Verdidebatt

Også oljearbeidere kan vel komme til himmelen?

Før var det homofile som ble angrepet fra kirken. Nå har fokuset snudd. Den nye gruppen som skal angripes er de av oss nordmenn som jobber innen oljesektoren.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Endelig enes mørkemenn fra sør med liberalere i nord for å være klisjeaktig. Kirken som før var mot gasskraftverk er nå mot konsekvensutredning. Olje- og gass kan ikke kombineres med fiske mener kirken. Selvsagt er det befriende at kirken en gang i blant samles og tør å angripe også høyresiden (Høyre og Fr.p). Derfor er SV glad. Selv om Ap også dras med som et parti som ikke vil ta vare på skaperverket.

Selv synes jeg dette er et tegn på at kirken i Norge er på ville veier. De har ikke kompetanse eller kunnskap om olje- og gass. Det er det andre i staten som sitter på kunnskap på. At det er befriende å samle kirken i felles sak er nok en god indremedisin, men kirken i Norge vil ikke bli den bevegelsen kirken har hatt i eksempelvis Sør-Amerika. Jeg tolker dette mer som at kirken er på søken etter en identitet.

Men også de som jobber i olje- og gass kan vel komme til himmelen? Eller synder de i å gjøre sitt arbeid, slik kirken egentlig sier. Er det å jobbe i bransjen eller være leverandør ukristelig? Isåfall snakker vi om mange hundre tusener av oss nordmenn. Men alle synder jo som det sies - men nå på grunn av sitt arbeid er nok tungt for enkelte å svelge.

At Fr.p truer med å kutte støtten til kirken kan jeg forstå. For det er jo rart med et vedtak som så til de grader går på tvers av hva Fr.p står for. Dessuten rart å blande inn hva en bør stemme i valg - og ikke stemme. Anbefaling ved valg er jo ikke hverdagskost i kirken. Selv om det kanskje er å komme etter, da flere påstår at en i muslimske miljøer har gjort dette lenge.

Men Fr.p er jo litt hykleriske synes jeg. For de sa lite når kirken gikk samstemt med dem mot homofile rettigheter. Da var SV arge. Tenkt at kirken kan blande religion og politikk. "Huff og huff" sa SV den gangen. Nå mener SV kirken bør bli mer politiske. Fordi kirken tar noen SV standpunkt. Kanskje derfor en burde ha et klart skille mellom tro og politikk? Eller for å sitere presten i Sarpsborg på 1. mai. "Hadde Jesus levd ville han stemt Arbeiderpartiet".

Godt valg.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt