonomier, så lenge den hvite økonomien uansett ikke kan romme alle. I krigen mot narkotika, for eksempel, har USA ført en knallhard kampanje, men det har gitt som resultat som følger: 45 millioner i fengslene, mange på livstid per tre-gangers-regelen, og stadig mer narkotika. Grunnen til økningene er jo ikke at folk har fått en dårligere moral eller noe slik, men at den hvite økonomiens tilkortkommenhet per antall mennesker tvinger frem de gråe og sorte økonomier. For folk gjør det meste for bare den blotte overlevelse.

Kommentar #13

Sverre Avnskog

227 innlegg  7615 kommentarer

Veien til helvete er brolagt med gode hensikter

Publisert over 8 år siden
Robin Haug. Gå til den siterte teksten.
Dess mer storsamfunnet fordømmer og kriminaliserer slik sexhandel dess mørkere blir omstendighetene rundt sexhandelen, og storsamfunnet kommer bare til å gjøre de sexhandlende en mengde bjørnetjenester som gjør vondt verre.

for å vri litt på kamerat Marx. Det meget vanskelige med å være lovgiver er å sikre at loven oppfyller den intensjonen man hadde med å innføre loven.

Det skjer mer enn ofte at en nyinnført lov har utilsiktede bivirkninger som politikerne ikke evner å forutse.

Sexkjøpsloven er et eksempel på at de kvinnene man i utgangspunktet ønsket å hjelpe får dårligere kår.

Samtidig ser det ut til at lovgiverne helt har uteglemt de tiltakene som skulle hjelpe prostituerte som ville ut av prostitusjonstilværelsen.

Men pyttsan. Man har jo i hvert fall oppnådd å få utløp for sin moralske forargelse og fordømmelse og kan således føle seg bedre, til tross fro at loven er feilslått.

Jeg stiller meg dessuten helt uforstående til dem som hevder at våre lover skal anvendes for å vise hvilke handlinger vi ikke liker. Lovene skal vise hva som er tillatt og ikke tillatt. Man skal ikke bruke lovverket til å oppdra mennesker i ønsket retning.

Da får man lover som ingen respekterer og som undergraver tilliten til lovverket.

Mvh Sverre

 

 

 

 

 

Kommentar #14

Robin Haug

127 innlegg  11014 kommentarer

Publisert over 8 år siden
Sverre Avnskog. Gå til den siterte teksten.
Jeg stiller meg dessuten helt uforstående til dem som hevder at våre lover skal anvendes for å vise hvilke handlinger vi ikke liker. Lovene skal vise hva som er tillatt og ikke tillatt. Man skal ikke bruke lovverket til å oppdra mennesker i ønsket retning.

Da får man lover som ingen respekterer og som undergraver tilliten til lovverket.

100% enig.

Kommentar #15

Astrid Sofie Dalhaug

9 innlegg  66 kommentarer

Politikk uten moral?

Publisert over 8 år siden
I likhet med Aylar og nakenmodellen Linda Johansen, kommer denne kvinnen om noen år til å gi intervjuer der hun sier at dette var en periode i livet da hun ikke hadde det bra. Dette burde VG forstå, og ikke bruke henne til å selge aviser. VGs oppslag er ikke et seriøst innlegg i debatten, men en enkel måte å øke avissalget ved å spille på enkelte (middelaldrende menn) sitt forkvaklete kvinnesyn. Ja, jeg er moralsk indignert, og jeg forbeholder meg retten til å la det styre min politikk. Hvem vil egentlig ha en politikk uten moral?
Kommentar #16

Egil Wold

2 innlegg  1814 kommentarer

Trafficking the equality of enslavers...

Publisert over 8 år siden
Kjell Ingolf Ropstad. Gå til den siterte teksten.
Den handler om de 2900 andre i Norge som lever som slaver og blir tvunget til å selge kroppen sin.

...

Og vi vet at dette synd; 1 Tim. 1, 9-11

Det er et viktig arbeide å hjelpe disse kvinnene til frihet og verdighet,...

... og beskyttelse fra dette miljøet. 

Kommentar #17

Håkon Hovda

151 innlegg  2371 kommentarer

Viktig

Publisert over 8 år siden

Dette er en sak som er viktig å diskutere. Jeg regner med at alle ønsker å hjelpe de kvinnene som tvinges til det liv hvor de må selge seg selv.

Så er det også den moralske siden av saken som VG egentlig legger opp til. Hvor jenter/kvinner selger seg frivillig for penger. Hvor man tjener "gode" penger på å selge kroppen sin til andre og kan kjøpe seg en ok leilighet, fine møbler og smile "lykkelig" til verden.

Det kreves dokumentasjon for de som mener at en sexkjøps-lov ikke forebygger eller er norm-skapende. Historisk har lover ofte vært med å forme samfunnets normer og moral. Senest kan man lese om dette i siste utgave av Historie, hvor prostitusjon og menneskehandel florerte i London, men hvordan lover, politikere og kongehus (også Frelsesarmeens framvekst, åndelige vekkelser, ++) kamp mot dette satte en stopper for dette. Så selvsagt vil lover kunne forme og påvirke våre verdier og vår moral. At det kan gjøre at det blir en undergrunnsbevegelse og farligere for noen å holde på med, kan ikke forme lovverket i seg selv. Da måtte man jo legalisert både det ene og det andre...

Salg og kjøp av kropp er i seg selv menneskefiendtlig, ikke bare kvinnefiendtlig. Det nedverdiger både selger og kjøper, uavhengig av hvor smilende den prostituerte er (selvsagt smiler hun - ellers vil hun heller ikke få solgt), eller hvor "snille" og stakkarslige de som kjøper er. 

Kommentar #18

Eivind Bade

29 innlegg  530 kommentarer

Prostitusjonsdebatten

Publisert over 8 år siden
Kjell Ingolf Ropstad. Gå til den siterte teksten.
Debatten handler nemlig ikke om Hege som selger sex for å finansiere studiene. Den handler om de 2900 andre i Norge som lever som slaver og blir tvunget til å selge kroppen sin. I Norge er ca 90 % av de prostituerte fra utlandet, særlig Nigeria, Thailand og øst-Europa. Derfor handler debatten om menneskehandel, om vår tids slaveri. Vi vet at det er mafiavirksomhet som tjener enorme summer på prostitusjon.

På forskning.no la de 20.04.13 ut en oppsummering av ulike norske og internasjonale studier av prostitusjon med overskriften Sexindustrien bidrar til global velstand Der heter det bl.a.

Lykkelige er de kanskje ikke, men de fleste kvinnene som reiser til et rikere land for å selge sex, gjør det frivillig, viser forskning. Kvinnene er migranter som drømmer om et bedre liv eller mer velstand.

– Man har et forstokket kvinnesyn hvis man betrakter utenlandske prostituerte som svake stakkarer som ikke har innflytelse på sin egen skjebne, sier antropolog og kjønnsforsker Christian Groes-Green om sexarbeidere fra Afrika, Øst-Europa, Sørøst-Asia og Sør-Amerika.

– Det tyder på at man har en oppfatning av at de som kvinner avfinner seg passivt med de fattige forholdene i hjemlandene, mens menn reiser ut for å forsørge familiene sine.

– Men disse kvinnene er ikke passive. De reiser ut; de velger å gjøre noe. De er aktive og skaffer penger til familiene sine, påpeker han. 

Fattigdom skaper prostitusjon – ikke skumle bakmenn

De økende økonomiske ulikhete i verden er den egentlige årsaken til at kvinner reiser ut og blir sexarbeidere, konkluderer Groes-Green på bakgrunn av sin egen og andres forskning:

– Vår del av verden er så attraktiv for kvinner fra fattige land at noen av dem gjerne selger sex for å være her, forklarer han.

Kommentar #19

Eivind Bade

29 innlegg  530 kommentarer

Hvor har du dette fra?

Publisert over 8 år siden
Håkon Hovda. Gå til den siterte teksten.
Salg og kjøp av kropp er i seg selv menneskefiendtlig, ikke bare kvinnefiendtlig. Det nedverdiger både selger og kjøper, uavhengig av hvor smilende den prostituerte er (selvsagt smiler hun - ellers vil hun heller ikke få solgt), eller hvor "snille" og stakkarslige de som kjøper er.

Jeg synes du viser et frynsete forhold til begreper som individuell frihet og nestekjærlighet i sitatet over.  Det er grunnleggende at vi er forskjellige, har forskjellige utgangspunkt, normer etc.  Det må gjerne være både skittent og ekkelt for ditt vedkommende å delta i ulike seksuelle aktiviteter, men det skal ikke forhindre andre i å utføre akkurat det du ikke liker.

Toleranse blir vel et kjernepunkt her.  La den være en ledetråd for din praktisering av nestekjærlighet og forståelse av andre menneskers situasjon. 

I ditt dogmatiske forhold til hva som er menneskefiendtlig avslører du egentlig en veldig autoritær holdning.  Du alene vet tydeligvis hva som er menneskefiendlig.

Jeg har  registrert at mange her på Verdidebatt som hevder de er kristne argumenterer på tilsvarende autoritære måte.

Kommentar #20

Sverre Avnskog

227 innlegg  7615 kommentarer

Dalhaug

Publisert over 8 år siden

skriver:

"VGs oppslag er ikke et seriøst innlegg i debatten, men en enkel måte å øke avissalget ved å spille på enkelte (middelaldrende menn) sitt forkvaklete kvinnesyn. Ja, jeg er moralsk indignert, og jeg forbeholder meg retten til å la det styre min politikk. Hvem vil egentlig ha en politikk uten moral?"

Jeg er en middelaldrende mann. Det denne kvinnen ytrer har intet med mitt kvinnesyn å gjøre. Hvordan i all verden kan du få det til at denne kvinnes frie ytringer egentlig er min og andre middelaldrene menns synspunkter? Kan du ikke akseptere at hun uttrykker sin egen mening? Har ikke kvinner ansvar for sine egen ytringer?

Det er ytterst diskriminerende overfor oss menn å hevde at  hun egentlig yttrykker vår mening. Ser du virkelig ikke dette?

Denne kvinnen ytrer sin egen personlige mening.

Det er meg et stor under at du på grunnlag av en kvinnes frivillige utsagn finner grunn til å angripe meg og andre middelaldrende menn.

Jeg kan bare se en eneste mulig forklaring og det er at du mener at kvinnen ikke selv er ansvarlige for sine egne ytringer.

Er ikke det en underkjenning av kvinners eget ansvar for hva de ytrer?

Det illustrerer meget godt problemet med å føre en saklig debatt om prostitusjon: Mange kan ikke forestille seg og akseptere at en kvinne faktisk har en fri vilje og ansvaret både for sine ytringer og sine handlinger.

Det er da vitterlig ikke min eller andre middelaldrende menn sin skyld at enkelte kvinner velger å prostituere seg.

Hvorfor må man alltid ha en mann å skylde på?

Har ikke kvinner ansvar for sine egne handlinger?

Mvh Sverre

 

Kommentar #21

Lars Randby

159 innlegg  5721 kommentarer

Slik går dagan

Publisert over 8 år siden

Når snekkeren er hjemme hos deg selger han kroppen sin til deg, litt hodet også får man håpe. Så det er ikke salg av kropp noen er forarget over men salg av sex og benyttelse av kjønnsorgan, hender, munn og så videre.

De tekstilarbeiderne i Bangladesh som sydde, farget og bleket de siste buksene våre hva med dem. Når deres kropper ikke lenger klarer arbeidet, har de ikke da solgt kroppene sine. Vi har vel forlengst kastet buksene vi spradet rundt i en kort stund, totalt likegyldige for kroppene som skapte dem og som vi ved vår higen etter billigst mulig har vært medvirkende til å ødelegge.

Så jeg er så enig med deg, du og jeg er sanne menneskefiender ved vårt forbruk og vår ignorering av at folk må selge kroppene sien for vår velstand. Der vi nok ikke er enige er synet på seksualitet. For meg er det ikke noe opphøyet, det er ikke noe som er synonymt med kjærlighet eller romanser. Det kan være innblandet men det må ikke. 

Det er ikke slik at jeg elsker meg selv og alt på denne jord når jeg tar meg en kjapp selvbesmittelse på morgenkivsten og lar min sæd falle til jorden. Det er rett og slett noe helt naturlig og lite å skryte av egentlig. 

Slavehandel og tvang er vi nok alle imot men vi er ikke alle imot at andre har annerledes oppfattning eller mening enn oss selv. 

Kommentar #22

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

Joda

Publisert over 8 år siden
Sverre Avnskog. Gå til den siterte teksten.
Har ikke kvinner ansvar for sine egne handlinger?

Vi ser den sterke indignasjonen over at kvinner(og menn) skal kunne gjøre hva de vil på dette ene området...Det er altså forbudt for menn å kjøpe sex....
Så for å gjenta meg sjøl...så kan jeg ikke begripe hvorfor samfunnet sier det er helt OK at kvinner "bestemmer over egen kropp" i abortspørmålet..som ikke engang ER bare hennes egen kropp..mens når det kommer til prostitusjon er det ikke lenger på det viset...
Da skal kvinnens selvbestemmelsesrett tas fra henne selv om dette angivelig gjelder BARE hennes egen kropp.....

Er ikke dette i overkant tåpelig..? 

PS...Jeg er selvfølgelig ikke for at kvinner skal prostituere seg..og i hvert fall ikke mot sin egen vilje.
 

Kommentar #23

Astrid Sofie Dalhaug

9 innlegg  66 kommentarer

Pretty woman

Publisert over 8 år siden
het en film om ei hore som traff drømmemannen på jobben, og ble kjæresten hans. Flere ungjenter valgte visstnok å prostituere seg etter å ha sett den. Vi får se om VGs reportasje får samme effekt på blakke studenter. Middelaldrende menn er så mangt, og tenker og mener så forskjellig. Syns bare det var litt påfallende med sammenhengen mellom kjønn og alder, og hvilken side man valgte i denne debatten. Barnslig av meg å kommentere det, selvsagt. Oppfordrer de som kan til å lese Guri Idsø Viken sin lille spalte i Ukeadressa (papir) "Sex med frøken X". Jada, hun som står fram i VG snakker på vegne av seg selv. Det er akkurat det hun gjør. Egentlig kan det være så mange lykkelige horer det vil i verden for min del, jeg er fortsatt imot prostitusjon. Om så alle horer var lykkelige, ville de fortsatt spre ulykke. Deres virksomhet legitimerer et pervertert syn på sex, og dette ødelegger for dannelsen og opprettholdelsen av gode parforhold. Å kjøpe sex er ikke som å kjøpe snekkertjenester, denne typen sammenligninger forflater debatten. Interessant sammenligning mellom prostitusjon og abort, som viser at når vi graderer menneskeverdet på ett område, så sliter vi med å holde det oppe på et annet. Jeg sier takk for meg i denne debatten nå. Syns det begynte å bli et litt ubehagelig aggresjonsnivå, bekager hvis jeg har bidratt til det. Håper VGs blemme kan gli inn i historiens glemsel.
Kommentar #24

Lars Randby

159 innlegg  5721 kommentarer

Vel

Publisert over 8 år siden

Vel Anne Sofie D. du bekrefter vel egentlig bare det jeg kom med i en av mine første kommentarer at debatt egentlig ikke er ønskelig. For når du møter argumenter du ikke liker eller meninger som ikke samstemmer med dine egne er det forflatende eller de som debatterer er av en viss karakter og så videre.

En bok som muligens kan anbefales er "Verdens vanskeligste yrke - de prostituertes verdenshistorie" av Nils Johan Ringdal. Den er ikke noen glorifisering men ganske nøktern og ikke minst den viser utmerket hvordan de som bare mener så godt ofte ikke gjør så godt.

På den annen side er det egentlig noe å debattere. Det er vel like stor sjanse for at man får snudd loven om forbud mot sexkjøp som det er å få snudd abortloven. Så får heller ulike aktører stå å hoppe og riste over at de ikke blir hørt eller forstått av flertallet.

Mine tanker gå uansett til de prostituerte og de kvinnene som velger abort, ikke til de som har så mange meninger om disse menneskene.

Kommentar #25

Håkon Hovda

151 innlegg  2371 kommentarer

Prioritert rekkefølge

Publisert over 8 år siden
Eivind Bade. Gå til den siterte teksten.
Jeg synes du viser et frynsete forhold til begreper som individuell frihet og nestekjærlighet i sitatet over. Det er grunnleggende at vi er forskjellige, har forskjellige utgangspunkt, normer etc. Det må gjerne være både skittent og ekkelt for ditt vedkommende å delta i ulike seksuelle aktiviteter, men det skal ikke forhindre andre i å utføre akkurat det du ikke liker.

Toleranse blir vel et kjernepunkt her. La den være en ledetråd for din praktisering av nestekjærlighet og forståelse av andre menneskers situasjon.

I ditt dogmatiske forhold til hva som er menneskefiendtlig avslører du egentlig en veldig autoritær holdning. Du alene vet tydeligvis hva som er menneskefiendlig.

Hei Eivind

det kan du godt mene om meg om du vil. Jeg mener at individuell frihet og nestekjærlighet ofte settes opp mot hverandre. Om du virkelig vil "din neste" vel, vil du da bruke dennes kropp for å tilfredsstille dine egne behov? Ja, siden den andre også får noe ut av dette, vil du kanskje si. Problemet her er bare at dette "noe" har en verdi som ikke på langt nær kan betale det den andre gir, nemlig sin kropp. Eller mener du at det er greit å selge et menneskets kropp bare det er selv-valgt? 

Jeg vil påstå at det ikke er virkelig individuell frihet å selge sin kropp. Jeg vil være forsiktig med å bruke såkalte autoritære midler for dette, men jeg mener at det bør være sterke begrensninger for dette. Jeg er blant annet for sexkjøps loven vi har idag, fordi den sender et signal om at menneskeverdet blir nedgradert og undergravd ved salg og kjøp av sex. 

Ellers så har jeg vel et sexliv og sexlyst som de fleste, men takk for at du bryr deg ;-). Men jeg kan på ingen måter se at et sexliv eller preferanser, betyr det samme som å kunne kjøpe og selge sex. Hvorfor hentyder du det motsatte? Er det lyst som driver prostituerte? Da har de en enorm usunn hormon-balanse i kroppen sin. Det finnes faktisk medisinsk hjelp, da. Men selv om det skulle være lyst-drevet (sannsynlig?), hvor kommer så penger inn i bildet?

Nei, toleranse er ikke min ledetråd og bør ikke være det i en diskusjon om salg og kjøp av kropp. Menneskerettigheter og menneskeverd bør være ledetråd. Og menneskets verdi er uløselig knyttet sammen med kroppen vår. 

Og nei, jeg mener ikke at jeg alene vet hva som er menneskefiendtlig. Det er veldig mange med meg som også "vet" dette; at kjøp og salg av menneskets kropp er menneskefiendtlig. Inkludert flertallet på Stortinget. 

Det er ikke noe dogmatisk ved dette. Om du kan argumenter rasjonellt for hvorfor det bør være greit å selge og kjøpe kroppen til et annet menneske for penger eller tilfredsstillelse, sett fra perspektivet av menneskeverd, så må du gjerne gjøre det. Men du har ikke annet en sagt "nei-hei-så!", til mine argumenter, men ikke produsert ett eneste et selv. 

Kommentar #26

Håkon Hovda

151 innlegg  2371 kommentarer

Forflatende

Publisert over 8 år siden
Lars Randby. Gå til den siterte teksten.
Når snekkeren er hjemme hos deg selger han kroppen sin til deg, litt hodet også får man håpe. Så det er ikke salg av kropp noen er forarget over men salg av sex og benyttelse av kjønnsorgan, hender, munn og så videre. De tekstilarbeiderne i Bangladesh som sydde, farget og bleket de siste buksene våre hva med dem. Når deres kropper ikke lenger klarer arbeidet, har de ikke da solgt kroppene sine. Vi har vel forlengst kastet buksene vi spradet rundt i en kort stund, totalt likegyldige for kroppene som skapte dem og som vi ved vår higen etter billigst mulig har vært medvirkende til å ødelegge.

Dette er, unnskyld utrykket, latterlig argumentasjon. Det er fordummende for debatten, rett og slett.

En snekker selger ikke sin kropp, han selger kunnskapen og innsatsen sin. Den som kjøper hans tjenester, kjøper ikke kroppen hans. Man "bruker" ikke kroppen hans til egen nytelse. Man har ingen fysisk kontakt (vanligvis) med han (henne). 

Når du er sammen med noen, vil jeg tørre påstå at det oppleves forskjellig å ta oppvasken sammen, og det å ha sex. 

Enten har du en ekstrem overfladisk tilnærmelse til sex, eller du later som. Ingen forlater en kjæreste fordi han snekrer litt hos naboen. Men om du har sex med naboen... common sence?

Og ja, nettopp fordi de blir behandlet som om noen har betalt for kroppen deres (slaveri heter det på godt norsk), så protesterer vi (dessverre alt for lite og lavmælt). På samme måten som vi ønsker at de skal behandles som mennesker, ikke som ting som brukes og kastes, så vil vi også at dette synet skal gjelde sex. Det er ikke bare å bruke, så kaste fra deg når de har gjort det du ønsket/har betalt for. Sex er langt mer enn det.

Kommentar #27

Lars Randby

159 innlegg  5721 kommentarer

Ok

Publisert over 8 år siden
Håkon Hovda. Gå til den siterte teksten.
Dette er, unnskyld utrykket, latterlig argumentasjon. Det er fordummende for debatten, rett og slett.

Jeg kan ikke helt forstå hva du unnskylder, det er da helt klart hva du mener og det skriver du jo også. Mulig det er en form for kosemoseteknikk for å søke å ta brodden av en krass mening når du slenger på en unnskyldning men for meg blir det lite troverdig. 

Stå for dine meninger når du uttrykker dem, det er mye redeligere.

Kommentar #28

Ståle Halsne

50 innlegg  1177 kommentarer

Tullete sammenligning

Publisert over 8 år siden
Lars Randby. Gå til den siterte teksten.
Når snekkeren er hjemme hos deg selger han kroppen sin til deg, litt hodet også får man håpe. Så det er ikke salg av kropp noen er forarget over men salg av sex og benyttelse av kjønnsorgan, hender, munn og så videre.

De tekstilarbeiderne i Bangladesh som sydde, farget og bleket de siste buksene våre hva med dem. Når deres kropper ikke lenger klarer arbeidet, har de ikke da solgt kroppene sine. Vi har vel forlengst kastet buksene vi spradet rundt i en kort stund, totalt likegyldige for kroppene som skapte dem og som vi ved vår higen etter billigst mulig har vært medvirkende til å ødelegge.

Det blir helt galt å sammenligne slik Randby gjør her.

Konsekvensen av en slik holdning vil jo være f. eks. at dersom man er arbeidsledig kan man ikke nekte å ta jobb som prostituert, akkurat som man ikke kan nekte å ta jobb som snekker.

Tekstilindustrien i Bangladesh er langt fra OK, men det kan ikke sammenlignes med prostitusjon. Dette kan det være vanskelig å argumentere for overfor Randby, som ikke ser på det sexuelle som noe mer enn en mekanisk handling.

Kommentar #29

Håkon Hovda

151 innlegg  2371 kommentarer

Høflighet

Publisert over 8 år siden
Lars Randby. Gå til den siterte teksten.
Jeg kan ikke helt forstå hva du unnskylder, det er da helt klart hva du mener og det skriver du jo også. Mulig det er en form for kosemoseteknikk for å søke å ta brodden av en krass mening når du slenger på en unnskyldning men for meg blir det lite troverdig.

Stå for dine meninger når du uttrykker dem, det er mye redeligere.

Tja, kanskje det. Jeg står for mine meninger, men ordvalg kan noen ganger være krass, selv der det er nødvendig. Jeg mener at forsøker vi å være høflige, så blir det en bedre tone. Man sier "takk", eller skriver "vennlig hilsen", selv når man kanskje ikke mener det. Allikevel er tonen og ordvalg viktig.

Om det er lov å si det slik, beklageligvis...men det er nå bare min mening, så no offence

;-) 

Kommentar #30

Tove S. J Magnussen

513 innlegg  2074 kommentarer

Intelligens ikke det samme som emosjonell modenhet

Publisert over 8 år siden

Slike holdninger finnes i alle samfunnslag. De blir ikke mer spiselig om man er velutdannet(?). Kanskje har man valgt utdanning på grunn av sine holdninger. Kvinner, som lever på denne måten, viser at utdanning ikke løfter samfunnet slik hensikten opprinnelig var.

Den undertrykker.

Kommentar #31

Eivind Bade

29 innlegg  530 kommentarer

På kornet!

Publisert over 8 år siden
Lars Randby. Gå til den siterte teksten.
Når snekkeren er hjemme hos deg selger han kroppen sin til deg, litt hodet også får man håpe. Så det er ikke salg av kropp noen er forarget over men salg av sex og benyttelse av kjønnsorgan, hender, munn og så videre.

Ser at enkelte over her har problemer med Randbys formuleringsevner.  Min eneste innvendig er at snekkeren selger ikke kroppen sin, men han bruker den for å levere en tjeneste.  Det gjelder også for den prostituerte slik at den lille feilen Randby gjør her har ingen betydning for konklusjonen.

La gå at mange vil at seksualiteten skal være en slags guds nådegave som vi må forvalte på godt moralsk vis i ordnede, heteroseksuelle parforhold.  Det må de gjerne gjøre for sin egen del, men det blir feil å prakke samme syn på alle andre.

En engelsk spørreundersøkelse viste at menn tenker på sex 15 ganger daglig - kvinner bare 6 ganger for dagen.  Hva de tenkte på sa undersøkelsen dessverre ingenting om.  Seksualvaneundersøkelsene antyder at andelen menn som kjøper sex har økt mellom 1992 og 2002 fra 10 % til 12 %.  Kvinner kjøper ikke sex i det hele tatt.

Menn har trolig en langt sterkere lystfølelse knyttet til sædtømmingen.  Mannen produserer først sædceller og tømmer dem ut i orgasmen. I begge prosesser skjer store forandringer i mannens kropp.  Det sammen med evolusjonsmessige betraktninger som vi også kan få bekreftet ved observasjoner av ulike dyrearter, gjør det naturlig å anse at mannen har et mye sterkere behov for seksuell utløsning enn kvinner.

Annonsene i sexmarkedet samt ulike pornobilder gir oss også innblikk i hva som tenner ulike menn.  Mange av de seksuelle handlingene profesjonell sex tilbyr er vanskelige å oppnå forståelse for i et parforhold særlig når så mange er så intenst opptatt av hva man ikke skal tillate seg.

Profesjonell sex dekker derfor et tilleggsbehov for mannen.  Selvsagt skal han ha full anledning til det iallfall sålenge vi betrakter den individuelle frihet som en grunnleggende menneskerett.

Kommentar #32

Ståle Halsne

50 innlegg  1177 kommentarer

Publisert over 8 år siden

Den var ny!

Kommentar #33

Håkon Hovda

151 innlegg  2371 kommentarer

Tilfredsstillelse framfor kjærlighet

Publisert over 8 år siden
Eivind Bade. Gå til den siterte teksten.
Annonsene i sexmarkedet samt ulike pornobilder gir oss også innblikk i hva som tenner ulike menn. Mange av de seksuelle handlingene profesjonell sex tilbyr er vanskelige å oppnå forståelse for i et parforhold særlig når så mange er så intenst opptatt av hva man ikke skal tillate seg.

Her gir du et klart inntrykk av at sexpreferanser og ønsker (ikke behov) er viktigere enn å glede den andre part. Takk for ærligheten, i det minste.

Menneskets jagen etter en form for tilfredsstillelse kjenner dessverre ingen grenser. Kvinner har også sine utfordringer, mens mannens oftere er knyttet til sex og lyst. Men å slippe dette løs er rett og slett å gjøre sex til noe større enn det er, samtidig som man bruker det veldig simpelt og kjipt og forsøker å minimalisere verdien av sexen. Dermed er rund-dansen i gang. Det blir som å si at jeg elsker Ferrari og har et transportbehov, så jeg vil kjøre Ferrari daglig til jobb for det er det eneste som duger for meg...Og det er i tillegg samfunnets plikt å legge til rette for at jeg skal kunne bruke Ferrarien daglig dit jeg vil, når jeg vil. Gi det et år så er Ferrarien plutselig ikke verdt så mye med parkeringsbulker, rustflekker, høy kilometer osv.

Mennesket er ikke et dyr som må følge sine innstinkter og lyster. Det er faktisk noe av det som distinkt skiller oss fra dyr: Vi kan styre oss

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere