Verdidebatt

Justin Bieber – just in time..

En ren og pen unggutt som gir musikalske signaler til våre håpefulle om å tro på drømmene og at alt er mulig, må da være helt ok?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Så er den store uka endelig her. Uka med dagene da over 66 000 hylende fjortiser av alle kjønn og aldre vil gå bananas på enorme Telenor Arena ved Fornebu utenfor Oslo. Hva som skjer? Jo, det 19 år gamle popikonet Justin Bieber skal holde konsert. Eller rettere sagt tre konserter på rad, som alle har vært utsolgt siden ifjor.

Norge er definitivt et veloverveid hovedmål når Bieber-sirkuset i disse dager feier over verden.  Ingen av Europas metropoler har hatt det formidable trykket etter ekstrakonserter som Norge opplevde da 125 000 ungdommer bombarderte Billettservice og rev bort billettene til de to første dagene i løpet av en halvtime.  Norsk pophistorie ble skrevet da etterspørselen krevde at en ekstrakonsert ble satt opp - også denne fylt til randen uten så mye som en annonse. Nyhetsjournalistene er bookmakernes lydige slaver..

Og det var langt ifra første gang unggutten fra Canada fyller konsertarenaer på rekordtid.  Under en Bieber-konsert i Mexico nylig fylte over 300 000 ungdommer en utearena. Det var til sammenligning over dobbelt så mange som The Beatles samlet i sin glanstid på 60-tallet.  Og da billettene til Biebers konsert i Madison Square Garden i New York ifjor ble lagt ut, tok det knappe 22 minutter før alt var borte. Titusener av fortvilte ungjenter var villige til å gjøre hva som helst for å få en billett - alt for å jafse til seg en bit av sin store pophelt.

Fenomenet Justin Bieber ser ut til å ta alle med storm. Sin unge alder til tross har han allerede utgitt 5 soloalbum som tilsammen har solgt i titalls millioner, i tillegg til nettnedlastinger. Alle prognoser peker oppover, og dersom eventyret fortsetter kommer den blankpolerte Justin garantert til å knuse alle rekorder fra tidligere i pophistorien. Og det før gutten har rukket å bli ordentlig tørr bak ørene og såvidt har fullført highschool! Et velsmurt promotion-apparat selger Diamond-og Golden-billettpakker for harde livet – mens jenteværelser verden over tapetseres fra golv til tak med Bieber-posters og et arsenal av søte reklameeffekter. Et umettelig behov blir åpenbart forsøkt imøtekommet av sterke markedskrefter etter alle kunstens regler. Her er det brød og sirkus som gjelder – ihvertfall det siste. Men brød på bordet og klingende mynt i kassa blir det garantert også for alle små og store næringer som nyter godt av bieffektene når popindustriens store cruiseskip klapper til kai.

NRK-vert Erik Wold spanderte nylig likeså godt hele sitt debattprogram i beste sendetid på å diskutere den nye popyndlingen. Dette fordi en ungdomsskole på Sunnmøre hadde vedtatt å utsette tentamen på grunn av at konsertene med Bieber tilfeldigvis falt på samme tidspunkt. Plutselig er en vever, syngende unggutt på riksnyhetene - synset av ledende politikere og mediaprofilert side om side med eurokrisen og krigen i Afghanistan. Alle ledende aviser og etermedier har lenge vært proppfulle av forventningsfulle forhåndsanmeldelser på den største konsertbegivenheten i norsk pophistorie noensinne - en liten forsmak på det som venter oss av hovedoppslag inneværende uke. Fasten your seat belts....

Om du googler navnet Justin Bieber får du opp omtrent 728 millioner treff. Det er nok også antagelig noe i nærheten av antall kroner som popstjernen tjener i løpet av en verdensturnè. Pluss pluss.. Bookmakerne gnir seg fortsatt i hendene etter hans siste «My World Tour» (2012), som solgte totalt nesten 1,4 millioner billetter til en sum av over 83 millioner dollar. Hans låter på YouTube nærmer seg svimlende 3 milliarder treff, mens over 46,5 millioner fans er trofaste «Beliebers» på Facebook!

For oss halvgamle som vokste opp med Beatles og Stones, husker vi ennå lettkledde ungpiker som skrek så tårene sprutet og dånet bare ved synet av sine idoler på scenen. Tilbedelsen av popens fremste idoler var så intens at John Lennon uttalte en gang på 60-tallet at de nå var blitt «større enn Jesus». Det samme var tilfellet med Elvis, Michael Jackson og mange andre: Showmusikkens audiovisuelle, suggererende kraft trengte igjennom en hel verdensbefolkning på rekordtid og gjorde store menneskemasser nesten religiøse. Likheten med karismatiske vekkelsesmøter er ihvertfall til tider slående..

Forskjellen er bare at idag går det så mye, mye hurtigere. Mobilt internett og sosiale medier har forlengst revolusjonert unge menneskers kommunikasjonsformer og forsterket påvirkningskraften med det mangedobbelte. Live-videoer med rykende fersk musikk og bilder kan lastes ned direkte til mobiltelefoner verden over i løpet av sekunder. Streaming og nettbasert distribusjon har overtatt fullstendig for en platebransje der CDer ser ut til å gå samme vei som de forhistoriske LP-skivene. Den store verden har blitt mindre, raskere, mer intens og mer tilgjengelig for flere enn noen gang tidligere i historien.

I forkant av konsertene på Fornebu denne uka har Telenor advart mot at mobilnettet vil kunne bryte sammen på grunn av overbelastning, når hundretusener av bilder og meldinger skal sendes avgårde samtidig. Samtidig har politi og førstelinjetjeneste lenge vært i høyberedskap i forhold til sikkerhet, trafikkavvikling og ikke minst forebygging av kø-kaos som man så tendenser til under Biebers gratiskonsert i Operahuset for et knapt år siden. Da ble 15 ungdommer kjørt til legevakten for akutt besvimelse, sammen med flere andre som ble skadet og klemt mellom titusener av hysteriske fans. Denne gangen har politiet beordret ut et hundretalls ekstra sikkerhetsmannskap, noe som kanskje gjør engstelige tenåringsmammaer litt tryggere. Tilsammen vil over 1000 personer være engasjert bare i den tekniske avviklingen av denne ukes arrangement på Telenor Arena.

Hva er det så med denne Justin-duden, som gjør at verden nærmest holder pusten og samfunnet erklærer unntakstilstand? Vel, synge og danse kan han faktisk, vil mange hevde. I tillegg spiller han også en rekke instrumenter som piano, gitar, trommer og trompet. Så «bare søt og pen» kan han nok ikke bare beskyldes for å være, selv om Ken&Barbie-looket og svigermors drøm-imaget er lett gjenkjennelig. En av hans fans uttrykker nesten Messias-ovasjoner i denne kommentaren om ham på Wiki-answers:

«He has made everyone believe anything is possible. To never say never to your dreams, to follow after them. That even if you had a hard life things can get better. Tween girls screaming over him is just part of it, but all those girls are loyal and look up to him, and if he does good things they are influenced to do the same

Så langt et tilsynelatende godt og positivt budskap, med andre ord. Ingen nedbrytende djevel-effekter og baklengs-budskap her i gården. En ren og pen unggutt som gir musikalske signaler til våre håpefulle om å tro på drømmene sine og at alt er mulig, må da vel være helt ok? Er Justin Bieber virkelig et uskyldig og godt forbilde for pubertale og lettpåvirkelige ungdommer? Eller er popmusikkens hysteriske Messias-tendenser nå i ferd med å komme ut av proporsjoner også her til lands?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt