Verdidebatt

Hvor går Egypt?

Verden har fulgt de politiske endringsprosesser i den arabiske verden med en kombinasjon av entusiasme og skepsis. Det er flott at diktatorer styrtes, men er det demokrati eller iranske tilstander med religiøs fanatisme som kommer i kjølvannet av rev

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Verden har fulgt de politiske endringsprosesser i den arabiske verden med en kombinasjon av entusiasme og skepsis. Det er flott at diktatorer styrtes, men er det demokrati eller iranske tilstander med religiøs fanatisme som kommer i kjølvannet av revolusjonene?

Jeg tilbrakte påskeferien i Egypt, og ble virkelig urolig av det jeg opplevde der. Vi var noen dager på elvecruise på Nilen, og om bord var det kun 14 passasjerer på den flotte elvebåten bygd i 2011 med en besetning på vel 50 og kapasitet til 110 passasjerer. Vi observerte også en rekke tilsvarende båter som lå i opplag langs elven, og fikk opplyst at ca 70 % av passasjerene er blitt borte. Hvorfor? - Turistene er redde for sin personlige sikkerhet, og opplever i likhet med lokalbefolkningen at president Mossi og hans «muslimske brorskap» ikke klarer å få landet til å fungere normalt. Angst, forvirring, massearbeidsløshet, fattigdom  og raseri møter oss på reisen. I påsken var det store demonstrasjoner i Kairo fordi en TV programleder  var fengslet for å ha «fornærmet Islam og presidenten».  Jeg fikk på reisen anledning til lange og dype samtaler med besetningsmedlemmer om bord og forretningsdrivende i land, som hadde det til felles at de hadde svært god tid grunnet mangel på passasjerer og kunder. Alle virket svært bekymret. Særlig de kristne var nærmest livredde for utviklingen i retning iranske tilstander. Men også tilhengere av Islam var opptatt av at det nye regimet ikke kan tilby borgerne og tilreisende trygghet.

Det var helt overveldende å oppleve Egypts rike kulturskatter, og å høre en dyktig guide forklare hvordan det gamle Egypt representerer mye av fundamentet for både gresk og romersk kultur, og altså er en sentral kilde for det som preger vår sivilisasjon i dag.

La oss håpe at landet nå utvikler seg til et moderne demokrati hvor turister fra hele verden trygt kan komme i stort antall for å få rike opplevelser, og derved samtidig bidra til å utvikle Egypts økonomi og bygge et samfunn preget av folkestyre, harmoni og trygghet for alle.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt