Verdidebatt

Bak kulissene i KrF

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Hva skjer egentlig i KrF?

I det ytre ser vi artikler om KrF i landets største aviser, en nestleder som klinker til og markerer så det holder i media, TV-debatter og fete overskrifter.

Bildet er så massivt at en må lure på om noen sitter bak og trekker bevisst i tråder. Det er alltid noen som har en agenda. Denne gangen virker spesielt sirkuset rundt Inger Lise Hansen merkelig tilrettelagt. Det er nestn så en lurer på om hun har fått seg en media-rådgiver. I så fall har hun fått noen mindre heldige råd.

Det begynte med artikler i VG, der en såkalt "drittpakke" mot Dagfinn Høybråten ble presentert og det ble fortalt at "sentrale aktører" i KrF hadde mye å utsette på Høybråtens personlige lederstil. Så begynte det å renne på med samme låt i fela fra merkverdig mange store aviser og TV-kanaler. Snøballer kan selvsagt rulle, men likevel...

I helgen eksploderte det. Konferansen der en skulle samle lokalpolitikerne for samtaler endte i full splittelse. Lise Hansens intervju i Aftenposten så for meg alt for velressigert ut til å bare være et uformelt og lite gjennomtenkt "begeret flyter over"-intervju med nestlederen i KrF. Reportasjen var til overmål krydret med flotte bilder av Hansen, og forsiden i Aftenposten kan vel ingen knipse på over natta sånn helt uten videre.

Hva er strategien og tankegangen bak det som skjer i KrF nå? Hvem er "møbelhadlerne fra Jessheim" som bak kulissene egentlig er ute etter Dagfinn Høybråtens avgang og vil gjennomføre en reformasjon i partiet?

Vi ser jo noen skillelinjer når det gjelder hvem som forsvarer hvem i denne saken. Få er villige til å forsvare Dagfinn Høybråten, virker det som. Et klassisk tegn på maktvakuum og hans sviktende posisjon i partiet, en posisjon som noen helt sikkert vil fylle.

Alle partiledere sitter utrygt nå meningsmålingene går så kraftig ned som de gjør for KrF nå. Og maktens spill er da slik at noen vil prøve å posisjonere seg. Inger Lise Hansen har redusert sine sjanser for gjenvalg svært mye gjennom måten hun har opptrådt på de siste dagene. Hun oppfattes som illojal, ilter og uerfaren.

Men hva er alternativet? Knut Arild Hareide? Jeg tviler på at han er rett mann for å bringe KrF opp på meningsmålingene. Han knyttes også av svært mange i KrF til samme politiske linje som Inger Lise Hansen.

Dette bringer oss til kjernespørsmålet. Finnes det noen i KrF som kan matche Høybråtens som partileder politiske erfaring og tyngde pr. i dag? Neppe. Men det er slett ikke sikkert han blir sittende likevel. Kanskje kan Hans Olav Syvertsen være et spiselig kompromiss som partileder etterhvert. Han oppleves som en fullblods KrF-politiker som er sympatisk og dyktig.

Slik jeg ser det er det avgjørende KrF og partiets evne til å lykkes at skult agenda og skittent maktspill som vi ser konturene av får tak. Dersom verdigrunnlaget og politikken til KrF blir overskygget av slikt som dette blir KrF et hus i strid med seg selv og vil ubønnhørlig falle sammen.

Partiet trenger nå en trygg leder med evne til å nå fram til fotfolket i partiet. Mye mer enn "fornyelse" trenger KrF er en ledelse som innser at nå må man ut og bygge partiet på grasrota. Man må skape tillit, relasjoner og finne gode saker som er mer viktige for landet enn homofili og og vinmonopol. Praktisk politikk som fungerer og gir resultater er det velgerne kjøper.

Ledelsen i KrF vil også angre bittert dersom de ikke innser at partiets grunnfjell av velgere kommer fra kysten. Her ute sier mange at de "ikke kan med" Inger Lise Hansen og hennes likesinnede i partiet. Mange mener også at de har sett uhyggelig lite til henne på våre kanter. Hun oppleves, kanskje med rette, som mest opptatt av egen agenda, ikke partiets. Og når det gjelder de virkelig tunge og viktige politiske sakene, synes mange hun er utydelig og usynlig.

KrF-venner på vestlandet ser nå betydningen av å stå sammen i en viktig stund for partiet. Og de er en maktfaktor som skal og må regnes med av alle som vil noe med partiet. En del trofaste slitere har dessverre allerede forlatt skuta til fordel for andre partier. Mange flere vil gjøre det dersom Inger Lise Hansen vinner fram med sin linje.

Jeg tror Dagfinn Høybråten er hjertelig velkommen til kysten for å snakke mer med lokal- og fylkeslagene her i tiden som kommer. På kysten er vi vant til dugnad, og trengs det en nasjonal dugnad for å gjenreise KrF så vil partiledelsen finne trofaste støttespillere og "hel ved" der.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt