Verdidebatt

Avkristning?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Da jeg gikk på barneskolen, hadde jeg mitt første møte med en muslim. Han var lærer. Han hadde mørkt, krøllete hår og masse skjegg. Og han het Tore... Han underviste ikke i kristendomsfag, men i noe "alternativt" som man kalte "livssynsundervisning". Det var ikke mange i de timene. Kanskje bare ett par stk. Han ene gikk i min klasse og var oppdratt "ateistisk". Noe vi ikke helt visste hva var den gangen.

Vi andre, "kristelige", hadde kristendomsundervisning. I tillegg så hadde vi bønn som fast "rituale", på slutten av skoledagen: "Velsign oss Gud Fader, velsign oss Gud sønn, velsign oss Gud den hellige ånd. Amen". Det var på den tiden skolen var "kristen" og andre livssyn bare var "alternativ".

I julen gikk vi i Kirken, sang julesalmer og laget julekrybber. Trodde man ikke på Gud, gjorde man ikke noe stor nummer ut av det. Dersom man ønsket det, kunne man få slippe å gå i Kirken, men da måtte man i så fall ha skriftlig melding om det fra foresatte.

Men alt dette gjorde oss ikke noe mer kristne. Bønnen vi ba på slutten av dagen, var glemt, i det vi forlot klasserommet. Og gudstjenesten i julen, var ikke annet enn et kjærkomment avbrekk fra vanlig undervisning og ikke minst en av årets korteste skoledager.

Mitt poeng er at kristendomsundervisning i skolen, er langt fra noe "must". Og ikke noe stort tap heller, dersom tanken er at man skal ... komme til tro eller "påkristnes". (Hvorfor ellers kalle det "avkristning", når man "fjerner Jesus" fra skolene? I den grad han i det hele tatt har vært der)...

Selv om kristendomsfaget i skolen har blitt erstattet med RLE, så har da kristenheten gått sin vante gang. Noen kommer til og andre har kanskje falt fra. Men ikke takket være noe "gudløs" regjering. Det er vel heller oss troende, som ikke er vårt ansvar bevisst og ikke tar misjonsbefalingen på alvor. Dersom det i det hele tatt finnes noe avkristning, så kan vel vi som tror takke oss selv og ikke skylde på alle andre. Ansvaret er vårt.

(Det hører med til historiem at klassens ateist, i dag sitter i eldsterådet i en av byens menigheter)

Også publisert her

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt