Verdidebatt

Regnbueflagg og gul signalvest

Homofile reagerer når presten Per Kørner aksjonerer i kirken, men kan de klage over at meningsmotstandere tar sterke virkemidler i bruk?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Den profilerte abortmotstanderen Per Kørner er like kompromissløs i sin kamp mot homofili som mot abort. Den 77 år gamle presten tilhører nettverket Strandebarm prosti.  I siste utgave av bladet «På kirkens grunn» var det på forsiden sterke utfall mot homofile.

Kørner ble en ivrig aksjonist mot abortloven sammen med prestene Ludvig Nessa og Børre Knudsen. Etter at abortloven ble vedtatt i Norge, dukket de opp flere steder med fosterdukker. De mange aksjonene kostet to av dem av prestekappen, men Kørner beholdt sin.

Søndag kveld slo Kørner til med aksjon i Johanneskirken i Bergen. I forbindelse med åpningen av Regnbuedagene Bergen Pride ble det avholdt en kveldsgudstjeneste som var spesielt rettet mot homofile og lesbiske.

Like før første salme kom Per Kørner inn i prestekappe og selvlysende, gul signalvest med Bibelen i hånda. Han knelte ved alterringen. To prester fjernet ham derfra og førte ham ned midtgangen. Der gikk han ned på kne og begynte å be.

Det er forståelig at de som var til stede ved gudstjenesten reagerer, men kan homofile og lesbiske klage på at deres meningsmotstandere tar i bruk gudstjenesten som åsted for markeringer? Har de ikke selv lagt grunnen for denne type aksjoner?

Den siste tiden har vært mye strid i menigheter der Regnbueflagget blir brukt i kirken eller til og med i gudstjenesten. For homofile og lesbiske skal flagget minne om at de ikke skal diskrimineres. Men det er fortsatt stor strid i kirker og menigheter i hvor langt man skal gå i å etterkomme homofiles krav. Det virker ikke som homofile og lesbiske helt kan forstå at det kan vekke strid når de ønsker å bruke gudstjenesten som plass for deres rettighetskamp.

Kanskje kan aksjonen til Kørner få flere til å tenke gjennom hvor uheldig det er at gudstjenesten blir et aksjonssted. Når man støtter en sak, er det lett å bli enøyd. Aksjon for et motsatt standpunkt kan være det som åpner begge øyne og som leder til større varsomhet. Om dette har sokneprest Ivar Bu Larssen skrevet godt om på Verdidebatt. no.

Les mer om mer disse temaene:

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt