Verdidebatt

Er Gud awesome?

Hva vil det si og være awesome? Hva er hellig? Hvordan bruker du disse ordene? Sist men ikke minst er det viktig og tenke over hvordan man beskriver den hellige Gud!

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Vi lærer av det første av de ti bud at du skal ikke misbruke Herren din Guds navn. Så var det en konfirmant som rakk opp hånda en gang og sa litt sarkastisk «jeg tror jeg skal klare å unngå å misbruke ordet «Jahve». Uten å lage et ellevte bud, ser jeg på med bekymring hvordan folk misbruker adjektiver. Adjektiver blandes for å beskrive jordiske ting og for å beskrive Gud. Rich Mullins skrev en gang den vakre sangen «Our God is an awesome God He regins from heaven above..» En flott lovprisning er dette. Men hva mener du når du sier at noe er awesome?

I dagligtalen kommer det å går ord som er «inn». På ungdomskolen gikk alle og sa «konge». Hva med «awesome»? For tiden virker det som alt er awesome, dama er det, maten er det, bilen er det, kvelden med gutta er det, alt er awesome, selv Gud har blitt awesome i moderne betydning, hva nå det er, er ikke lett å si, siden ordet har sklidd ut. Man kommer et stykke på vei ved og se på konteksten adjektiver brukes i. Uansett, mange ordet har blitt brukt opp og er ikke annet enn klisjeer. Jeg skal ikke nekte for at Gud er awesome. Vi kan også si at grunnbetydning av ordet er for å beskrive Gud. Engelske bibler bruker det om Gud. Det blir allikevel feil å sammenligne smaken på maten med Guds Hellighet. Gud er mye mer enn dama, maten, kompiser, bilen og været ute, til sammen, selv om han har gitt deg alt dette. Generasjonen som vokser opp vil kunne få store problemer med å se forskjell på adjektivene. Respekten for det hellige er på vei ut. Jeg prøver å ta meg selv i ørene for å ikke misbruke ordet «salig», det hebraiske ordet «ashre», kan grammatisk sett like gjerne oversettes med «lykkelig», problemet er at det ordet har blitt ødelagt på norsk. Lykkelig har blitt noe subjektivt. I Bibelen er ikke lykke noe individuelt, lykken er først og fremst å ha fred med Gud, i tillegg kommer saligprisningen osv.. Noen sier de blir lykkelig av penger, andre av å trene, andre igjen av og ha drømmejobben. Hva med den dagen du mister jobben? Hva med den dagen du kanskje blir handikapa resten av livet og blir satt i en rullestol, og ikke lengre kan trene? Lykke er noe som overgår alt dette. Lykke eller salighet om du vil er bare noe Gud kan gi.

Det er noen ting som bare Gud er og det er noen ting som bare Gud kan gi. At muslimer mener at Mekka er hellig er en ting. Noe annet er å snakke om bilen sin som hellig, det nærmer seg det blasfemiske. Det er riktig at man skal ha respekt for Gud som er hellig. Allikevel, det er ikke noe automatikk i at alt man skal ha respekt for er hellig. Vi må se på hva ordet hellig betyr: Kjærlig, nådig, rettferdig, vrede over urett. Man kunne sikkert sagt mye mer for å utdype. Du må være alt dette på en gang. Om du forsatt vil si at bilen din er hellig er du blasfemisk. Om du mener at både maten du spiser og Gud som du tilber er awesome, har du enten et stort problem med smaksløken din eller med din Gudsforståelse. Jeg sier ikke det er galt å beskrive Gud som awesome, eller at det nødvendigvis er blasfemisk å kalle maten sin for det, igjen, kontekst er viktig. Bruker du begrepet i begge disse eksemplene må du være bevist på at Gud er noe mer. Ellers risikerer vi å ende opp i vanskelige situasjoner når vi skal begrunne hvorfor folk bør bli kristne. Svarer du «Fordi Gud er awesome», da vil de trolig si «fint for deg, men da trenger jeg ikke Gud fordi jeg har ei dame og en bil som er det». Problemet oppstår den dagen vi ikke lengre har noe ord som bare beskriver Gud og han alene. Min kritiske sans sier at om vi forsetter slik vi gjør i dag vil vi snart komme dit. Vi forstår ikke Gud fult ut. Vi kan fult ut forstå bilen vår og hvor god maten er. Gud er noe mer, han er hellig. La han være hellig og la hellig være noe som vi ikke forstår fult ut, ikke verdsliggjør beskrivelsen av Gud.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt