Lars Randby

159

En sillion mursten og 900 kirker

Publisert: 6. feb 2010

Er det to ting man blir mett av i Roma så er det mursten og kirker. Ingen av dem er mulig å unngå om man prøver aldri så mye. Dette er en fantastisk by å rusle rundt i, alt er nærme. Men man lurer litt etter en stund på hvor alt ble av. De romerske praktbyggene er stort sett ribbet for sin fordums glans i et eneste stort kaos av gjennbruk, helt uten respekt for det som var. Colosseum står der som den ruin den er, storslagen og slagen, herjet av naturens krefter og menneskers iver etter å bygge nytt av gammelt.

Det trigger tankene rundt manges mening om at kirkene våre er en felles kulturarv vi må bevare. Det kan ikke virke som om de kristne i Roma mente det samme om de romerske basilikaene etter hvert som de enten ble stippet for sine enkeltdeler eller enkelt og greit ble bygget om til kirker, hvor man kastet ut de gamle guder og stappet inn den nye.

En tur i katakombene, disse gravstedene som ble benyttet av kristne, jøder og andre som ikke fulgte den romerske skikken med kremering, setter også tankene i sving. Det er stort sett tomme graver man finner der selv om det i sin tid var hundretusen og fler gravlagt der. Det var for det meste gravrøvere som håpet på gjemte skatter blandt de døde som sto for skjendingen. Men de kristne på den tiden begravet ikke gods og gull sammen med sine døde legemer. Gravrøverne dro derav stort sett slukøret hjem uten bytte.

Man kan ikke si det samme om kirkens menn når man ser den prakt som er benyttet i utsmykningene av de mange kirkene her i Roma. Det oser av mammon og storslagenhet. All marmoren er mer eller mindre gjenbrukt fra romerske byggverke som man ikke lenger så som viktige for kulturarven. En søyle her, mosaikk der, alt av metall kunne man smelte om til noe annet og gildere mer i tråd med den nye tro og tilbedelse.

En vandring gjennom Vatikanet vekker følelser, er det toskeskap man bivåner eller er det slik man mener reiligioner bør promoteres. Hvilken herre er det man tilber når man ser sarkofangene til de tidligere paver eller krypten til Peter. Storslagent er det man man kan lurer på hvor tomt alt hadde virket om ikke alle de titusner av turistene som stort sett ikke bryrs seg om guden byggene er reist til ære for, hadde vært der.

Det slår meg at jeg hadde statt langt større pris på å se hvordan det gamle rom så ut i sin storhetstid. Så fikk det heller være med mye av de store mesternes verker man ser i kirkebyggene i dag. For de store mesterne hadde nok virket og laget storslagne ting uten bestillingsverkene fra kirkene. Det kan jo til å med hende at de hadde utsmykket bygg som i dag kunne vært brukt til mer allmen nytte enn tomme kirkebygg.

Hus uten mennesker er som mennesker uten tanker, de er der men det er lite glede i dem.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Leif Jørgen Sunde

8 innlegg  604 kommentarer

Roma

Publisert nesten 11 år siden

Interessant. Jeg drar til Roma på torsdag for første gang. Så da får jeg se om jeg deler tankene dine.

"Hus uten mennesker er som mennesker uten tanker, de er der men det er lite glede i dem." Er ikke helt enig der. Om man kan oppsøke noe gammelt i stillhet uten støy av knipsede turister, så kan det være en estetisk opplevelse i seg selv. 


Kommentar #2

Lars Randby

159 innlegg  5721 kommentarer

RE: Roma

Publisert nesten 11 år siden
07.02.10 kl. 01:10 skrev Leo Sand:

Interessant. Jeg drar til Roma på torsdag for første gang. Så da får jeg se om jeg deler tankene dine.

 Det er en deilig by, så jeg tror du har noe å glede deg til Leo S. Det er også en ganske stille by til å være storby. Det kan hende det er mangelen på brede avenyer som bidrar til dette men det er også et forbausende fravær av tutende biler som man for eksempel opplever i Madrid. Så langt har det bare vært noen få klimt fra alle de 900 kirkene også, men det kan jo hende de setter i gang litt senere.

Ta deg en tur til Pyramiden og rusl rundt på den ikke katolske gravplassen. Den er et syn for øyet og et godt eksempel på internasjonalt samarbeide.

Det er stort sett ikke køer på museer eller store atraksjoner. Kjøper du deg et romapass har du tilgang til museer og offentlig transport for en rimelig penge.

En ting jeg ikke har fått klarhet i ennå er hvor man har begravet alle genitaliene til de mannlige statuene her. Det må ha tatt en hel liten hær av kastrerere for å fullføre oppgaven med å hugge av alle de syndige mannlige pølsene som håndverkerne i sin tid gjorde seg flid med å hugge ut i marmoren.

Roma er en by for rusleturer når man bare har kommet seg gjennom pliktløpet av museer og attraksjoner. Historie finner man over alt. Vær klar over at mange museer ikke tar kort, så kontanter er i visse tilfeller et must her nede. En riktig god ønskes deg.

Kommentar #3

Leif Jørgen Sunde

8 innlegg  604 kommentarer

Roma

Publisert nesten 11 år siden

Takk for det Lars!

Skal sjekke ut romapass, kan være effektivt, for det mangler nok ikke på museum, når hele byen nærmest er et stort museum.

Om byen er stille, så har den kanskje litt likt modus som Berlin. Jeg ble overrasket over hvilken avslappet stemning der var da jeg besøkte byen. Det virket nesten som om byen ikke var fyllet opp med folk, for roen var så til stede.

Det er alltid litt befriende å komme forbi pliktløpet så man kan være fri til å henge ut litt i byen. Er gjerne da man får føle litt på atmosfæren som lever i byen og ikke blant turistflokken. Fint å høre at det ikke stimmler av turister, jeg trodde deg gjorde det. Kanskje litt avhengig av tidspunkt, og nå er det utenom sesongen. Men regner med at vatikanstaten og colloseum vil ha et relativt stor trykk hele året.

Kommentar #4

Lars Randby

159 innlegg  5721 kommentarer

RE: Roma

Publisert nesten 11 år siden
07.02.10 kl. 14:45 skrev Leo Sand:

Men regner med at vatikanstaten og colloseum vil ha et relativt stor trykk hele året.

 Vatikanstatens museum var uten kø i det hele tatt nå sist onsdag. Onsdager er dager hvor paven holder på med ett eller annet så vi trodde det skulle skape noe ekstra ventetid. Men det gjorde det ikke. Etter hva vi har forstått er det vanlig at man bare kan gå i en fastsatt rute med endepunkt i det Sixinske kapell. Men vi ruslet frem og tilbake og var innom kapellet to ganger før vi dro ut igjen. Det viste seg å være greit for det er en utgang fra det Sixinske kapell som leder rett ut til Peterskirken. Følger man den vanlige ruten kommer man tilbake til museumsinngangen og da blir det et stykke å gå tilbake til Peterskirken.

I dag var vi innom Cappucinermunkenes kirke, de har et ganske spennede grakammer hvor de har benyttet delene fra tidligere munkers skjeletter til dekorasjon og stablet dem og hengt dem opp på vegger med mer. Dette bør du få med deg.

Kjøper du Romapass så får du som sagt to gratis mueseumsbesøk og så rabatt på andre besøk i tre dager. Vær klar over at Colosseum biletten også gjelder for Forum romano og palatinerhøyden. Det behøver ikke benyttes på samme dagen. Guide inne på Colosseum koster 4 euro og vi var to personer som fikk vår egen guide i førtifem minutter. Hun var arkeolog og ikke en av disse turistguiden som står utenfor.

Vår erfaring var også at audioguidene ikke er veldig nyttige. Det er rett og slett for mye å se og skal man prøve å høre samtidig går man glipp av det meste. Det er da bedre å lese og se seg opp litt på nett enten før eller når man er i Roma. Youtube har en del gode snutter som er informative og som gir litt mer inntrykk av hvordan runinene en gang var.

Det er en deilig by så du får nok et fint opphold. Vi for vår del er nå ved reisens slutt og stikker tilbake til kulden og hverdagen igjen :-)

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere