Marie Rein Bore

21

Regnskap farlig vei å gå

Det er dyrt for samfunnet at folk skiller seg. Men å kreve et skilsmisseregnskap over kostnadene er farlig vei å gå. Vårt Land børe ikke gå den

Publisert: 2. apr 2013

"Samlivsbrudd gir samfunnet gigantregning", er Vårt Lands hovedoppslag i dag. Bakgrunnen er at en tenketank i Storbritannia har regnet ut at skilsmisser og samlivsbrudd i fjor kostet landet 405 milliarder kroner.

Nå krever Foreningen 2 Foreldre at Norge utarbeider et tilsvarende skilsmisseregnskap. Og i en kommentar på Verdidebatt gir Vårt Lands sjefredaktør Helge Simones i hvert fall indirekte støtte for en slik tanke.

Hans argument er at  kostnadsoverslag vil tydeliggjøre at skilsmisser er så dyrt for samfunnet at det ville bli en pådriver for tiltak som kan hjelpe familier til å unngå en skilsmisse.

Jeg er enig med Simonnes at mye mer burde gjøres når det gjelder hjelp og støttetiltak for å hindre at familier skilles. Selv om vi vet at en del skilsmisser er nødvendige og den rette løsninger for en del ekteskap, er det klart at både den enkelte og samfunnet ville være tjent med at ekteskap kom helskinnet gjennom kriser.

Men slike kostnadsberegninger er en farlig vei å begi seg inn på når det gjelder slike spørsmål. I mange livets situasjoner gjør man feil og kommer skjevt ut. Man gjør ting man ikke burde gjøre, og det koster samfunnet penger.

Mange røyker til tross for at de har hørt utallige ganger at det er skadelig. Så kunne man sette opp et helseregnskap over hvor mye en pasient med lungekreft koster samfunnet den tid han har å leve med kreften. Men hva ville være hensikten? Ville det skremme røykere? Sannsynligvis ikke.

Forhåpentligvis ville det ikke føre til at helsevesenet begynte å bruke kostnader som argument for å nekte behandling. Forhåpentligvis ikke. Men hvis flere og flere sider av livet som vi ikke får til som vi burde, skulle bli gjenstand for et kostnadsregneskap og kostnadstenkning, er vi på ville veier.

Kommentar #1

Kersti Zweidorff

2 innlegg  2314 kommentarer

Publisert over 8 år siden
Marie Rein Bore. Gå til den siterte teksten.
Forhåpentligvis ville det ikke føre til at helsevesenet begynte å bruke kostnader som argument for å nekte behandling. Forhåpentligvis ikke. Men hvis flere og flere sider av livet som vi ikke får til som vi burde, skulle bli gjenstand for et kostnadsregneskap og kostnadstenkning, er vi på ville veier.

Det er med respekt å melde tøv at vi ikke kjenner til kostnadene ved røyking og helse. Hvordan skal en ellers kunne budsjettere på de forskjellige postene? Vi er kartlagt fra A-Å hva gjelder det vi koster samfunnetr.Røykerne blant oss bidrar ned mange milliarder til statskassen, kanskje det er mulig å finne en slik inntekt i skilsmissestatistikken/prognosene? Det vil jo være et detaljert arbeid å utføre. Siden skattebetalerne er med å betale skilsmissefesten er det helt på sin plass å få vite hvordan utgiftene beter seg. Den rødgrønne har kuttet ned på all forebyggende aktivitet som kan forebygge at familien går i oppløsning, det er jo en type ideologi som sier sitt.

 

Det er ikke pent å gjøre opp regning uten vert - et regnskap er alltid bra å kunne vise til Ikke tror jeg at skilsmissene blir færre av den grunn.

Kommentar #2

Th0rm0d N0rd&hl

17 innlegg  776 kommentarer

Ikke se isolert på skillsmisse

Publisert over 8 år siden

Skillsmissen er kun en del av samfunnets kostnad ved å opprettholde ekteskapet.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere