Per Søetorp

101

Justin Bieber – just in time..

En ren og pen unggutt som gir musikalske signaler til våre håpefulle om å tro på drømmene og at alt er mulig, må da være helt ok?

Publisert: 15. apr 2013

Så er den store uka endelig her. Uka med dagene da over 66 000 hylende fjortiser av alle kjønn og aldre vil gå bananas på enorme Telenor Arena ved Fornebu utenfor Oslo. Hva som skjer? Jo, det 19 år gamle popikonet Justin Bieber skal holde konsert. Eller rettere sagt tre konserter på rad, som alle har vært utsolgt siden ifjor. 

Norge er definitivt et veloverveid hovedmål når Bieber-sirkuset i disse dager feier over verden.  Ingen av Europas metropoler har hatt det formidable trykket etter ekstrakonserter som Norge opplevde da 125 000 ungdommer bombarderte Billettservice og rev bort billettene til de to første dagene i løpet av en halvtime.  Norsk pophistorie ble skrevet da etterspørselen krevde at en ekstrakonsert ble satt opp - også denne fylt til randen uten så mye som en annonse. Nyhetsjournalistene er bookmakernes lydige slaver..

Og det var langt ifra første gang unggutten fra Canada fyller konsertarenaer på rekordtid.  Under en Bieber-konsert i Mexico nylig fylte over 300 000 ungdommer en utearena. Det var til sammenligning over dobbelt så mange som The Beatles samlet i sin glanstid på 60-tallet.  Og da billettene til Biebers konsert i Madison Square Garden i New York ifjor ble lagt ut, tok det knappe 22 minutter før alt var borte. Titusener av fortvilte ungjenter var villige til å gjøre hva som helst for å få en billett - alt for å jafse til seg en bit av sin store pophelt.

Fenomenet Justin Bieber ser ut til å ta alle med storm. Sin unge alder til tross har han allerede utgitt 5 soloalbum som tilsammen har solgt i titalls millioner, i tillegg til nettnedlastinger. Alle prognoser peker oppover, og dersom eventyret fortsetter kommer den blankpolerte Justin garantert til å knuse alle rekorder fra tidligere i pophistorien. Og det før gutten har rukket å bli ordentlig tørr bak ørene og såvidt har fullført highschool! Et velsmurt promotion-apparat selger Diamond-og Golden-billettpakker for harde livet – mens jenteværelser verden over tapetseres fra golv til tak med Bieber-posters og et arsenal av søte reklameeffekter. Et umettelig behov blir åpenbart forsøkt imøtekommet av sterke markedskrefter etter alle kunstens regler. Her er det brød og sirkus som gjelder – ihvertfall det siste. Men brød på bordet og klingende mynt i kassa blir det garantert også for alle små og store næringer som nyter godt av bieffektene når popindustriens store cruiseskip klapper til kai.

NRK-vert Erik Wold spanderte nylig likeså godt hele sitt debattprogram i beste sendetid på å diskutere den nye popyndlingen. Dette fordi en ungdomsskole på Sunnmøre hadde vedtatt å utsette tentamen på grunn av at konsertene med Bieber tilfeldigvis falt på samme tidspunkt. Plutselig er en vever, syngende unggutt på riksnyhetene - synset av ledende politikere og mediaprofilert side om side med eurokrisen og krigen i Afghanistan. Alle ledende aviser og etermedier har lenge vært proppfulle av forventningsfulle forhåndsanmeldelser på den største konsertbegivenheten i norsk pophistorie noensinne - en liten forsmak på det som venter oss av hovedoppslag inneværende uke. Fasten your seat belts....

Om du googler navnet Justin Bieber får du opp omtrent 728 millioner treff. Det er nok også antagelig noe i nærheten av antall kroner som popstjernen tjener i løpet av en verdensturnè. Pluss pluss.. Bookmakerne gnir seg fortsatt i hendene etter hans siste «My World Tour» (2012), som solgte totalt nesten 1,4 millioner billetter til en sum av over 83 millioner dollar. Hans låter på YouTube nærmer seg svimlende 3 milliarder treff, mens over 46,5 millioner fans er trofaste «Beliebers» på Facebook!

For oss halvgamle som vokste opp med Beatles og Stones, husker vi ennå lettkledde ungpiker som skrek så tårene sprutet og dånet bare ved synet av sine idoler på scenen. Tilbedelsen av popens fremste idoler var så intens at John Lennon uttalte en gang på 60-tallet at de nå var blitt «større enn Jesus». Det samme var tilfellet med Elvis, Michael Jackson og mange andre: Showmusikkens audiovisuelle, suggererende kraft trengte igjennom en hel verdensbefolkning på rekordtid og gjorde store menneskemasser nesten religiøse. Likheten med karismatiske vekkelsesmøter er ihvertfall til tider slående..

Forskjellen er bare at idag går det så mye, mye hurtigere. Mobilt internett og sosiale medier har forlengst revolusjonert unge menneskers kommunikasjonsformer og forsterket påvirkningskraften med det mangedobbelte. Live-videoer med rykende fersk musikk og bilder kan lastes ned direkte til mobiltelefoner verden over i løpet av sekunder. Streaming og nettbasert distribusjon har overtatt fullstendig for en platebransje der CDer ser ut til å gå samme vei som de forhistoriske LP-skivene. Den store verden har blitt mindre, raskere, mer intens og mer tilgjengelig for flere enn noen gang tidligere i historien.

I forkant av konsertene på Fornebu denne uka har Telenor advart mot at mobilnettet vil kunne bryte sammen på grunn av overbelastning, når hundretusener av bilder og meldinger skal sendes avgårde samtidig. Samtidig har politi og førstelinjetjeneste lenge vært i høyberedskap i forhold til sikkerhet, trafikkavvikling og ikke minst forebygging av kø-kaos som man så tendenser til under Biebers gratiskonsert i Operahuset for et knapt år siden. Da ble 15 ungdommer kjørt til legevakten for akutt besvimelse, sammen med flere andre som ble skadet og klemt mellom titusener av hysteriske fans. Denne gangen har politiet beordret ut et hundretalls ekstra sikkerhetsmannskap, noe som kanskje gjør engstelige tenåringsmammaer litt tryggere. Tilsammen vil over 1000 personer være engasjert bare i den tekniske avviklingen av denne ukes arrangement på Telenor Arena.

Hva er det så med denne Justin-duden, som gjør at verden nærmest holder pusten og samfunnet erklærer unntakstilstand? Vel, synge og danse kan han faktisk, vil mange hevde. I tillegg spiller han også en rekke instrumenter som piano, gitar, trommer og trompet. Så «bare søt og pen» kan han nok ikke bare beskyldes for å være, selv om Ken&Barbie-looket og svigermors drøm-imaget er lett gjenkjennelig. En av hans fans uttrykker nesten Messias-ovasjoner i denne kommentaren om ham på Wiki-answers:

«He has made everyone believe anything is possible. To never say never to your dreams, to follow after them. That even if you had a hard life things can get better. Tween girls screaming over him is just part of it, but all those girls are loyal and look up to him, and if he does good things they are influenced to do the same

Så langt et tilsynelatende godt og positivt budskap, med andre ord. Ingen nedbrytende djevel-effekter og baklengs-budskap her i gården. En ren og pen unggutt som gir musikalske signaler til våre håpefulle om å tro på drømmene sine og at alt er mulig, må da vel være helt ok? Er Justin Bieber virkelig et uskyldig og godt forbilde for pubertale og lettpåvirkelige ungdommer? Eller er popmusikkens hysteriske Messias-tendenser nå i ferd med å komme ut av proporsjoner også her til lands?

Kommentar #1

Kersti Zweidorff

2 innlegg  2314 kommentarer

o'yeah baby

Publisert over 8 år siden

baby - just in time:)...

Kommentar #2

Johnny Eskedal

27 innlegg  86 kommentarer

Publisert over 8 år siden

Jeg må innrømme at jeg begynner å bli ganske lei av bieber-maniaen. Det er snart ikke lenge før jeg begynner å boikotte Dagsrevyen - når Justin skal være hovedsak, dag etter dag. Det tar helt av, og media, ja sidige Dagsrevy-reportere hiver seg på! Men jeg glemmer ikke at min egen søster elska boybandet New Kids on the Block, - som jeg, og mange brødre i samme situasjon, hata! Ja, tenåringsjenter har ikke forandra seg mye siden jeg var ung!

Kommentar #3

Anders Helge Myhren

275 innlegg  2788 kommentarer

Det er noen som har det...

Publisert over 8 år siden
Per Søetorp. Gå til den siterte teksten.
Så er den store uka endelig her. Uka med dagene da over 66 000 hylende fjortiser av alle kjønn og aldre vil gå bananas på enorme Telenor Arena ved Fornebu utenfor Oslo. Hva som skjer? Jo, det 19 år gamle popikonet Justin Bieber skal holde konsert. Eller rettere sagt tre konserter på rad, som alle har vært utsolgt siden ifjor.

men ikke mange riktignok! Nå tror jeg ikke Bieber ønsker at trøkket skal være så sterkt som det har blitt, men det bestemmer han jo ikke selv. Men jeg husker jentene var hysteriske før også. ikke etter meg rikighok, men foreksempel etter Paul Mc. Cartney i The Beatles og Mick Jagger i The Rolling Stones.

Men det finns kristne populære stjerner også, som Per Søetorp og Aage Samuelsen. Den godeste Søetorp kjenner seg nok noe igjen da han arrangerte et storstilt musikalsk møte i Oslo Spektrum, sammen med blant andre Uffe i popbandet Jerusalem. Nå vet jeg ikke om de kom så noenlunde i pari økonomisk, men etter den fine og vellykkede konserten utalte Per til Uffe: "Nå føler jeg mest tomhet!" Dette hørte jeg i et program som  de hadde på Kanal 10! Nå vet jeg ikke om Justin Bieber føler tomhet etter noen timer på scenen, men bankkontoen hans er nok tilsvarende full dagen etter. 

Justin Bieber uttalte i et interjuv at han hadde Jesus som sitt store forbilde og at han trodde på Han som Guds Sønn! Jeg synes jeg også så et bilde fra en av konsertene hans, av en person med vinger bak, så kanskje han har noe gudgitt å komme med også. Et Guds-ord fra Justin Bieber må være like betydningsfullt som hundre Guds-ord fra Søetorp. mener jeg!

Kommentar #4

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 8 år siden

Hvor ble det av foreldreansvaret overfor hun sekstenåringen vi så på Dagsrevyen i dag? Hun har hyrt seg inn på tre hoteller for å stalke stjernen. Hun skjønner ikke at han vil bli omgitt av et slikt sikkerhetsapparat at hun ikke kommer i kontakt med ham uansett.

Jeg er dessuten betenkt over at telefonsambandet i Norge skal kunne bryte sammen fordi småripsen skal sende sms til venninnen som står ved siden av for å fortelle hva de opplever sammen. Da er det bedre at Telenor Arena mister kontakten med omverdenen enn at omverdenen ikke blir i stand til å føre et normalt liv fordi en striglet og stylet unggutt skal synge av hjertens lyst.

Og sannelig sier jeg eder; det har aldri bekymret meg om sønnen skulle komme hjem med fluoriserende eller brannbilrødt hår, men jeg det ville blitt en alvorlig stemning på bakrommet om han kom hjem med stilen til Jostein Bever!

Perspektivet hos primærpublikummet er helt forlatt. Med trusler om selvmord for å gråte seg til billetter har noen mistet noe av sitt menneskeverd på veien frem til billettluken. Vi som ikke er videre interessert annet enn på det sosiologiske plan får begivenheten servert som verdenshistorie i beste sendetid. Selv i mitt ringe liv har det skjedd større ting.

Jeg har lagt merke til at mange gamle planlegger sin begravelse ganske nøye. I tillegg er de redde for at barna ikke skal huske replikkene sine ved båren, eller rett og slett at ingen dukker opp. Jeg vil foreslå for disse at de skriver inn i instruksjonen at Jostein Bever skal synge O Bli Hos Meg (finnes også i engelsk utgave) for da vil det garantert komme nok folk.

Til sist føler jeg litt med etterslekten som kan komme til å være vitne til at Bever "tar en Mick Jagger" og knirker inn på scenen med vaklende knær sånn ved syttiårsleitet. Men da er jeg heldigvis borte selv.

Kommentar #5

Per Søetorp

101 innlegg  2029 kommentarer

Bieber-hysteri, religiøs vekkelse og seksuell oppvåkning

Publisert over 8 år siden

I et meget interessant og leseverdig intervju med Aftenpostens osloby.no igår trekker Anders Skuterud, fagsjef i Norsk Psykologforening, mange tankevekkende paralleller mellom pubertale Beliebers og kristen-karismatisk massesuggesjon. Psykologen mener at også Bieber-hysteriet har et snev av religiøs vekkelse og seksuell oppvåkning.

- Det er mange faktorer som bidrar til å gjøre følelsene så sterke. En av dem er gruppeidentifikasjon, sier Skuterud. - Når man først blir en del av en gruppe, som jo belieberne er, og man har en leder eller idol i den gruppen, forsterker man følelser hos hverandre. I en konsertsituasjon blir «forsterkningen» ekstremt sterk. Men med sosiale medier og den enorme kontakten man har med hverandre hele tiden, smitter slike følelser langt utover konsertarenaen, mener Skuterud.

I tillegg til gruppeidentifikasjonen, trenger man det Skuterud kaller en felles «motivasjonstilstand» – noe som settes i sving i en, som beveger. For belieberne er det forelskelse.

Hos unge jenter i tidlig pubertet vekkes romantikken og en erotisk forelskelse. Det er kraftige følelser som bryter gjennom. De har et behov for å utforske den. Gjerne i en litt trygg form. Derfor får man denne idoldyrkingen. Dette gjelder jo ikke bare Bieber. For nesten femti år siden kunne jenter sitte sammen og kysse bilder av The Beatles, påpeker Skuterud. Hvis disse jentene faktisk hadde blitt dratt inn på Biebers soverom, hadde mange blitt vettaskremt. I den store gruppen er det en helt annen setting. Man skulle tenke at jentene egentlig var konkurrenter. Det er de ikke. De er beliebers – sammen om drømmen og lengselen, sier Skuterud.

Denne pubertale, erotiske utforskningen er veldig mye sterkere hos jenter enn gutter, mener psykologen.

- Går du over til fotballarenaen, er det mye flere gutter enn jenter. Psykologisk sett er det samme fenomen, bare med litt ulik motivasjon. Gutter idealiserer fotballhelten, drømmer om å bli lik ham, lever seg inn i den rollen. Man har et behov for å være flinke, mestre og vinne «sammen». Dette gjelder også 50–60 åringer som står der og hyler og sparker etter ballen på tribunen.

Skuterud mener de samme mekanismene som får fjorten år gamle jenter til å løpe hylende rundt i Oslo sentrum, var til stede i nazitidens Tyskland, og i karismatiske, kristne bevegelser.

- Når du kommer inn i gruppen får du en grad av anonymitet og uansvarlighet hvor du kan tillate deg å spille ut følelsene veldig mye sterkere enn du kunne gjort hvis det var deg alene. Da får du ekstremene, for eksempel jenter som i konsertsammenheng besvimer og helt mister seg selv.

Skuterud mener Bieber er en slags frelser-figur for unge jenter: - Har man mye frustrasjon i en gruppe, kommer frelsesbehovet veldig sterkt. Det er noe av grunnen til at den karismatiske kirke vokser så sterkt i den 3. verden. Psykologisk sett er frelsesbehovet veldig likt forelskelsen. En del av de gamle predikantene i Norge spilte da også på erotiske strenger. Bare se på måten de ropte Halleluja og Jesus på – med erotisk trykk.

- Mange beliebers er opptatt av at han er et så godt og snilt menneske. Når man begynner å idolisere noen, så idealiserer man dem også. Det er en lovmessig sammenheng. For å få til en så enorm forelskelse, må du også gjøre vedkommende til et godt menneske i dine egne øyne, sier Skuterud.

Tanker til ettertanke for noen og hver...

Kommentar #6

Helene Ommundsen

13 innlegg  624 kommentarer

Førtanken

Publisert over 8 år siden

Hei, Per!

Nettopp disse tankene har jeg hatt siden jeg leste om massehysteriet i vinter.

Nå gikk jeg til og med til det skrittet å høre på ham, og det var triste greier, men har for øvrig ingenting med saken å gjøre.

Jeg får også visse assosiasjoner som Den hellige Teresa av Avila -  seksuell-religiøs ekstase - Jesus, men det kan jeg få pes for. Skitt la gå.

Kommentar #7

Per Søetorp

101 innlegg  2029 kommentarer

Betryggende

Publisert over 8 år siden
Helene Ommundsen. Gå til den siterte teksten.
Nå gikk jeg til og med til det skrittet å høre på ham, og det var triste greier,

Hei Helene

Et sikkert tegn på at du befinner deg godt utenfor faresonen for religiøs popcorn-suggesjon, samt vel over den pubertale lavalder.  Skjønt helt trygg kan man jo kanskje aldri være..:-)

Kommentar #8

Sølvi Sveen

32 innlegg  4497 kommentarer

Publisert over 8 år siden
Per Søetorp. Gå til den siterte teksten.
Er Justin Bieber virkelig et uskyldig og godt forbilde for pubertale og lettpåvirkelige ungdommer? Eller er popmusikkens hysteriske Messias-tendenser nå i ferd med å komme ut av proporsjoner også her til lands?

Spiller det egentlig så stor rolle hva som er hva? :)

De aller fleste tenåringsjenter (og en del gutter) går igjennom en fase der de nærmest "tilber" en eller annen artist. Men denne fasen går over for 99% av dem når de kommer seg ut av "tenåringsboksen".

Og jeg tenker hvertfall at JB nok er noe av det mest "uskyldige" mht hvilke artister tenåringsjenter hyler og skriker over :)
Så min energi går heller til mer alvorlige bekymringer dersom jeg først skal bekymre meg for noe :)

Jeg har selv en datter som er en skikkelig beliver, og som akkurat har kommet inn dørene på telenor arena nå, for å se JB for tredje gang denne uka :)
Sparepengene hennes fikk ben å gå på da hun klarte å få tak i billetter til alle tre konsertene.
Men jeg husker selv hvor "hekta" jeg var på mine idoler da jeg var tenåringsjente, så jeg unner henne absolutt opplevelsen :)

Kommentar #9

Per Søetorp

101 innlegg  2029 kommentarer

Enig

Publisert over 8 år siden
Sølvi Sveen. Gå til den siterte teksten.
Og jeg tenker hvertfall at JB nok er noe av det mest "uskyldige" mht hvilke artister tenåringsjenter hyler og skriker over :)
Så min energi går heller til mer alvorlige bekymringer dersom jeg først skal bekymre meg for noe :)

Helt enig med deg i dette Sølvi.  Det var da også noe av mitt poeng ved å stille spørsmålet litt retorisk.. 

JB er så absolutt noe av de bedre og mest "uskyldige" popidolene vi har sett - i hvertfall i den mega-klassen han nå befinner seg i.  Jeg mener han er et godt forbilde for unge, og psykologer som har uttalt seg om massehysteriet heller også til samme oppfatning som deg når det gjelder tenåringers gruppeagering.

Lykke til med siste konsert for din håpefulle!:-)

Kommentar #10

Trond Langen

31 innlegg  203 kommentarer

Publisert over 8 år siden

Så er Bieber-hysteriet over for denne gang.  Som lærer i videregående skole merket jeg mer til fjorårets besøk.  Vi hadde heldagsprøve i matematikk på skolen her i Stavanger samme dag som den nevnte Bieber hadde gratiskonsert ved operaen i Oslo.  Det manglet noen elever på prøven.  Etter hvert fant jeg ut at 4 av de var blant de hylende ved operaen...

Kommentar #11

Per Søetorp

101 innlegg  2029 kommentarer

Moralen er...

Publisert over 8 år siden
Trond Langen. Gå til den siterte teksten.
Det manglet noen elever på prøven. Etter hvert fant jeg ut at 4 av de var blant de hylende ved operaen...

Det blir nok folk av dem også etterhvert, skal du se.  De hadde nok muligens ikke gjort det så skarpt på prøven uansett, dersom de i ånden hadde vært et helt annet sted...

Bedre med èn fugl i hånda enn ti hos Bieber..:-)

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere