Spaltist og kommentator i Vårt Land Erling Rimehaug

Tidligere redaktør i Vårt Land.

"Lei av Jens"-bølgen

Stadig færre vil ha skattelette og stadig flere blir skeptiske til privatisering. Så hvorfor vil da halvparten av velgerne stemme på Høyre og Frp?

Publisert: 18. apr 2013

Når Arbeiderpartiets landsmøte åpner i dag, skjer det i vissheten om at halve folket satser på blå partier. Høyre og Fremskrittspartiet har hatt omtrent 50 prosent oppslutning på meningsmålingene i lang tid nå.

Samtidig offentliggjør Fafo en undersøkelse fra Norsk Monitor som viser en markant svingning mot venstre i folks holdninger. Seksti prosent mener nå at et høyt skattenivå er nødvendig, mot femti prosent i 2001. Ønske om lavere skatt er falt fra 50 prosent til 20 prosent. Og de som tror private ofte løser oppgaver bedre enn det offentlige er falt fra 70 til 50 prosent.

Det er merkverdig motsetning i disse to målingene: Folk beveger seg mot venstre i politiske saker, men mot høyre i partipreferanse, oppsummerer Klassekampen, som presenterte Fafo-undersøkelsen i dag.

Nå kan det selvsagt være at folk velger parti ut fra andre saker. Men den samme undersøkelsen viser også at stadig flere er fornøyd med det norske samfunnet, norsk demokrati og egne materielle kår. Og tiltroen til regjeringen har økt fra 50 til 60 prosent {her er de siste tallene fra 2011, og terroraksjonen kan ha slått ut i tallene).

Men noe må folk være misfornøyd med, når de svikter Arbeiderpartiet og regjeringen. Det sier ikke undersøkelsen noe om. Men det er neppe noe dårlig tips at man er misfornøyd med samferdsel og helsevesen, kanskje også skolen. Det er ingen stor politisk uenighet om verken mål eller midler på disse områdene, men folk kan rett og slett tro at nye koster vil feie bedre.

Dersom det rett og slett er slik at folk er litt lei av Jens Stoltenberg og hans styre, så er det ikke lett å møte med politiske argumenter. Og heller ikke med å lokke med fire nye år med Jens.

Men kanskje kan Arbeiderpartiet få folk med på at det er ulogisk å stemme blått dersom de verken vil ha skattelette eller privatisering?

Kommentar #1

Lilli Spæren

172 innlegg  2066 kommentarer

Arbeiderpartiets arroganse er kanskje det man er mest lei av

Publisert over 8 år siden

Det bør ikke være en selvfølgelighet å inneha makt.

Nå tror jeg ikke at det blir de helt store forandringene uansett hvem som vinner valget, så det er ikke veldig risikabelt å slippe Erna Solberg til av den grunn.

 

Kommentar #2

Anders Tronstad

36 innlegg  389 kommentarer

Publisert over 8 år siden
Erling Rimehaug. Gå til den siterte teksten.
Men kanskje kan Arbeiderpartiet få folk med på at det er ulogisk å stemme blått dersom de verken vil ha skattelette eller privatisering?

Det er tilsynelatende ulogisk. Jeg ønsker ikke lavere skatter og jeg er også skeptisk til privatisering, jeg ønsker fortsatt å ha en velferdstat. Men for min del dreier det seg også om mye mer enn dette. Venstresidens "social engineering", miljøhysteri, naiv innvandringspolitikk og sosialpolitikk samt den evige arrogansen hos de venstreintellektuelle. Bare for å nevne noe.

Jeg er politisk hjemløs og har bestemt meg for ikke å stemme i år. Uansett hvem som kommer til makten så er det gud som rår.

Kommentar #3

Tore Lie

0 innlegg  3 kommentarer

Beskjed til Erna

Publisert over 8 år siden

Hvis man skal tro på Fafo-undersøkelsen, og jeg ser ingen grunn til ikke å gjøre det, så gir den en klar beskjed til Erna Solberg: Det må leveres på den nye, ”myke” Høyrepolitikken også etter at hun er blitt regjeringssjef. Hvis Høyre skal forbli Norges største parti vil det ikke være smart å klemme til med tradisjonelle privatiseringsløsninger når makten først er sikret.

 

Kanskje også en liten beskjed til Venstre om at det er veldig dårlig timing å forlate sentrum og bli et liberalistisk høyreparti akkurat nå. Det viser jo også oppslutningen om partiet.

Kommentar #4

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

Er dette

Publisert over 8 år siden
Erling Rimehaug. Gå til den siterte teksten.
Men kanskje kan Arbeiderpartiet få folk med på at det er ulogisk å stemme blått dersom de verken vil ha skattelette eller privatisering?

Et slags bidrag i valgkampen FOR videre AP-styre..?

Det er en voldsom forenkling at dette bare handler om skattepolitikk og privatisering.Men det er kanskje passende for trådstarter å bruke dette..?

Folk er drittlei den arrogansen AP viser i alt de driver med...og de er drittlei SV...som selvfølgelig følger med på lasset.

Folk ønsker en enda strengere innvandringspolitikk,og de ønsker en større frihet til å bestemme over sin egen hverdag i familiepolitikken.

AP og SV`s arroganse i å fortelle folk at barnehage er det eneste saliggjørende er enda en ting som gjør dem uspiselige.

Sånn kan vi fortsette i lange baner. 

Kommentar #5

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 8 år siden

Lei av Jens og lei av Jens....... jeg blir ettertenksom av problemstillingen. Han ble gitt alle muligheter. Det skulle bli flertallsregjering som virkelig skulle rense dødsboet etter Bondevik II. De tre første årene brukte de på å argumentere mot og om "den forrige regjering" enda den var død som en sild og ingen hadde makt til å revitalisere en tilsvarende politikk som AP i tillegg hadde vært med på å hjelpe til verden.

Så kom pussig nok gjenvalget, men etter det forsvant all kraft. Når jeg ser Jens i dag ser jeg en død-sliten desillusjonert mann som går på repeat  med "dette er en viktig sak" mens han peker med to fingre på hver hånd. Jeg ser en Jonas Gahr Støre som ikke tror på sin egen nytale, og som aldri i livet kommer til å produsere et liggedøgn til eller fjerne en eneste pasient fra ventelistene md mindre noen skyter vedkommende. Det er rett og slett et tragisk bilde av en gjeng tafatte kraftløse impotente politikere som gjerne skulle ønske, men som bare venter på et nytt flertall. Skulle dette flertallet gå deres vei vil det legge grunnen for helt nye konstellasjoner og deri finnes muligens et slags håp. Men her og nå, i dagens situasjon er det som all kraft har rennt ut i sanden. Jeg gadd se den som kan huske en eneste jubelsak som vil bli stående etter dette kollegiet. Ny riksvei 39 som skal gjennomføres i løpet av neste tiår? Presis!

Om vi andre er lei Jens, tror jeg han og hans egne er de som er aller mest lei.

Kommentar #6

Atle Pedersen

9 innlegg  7651 kommentarer

Publisert over 8 år siden
Tore Lie. Gå til den siterte teksten.
Hvis man skal tro på Fafo-undersøkelsen, og jeg ser ingen grunn til ikke å gjøre det, så gir den en klar beskjed til Erna Solberg: Det må leveres på den nye, "myke" Høyrepolitikken også etter at hun er blitt regjeringssjef. Hvis Høyre skal forbli Norges største parti vil det ikke være smart å klemme til med tradisjonelle privatiseringsløsninger når makten først er sikret.

Den klare beskjeden, slik jeg ser det, er at Høyre må bli flinkere til å formidle filosofien bak høyresidens politikk. Høyre må vise folket veien mot høyre, ikke lunte etter folket mot venstre.

Kommentar #7

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 8 år siden

Det må være lov å si at det finnes en mellomting mellom det "spennende" i gresk politikk og stø kurs i Norge. Den som ikke endrer noe blir passert, og dagens landsmøtetale fra Jens virker å være av det mest blodfattige siden Kolberg hvisket frem sine tre ganger "fagbevegelsen" for noen år siden. I år er det ikke sikkert delegatene forlater salen under Helga Pedersens tale som de gjorde for fire år siden, men til sist sitter jeg igjen med undring rundt hvor i all verden AP har tenkt å bringe oss.

Det er lov å synes at det er for mye ståk andre steder, men vi kan da ikke med god samvittighet programfeste eller inspirere til stagnasjon??? Et hvert partiprogram må inneholde noen spark i ræva til de som skal få landet fremover, men ut fra dagens inntrykk legges det visst opp til at alle skal gå på tøfler for å ikke vekke bjørnen.

Her blir det opp til kvinnene, Erna, Siv og Trine å dra lasset. Hvis Jens legger opp til å bli dratt gjennom valgkampen av "de tre furier" kan dette bli morsomt på en helt annen måte enn han tenker seg. :-)

Kommentar #8

Tove S. J Magnussen

513 innlegg  2074 kommentarer

Ap har avdekket forholdene

Publisert over 8 år siden

Samfunnet var ikke så likt som vi i utgangspunktet tenkte. Tiden med Ap har avdekket mye av utfordringene vår nasjon  har. Samtidig er krisen andre steder i Europa og USA med på å realitetsorientere oss.

22. juli har avbalansert naiviteten. De "snillle" er egentlig ondskapsfulle bak masken. Vi har lært og konfrontere løgnen, og fortelle hvor vi står i forhold til sannheten og fakta. 

Kriminelle ligaer i flere land utkonkurrerer empatien og godheten.

Politiet er stadig på spor etter folk som er på ville veier.

Det er svært vanskelig og tidkrevende.

Ved å legge forholdene til rette for tro, elite og godhet, vil den åpenbare bølgen av kriminalitet langsomt dø ut av seg selv.

Den har ingen sunne verdier å feste roten til.

 

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere