Verdidebatt

Vi fatter ikke konsevkensene av våre handlinger!

Verden er midt i en krise vi ikke har sett maken til tidligere. Heldigvis har Norge hatt en vellfungerende airbag som har bestkyttet oss mot den verste støyten. Nå er luften i ferd med å gå ut, og vi blir nødt til å ta virkeligheten inn over oss.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Nordmenn er på toppen av næringskjeden i denne verden, målt i materiell vellstand. Det tok ikke lang tid før vi ristet av oss identiteten som et fattig u-land etter krigen, og ønsket oljepengenes vellstand velkommen med åpne armer.

Selv om vi tilsynelatende er en fredselskende og miljøbevisst nasjon finnes det mørke sider av den vestlige kulturen som vi sjeldent blir konfrontert med. I teorien så vet vi at verden er urettferdig og hard og at ufattelig mange mennesker lider som en følge av noen få menneskers grådighet. Så hvem er disse grusomme menneskene som kynisk utnytter andre lands ressurser og menneskelig arbeidskraft?

Vi liker ikke å høre det, men vi er en del av den kulturen som forårsaker så mye smerte i verden! Klimakvoter, bistand og kildesortering døyver i stor grad vår kollektive samvittighet, men i praksis blir disse tiltakene som en dråpe i havet.

Så hva kan vi gjøre for å redusere urettferdigheten i verden? Mitt forslag er like simpelt som det er radikalt – vi må begynne med oss selv! Først må vi få et overblikk over mekanismene og konsekvensene av våre hverdagslige handlinger;

  • Hvilke konsekvenser skjuler seg bak klærne du kjøper hos H&M?
  • Hvor mye regnskog ble brent ned for at kyllingen du har i ovnen skulle få mat og vokse seg stor?
  • Hvor mange landsbyer mangler vann for at du skulle få billige sukkererter på KIWI?

Min påstand er at jo mer vi opplyser oss selv om konsekvensene av våre valg, jo lenger strekker vi oss for gjøre praktiske endringer!

Vi kan ikke forandre alt over natten – vi er tross alt født og oppvokst i en kultur hvor normalen er en ekstrem. Det tar tid å reversere flere generasjoners forbrukskultur, hvor de færreste har innsett konsekvensene av vår bedagelige livsstil. Min hensikt er ikke å skape dårlig samvittighet for noe du ikke kan gjøre noe med – begynn i det små og eskaler i takt med egen overbevisning og innsikt.

Tørr du utfordre ditt verdenssyn, så anbefaler jeg å bryne deg på en times beskrivelse av virkeligheten i form av dokumentaren jeg har lagt til nederst i artikkelen. Tar du utfordringen?

Hvis du har funnet gode løsninger på hverdagslige utfordringer så del de gjerne i denne tråden!

The Crisis of Civilization: Full Film from thecrisisofcivilization on Vimeo.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt