Verdidebatt

Vil heller ikke Høyre beskytte ufødte barn med Down`s syndrom ?

Høyres programkomité møtte lørdag kraftig motbør med forslaget om å fjerne paragraf 2c, som gir adgang til senabort, dersom "det er stor fare for at barnet kan få alvorlig sykdom, som følge av arvelige anlegg, sykdom eller skadelige påvirkning"

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Logisk nok.

Hvorfor skulle det ikke være lov å abortere syke eller misdannende foster, når Høyre allerede stiller seg bak dagens abortlov som tillater at fullstendig friske og levedyktige barn i mors liv kan aborteres. Et stort flertall på landsmøtet gikk altså imot forslaget, og paragraf 2c vil derfor ikke bli fjernet i Høyres program. Julie Bordtkorb, leder av Høyres kvinnenettverk, var blant de som ikke ønsket å fjerne den nevnte paragrafen.

- Vi vil ikke diskriminere. Loven kom før det ble vanlig å ta ultralyd. La oss huske at Høyre vil ikke ha et sorteringssamfunn. Vi vet at enkeltmennesker tar gode valg, sa Brodtkorb ifølge VG - Nett.

Bent Høie, helsepolitisk talsmann i Høyre, viste til Danmark hvor det nesten ikke fødes barn med Downs syndrom som en følge av dansk lovgivning.

For det store flertallet med Brodtkorb i spissen var dette åpenbart ikke en gyldig innvending.  Mange andre profilerte Høyrekvinner valgte også å ta et særdeles klart og tydelig standpunkt mot forslaget. Erna Solberg - Høyre-lederen - sammen med noen få andre støttet prisverdig nok forslaget om lovendring.

Men,hva som får et stort flertall i Høyre til å tro at vi ikke vil få oppleve liknende tilstander som i Danmark er selvsagt en gåte. Derfor vil mange mene at man ser konturene av et mindre humant samfunn bak argumentene om kvinners valgfrihet, som lederen i Høyres kvinnenettverk så ivrig løfter frem som et ideal.

I kjølvannet av Høyre delegatene som i første rekke mener forslaget berører kvinners selvbestemmelsesrett, og/eller  kampen mot umyndiggjøringen av kvinner , følger altså retten til - trist nok - ikke bare retten til å "velge" vekk friske og levedyktige barn, men også retten til å velge vekk barn med Down`s !

Paradoksalt nok - i denne sammenhengen - omtaler f.eks arveloven  og straffeloven fosteret som en selvstendig enhet/individ/rettsubjekt.

§ 5. Arveret tilkommer den, som lever ved arveladerens død, eller som er avlet forinden og senere bliver levende født.

 I straffelovens § 245 heter det :

§ 245. Den som avbryter svangerskap eller medvirker hertil uten at de lovlige indikasjoner for et slikt inngrep er til stede, eller uten at vedtak om avbrudd er truffet av noen som har myndighet til det, straffes for fosterfordrivelse med fengsel inntil 3 år. Hvis handlingen er utført i vinnings hensikt eller under særdeles skjerpende omstendigheter for øvrig, er straffen fengsel inntil 6 år. Har gjerningsmannen handlet uten kvinnens samtykke, anvendes fengsel inntil 15 år, men inntil 21 år såfremt hun omkommer som følge av .

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt