Astrid Sofie Dalhaug

9

En spion i huset

Publisert: 8. feb 2010

Vi har hatt en spion i huset i helga. Hun var ikke under cover, men heller ikke til å bli kvitt. Og hennes tilstedeværelse måtte få følger.

Jeg snakker om klassebamsen Mia, som følger med barna i første klasse hjem i helgen på rundgang. Minner meg om det jeg har lært i historie om å gå på legd. Bare at her er det kjempestas å få bamsen på legd. Offisielt.

Det er utviklet en egen kult rundt bamsen, med mange uskrevne regler, og ritualer som gjentas. Bamsen har blant annet ei bok, som foreldrene (les mor) skal skrive i når helga er over. Der skal det understrekes hvor kjekt det var å ha bamsen i huset, og hvor trivelig bamsen har hatt det. Helgens aktiviteter skal loggføres, gjerne med bilder. Det er understreket at man ikke skal sette igang med krevende / kostbare aktiviteter bare fordi man har bamsen på besøk, men samtidig føler vel de fleste på at de bør gjøre en del politisk korrekte handlinger, som å dra på tur i skogen eller bake boller.

Tanken bak er vel blant annet at når loggen leses opp for klassen, får de andre vite litt om hvordan den enkelte har det hjemme - bli kjent med hverandres familier. Og så er det kanskje meningen at førsteklassingene skal lære seg å ta ansvar og vise omsorg - ved å passe på bamsen.

Førsteklassingen vår fikk gode skussmål på at han er omsorgsfull, empatisk og snill da han gikk ut av barnehagen. Han er også en dedikert storebror. Men bamsen gir han egentlig blaffen i. Hun kunne stittet fullt påkledd i sofaen hele helga for ham. Det blir mor som får passe bamsen, så ikke det som skrives i loggboka skal være blank løgn. 

Jeg føler meg overvåket av den bamsen. Den representerer klassestyreren og alle de andre foreldrene (mødrene) som skal lese i loggboka. Heldigvis er det noen som skriver at fredagskvelden går med til å spise godteri og se på tv. Den første gangen Mia var hos oss tilbrakte hun fredagskvelden i en pose i entreen, til vi kom til å huske på henne ved leggetid. Skulle jeg skrevet sannheten om den siste helga, tror jeg nesten jeg ville bli tiltalt for omsorgssvikt (for bamsen) eller blasfemi (mot bamsekulten). Men flink pike som jeg er, rablet jeg ned noe som kunne tåles å leses høyt også for bamsekultens tilhengere.

Det er jammen meg litt av hvert å følge opp når en får skolebarn, ikke bare lekser.

Kommentar #1

Nelly Bjerketvedt

60 innlegg  676 kommentarer

Bjørnen sover..

Publisert nesten 12 år siden

For de paranoide blant oss... er det nok best å "trå varlig" så ikke bjørnen våkner.. ;)

Fra spøk til alvor. Selv om intensjonen er den beste og kan virke uskyldig; for meg blir dette et påfunn som tråkker over streken til det private. Jeg tror at mange forelde (selv om de er verdens beste, og kanskje nettopp da) føler det en smule innvaderende eller påtrengende å få besøk av denne skole-bamsen!

Kommentar #2

Tania Randby Garthus

69 innlegg  661 kommentarer

La bamsen få hvile

Publisert nesten 12 år siden

Ja, du er ikke alene om å ha følt på dette. Vi er nå i gang med vår fjerde bamse. Historien gjentar seg og vi har etterhvert fått et mer avslappet forhold til det hele.

Historiene i boka gjenspeiler vårt eget liv. Noen helger er fulle av aktiviteter, andre helger koser vi oss hjemme. Sløvedag er et hedersord i vår familie. Med en uke som er så travel at det halve kunne være nok, skulle det vel bare mangle at ikke både små og store skal få la helgen være helg, uten mas og kjas og alt som skal rekkes av lekser og aktiviteter.

Så la nå bamsen ligge og kose seg i sekken. Den trenger pauser den også etter en hektisk uke på skolen.

Kommentar #3

Astrid Sofie Dalhaug

9 innlegg  66 kommentarer

Takk for støtten!

Publisert nesten 12 år siden

Takk for støtten, Nelly og Tania! :-)

Kommentar #4

Magnus Leirgulen

66 innlegg  3964 kommentarer

"Storebror ser deg"

Publisert nesten 12 år siden

Var ikke klar over dette innlegget før nå.

Dette hørtes merkelig ut. Det er bra lenge siden vi hadde barn i skolen. Men vi har jo barnebarn, og noen er ikke begynt enda.  Har aldri hørt om en slik aktivitet før.   Er dette lokale påfunn eller det fra skolevesenet sentralt ?   Unnskyld min uvitenhet !

Det er kanskje paranoia som Nelly sier, men slike ting har en viss utviklings og utbredelsesevne. Foreldre (mor) føler seg forpliktet til å ikke dikte eller lyve.  Jeg synes det går over grensen til kikking inn i den private sfære.  Dette bør Høybråten, eller andre få tenke igjennom. 

magnus L

Kommentar #5

Tania Randby Garthus

69 innlegg  661 kommentarer

La barnet legge føringene

Publisert nesten 12 år siden

Dette er nok et pedagogisk påfunn som har spredt seg til flere skoler. Tror ingen er pålagt å ha klassebamse.

Jeg tror ikke vi voksne skal legge mer i dette enn nødvendig. Barna synes det er stor stas når de står for tur til å ta med bamsen hjem, og etterhvert skriver de selv i boka som følger med.

Med stor barnslig skrift blir det plass til ca 3 setninger. De varierer jo noe, men et eksempel er som følger:

BAMSE BLE MED MEG HJEM DENNE HELGEN. HAN LÅ I SENGA SAMMEN MED MEG. VI KOSTE OSS MED POPCORN.

Hva læreren får ut av dette vet ikke jeg, men barnet har hatt ansvaret for klassebamsen en helg og er såre fornøyd. Det hele er vel overstått i 2, 3 eller 4 klasse. (Det er opp til elevene på våre barns skole hvor lenge de vil holde på med dette.)

Uansett er det nok fornuftig å prøve å ha et avslappet forhold til bamsen og alt den fører med seg. :-)

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere