Verdidebatt

Modernitetens offer

Mennesket er et søkende vesen på jakt etter faste holdepunkter og evig lykke. Dette er drivkraften bak de fem store revolusjoner i menneskehetens historie. Men er moderniteten virkeligh veien til lykken?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Pascal sier: Vi driver omkring på en veldig vidde, alltid usikre og flytende, skjøvet fra side til side. Finner vi et punkt vi tror vi kan holde fast ved og hvor vi kan finne fotfeste, vakler det og trekker seg bort. Og hvis vi følger etter, unnslipper det vårt grep, glir unna og flykter i en evig flukt. Ingenting står stille for oss. Dette er den tilstand som er naturlig for oss, og likevel den som strider mest mot våre lengsler. Vi brenner av trang til å finne fast grunn og en siste urokkelig grunnvoll hvor vi kan bygge et tårn som strekker seg inn i det uendelige, men hele vår grunnvoll revner og jorden åpner seg til en veldig avgrunn.

La oss derfor ikke søke sikkerhet og urokkelighet. Vår fornuft blir alltid skuffet over den den synlige verdens ustadighet. Ingen kan fastholde det endelige mellom de to uendeligheter som omslutter det og flykter fra det. Når vi virkelig har innsett dette, tror jeg hver av oss vil holde seg i ro i den tilstand naturen har anbrakt ham i (Pascal: Tanker, Pax Forlag 2007, s 140)

Hva er årsaken til rastløsheten og fremskrittsiveren? Vår manglende evne til å nyte lykken i stillhet og passe våre egne saker. Fordi menneskene ikke utholder uvissheten sitt eget selskap, søker det ut over seg selv etter visshet og et fast holdepunkt. Når det ikke finnes et fast holdepunkt, må det skapes et fast holdepunkt eller et omdreiningspunkt.

De fem store revolusjoner i menneskehetens historie kan utmerket vel tolkes som et gjør et forsøk på å skape holdepunkter som er absolutte:

1. Den industrielle revolusjon absolutterer makten. Mennesket vil forme naturen etter sitt eget begjær og bilde. Kunnskap er makt sies det at Bacon skal ha sagt. Dette ønsket om kontroll over naturen har vært årsaken til utallige kriger for å få tak i råvarer. Imperialismen er hovedsakelig en kamp for tilgang til ressurser. Millioner av mennesker er offer for imperialismens kriger.

2. Den franske revolusjonen absolutterer friheten: Alle mennesker skal kunne følge sin egen vilje. Alle som var av en annen oppfatning hadde ikke rett til å leve, og i frihetens navn gikk Frankrike og Napoleon til krig for friheten. Napoleonskrigene alene kostet mellom 3 og 4 millioner mennesker livet.

3. Den russiske revolusjon absolutterer likheten: Alle mennesker skal være like.  Ulike mennesker er et bevis på at alle ikke er like. Alle kan bli like ved å ta livet av de som er ulike. Derfor måtte 100 millioner, om vi skal tro «The Black Book of Communism», dø fordi de ikke var like nok.

4. Den nasjonalsosialistiske revolusjon absolutterer hovmodet: En gruppe mennesker er bedre enn en annen gruppe mennesker.  De som er mindre verdige har mindre rett til å leve. De mest uverdige har ikke rett til å leve. Derfor måtte millioner av jøder dø, i tillegg til de nærmere 50 millioner andre mennesker som måtte dø i Andre verdenskrig.

5. Den seksuelle revolusjon absolutterer lystprinsippet: Det høyeste gode er tilfredsstillelse av animalske instinkter og begjær. Alt som kommer i vegen for dette prinsippet må ryddes av vegen. Fosteret kommer i vegen for dette prinsippet, og må derfor vike. Millioner av tause foster får derfor aldri se dagens lys i den nidkjære etterfølgelsen av Epikur i vår såkalt sekulære kultur.

I virkeligheten kan disse fem revolusjoner sammenfattes i en revolusjon: Et metafysisk opprør mot den absolutte. Når mennesket ikke lenger vil bøye seg for den absolutte, må det gjøre noe relativt absolutt. Prisen er de offer som må bæres fram. Millioner av mennesker på modernitetens høyalter. Er moderniteten virkelig verdt disse millioner av menneskeoffer? Og hvordan kan det moderne menneske klage på kristendommen som nøyer seg med at bare ett menneske må dø for alle mennesker?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt