Hans Aage Gravaas

53

Raus og romslig nestleder

Publisert: 31. jan 2010

De fleste i KrF ser vel forskjellen på å være menighet og politisk parti. Teokratisk tenkning har dårligere vilkår i Norge enn blant enkelte ”Evangelicals” i USA. Det er bra.

Men innebærer dette at det er vanntette skott mellom teologisk og politisk tenkning? Jeg tror ikke det. I hvert fall ikke om en ønsker å kalle seg et ”kristent idéparti. ”

Inger Lise Hansen har kanskje  ikke skjønt dette. Hun ønsker seg større ”raushet” og ”romslighet” (jf. http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article3493759.ece). Det gir grunn til å spørre: Raus og romslig i forhold til hva?  

Raushet og romslighet er i seg selv meningsløse begreper. Like meningsløse som begrepet liberal. Liberalisme-begrepet (latin. Liber= frihet) innebærer en frigjøring fra noe, men sier i seg selv ikke hva dette består i. Er det frihet fra et konkret definert ståsted eller fra ethvert utgangspunkt?

Jeg kunne tenke meg å utfordre Inger Lise Hansen på følgende spørsmål:

  1. Hvordan definerer du ”det kristne verdigrunnlaget?”
  2. Hva innebærer det ”å dele det kristne verdigrunnlaget?”
  3. Hvordan definerer du raushet og romslighet i forhold til dette verdigrunnlaget? Er det kristne verdigrunnlaget i seg selv det motsatte av raushet og romslighet?

Jeg forventer at hun er i stand til å besvare disse spørsmålene. Hvis ikke bedriver hun en type retorikk som er mer tåkeleggende enn klargjørende. Klarer hun ikke å besvare dette, blir raushet og romslighet populistiske redskaper som ikke er egnet til annet enn å illustrere hvordan en kan gjøre seg mest mulig spiselig for flest mulig og hvor andre med ett opplever seg uspiselige.

Kommentar #1

Terje Johs. Johansen

26 innlegg  1906 kommentarer

Re: Krf.

Publisert over 12 år siden

Går det ikke an å holde seg til ett innlegg? Langsæter har jo allerede startet en link. Slik blir det bare rot av!

Kommentar #2

Frode Meland

84 innlegg  4916 kommentarer

RE: Raus og romslig nestleder

Publisert over 12 år siden
31.01.10 kl. 13:29 skrev Hans Aage Gravaas:  Raushet og romslighet er i seg selv meningsløse begreper.

---

Jeg er ikke enig med deg.

Raushet og romslighet er for meg hederbetegnelser.  Jeg tenker på mennesker som ikke har den ekle uvane å pirke borti andre menneskers liv med en moralsk pekefinger; som innser at min sannhet ikke nødvendigvis er din sannhet, og som gir andre mennesker plass til å være seg selv, uten å kreve all plassen selv.

Kommentar #3

Kristian Kahrs

109 innlegg  2165 kommentarer

Svarer Inger Lise?

Publisert over 12 år siden

Takk for gode og relevante spørsmål til Inger Lise Hansen, Hans Aage. Det skal bli spennende å se om hun svarer, men jeg er redd hun ser på Verdidebatt som en form for enveiskommunikasjon hvor hun ikke ønsker å gå i dialog med velgerne. Inger Lise har skrevet 21 innlegg og kun en kommentar. Nå har jeg sendt en oppfordring til henne på VD interne system om å svare på dine spørsmål og spørsmålene fra Jan Harsem, men jeg tror ikke hun svarer, selv om jeg gjerne vil ta feil.

Kommentar #4

Frode Meland

84 innlegg  4916 kommentarer

RE: Svarer Inger Lise?

Publisert over 12 år siden
Kommentar #5

Svein Inge Olsen

101 innlegg  101 kommentarer

Hansens utspill

Publisert over 12 år siden

Jeg legger merke til at ikke bare kristenfolket satte kaffien i vranga da utspillet kom. Selv drevne debattanter og journalister som Rossavik i Morgenbladet og Ørjasæther reagerte. Problemet med den veien Hansen ønsker å gå er at partiet mister sitt særpreg og dermed sin identet. De som ønsker å tilhøre et liberalistisk parti, slik Hansen ønsker det, har nok av dem å velge mellom. Ap, Sv og V er bare noen av dem. Identitet har alltid vært viktig i samfunnet. "Rotfeste treng eit menneske for å bere bører i motvind" skrev Olav Mosdøl. KrFs identitet, eller røtter om man vil, er noe annet enn det Inger Lise Hansen drømmer om. Merk at man trenger røter for å bere i motvind. Kursen Hansen velger er den politisk korrekte - medvinden om man vil. Hvis alle tenker likt, tenker ingen. Jeg blander meg ikke inn i om det hun står for er rett eller galt, men ser kun det triste med at enda et parti skal bli som alle de andre. Hva i villeste skauen får henne til å tro at kristne skal støtte opp om et parti som går en annen vei enn dem, og hva får henne til å tro at de ikke-kristne skal støtte et kristelig parti, når de har SV? Det må være de religiøse hun sikter til, og dem er det mange av. Men de religiøse har ingen partibok. De kan like gjerne stemme hvilket som helst av de andre partiene som finnes. For oss som skriver i aviser eller lager debatter blir ting bare enda mer kjedelig. Kanskje vi kan droppe KrF i neste debatt. SV er jo med, eller Ap?

Kommentar #6

Espen Halvorsen

42 innlegg  56 kommentarer

Romsligheten ja...

Publisert over 12 år siden

Jeg er så enig med deg Hans Aage. Populismen kan føre partiet opp på målingene, men for meg vil det ikke være verdt de kompromissene det innebærer.

Forøvrig (med all respekt) en liten kommentar til Terje Johansen. Debattleder og admin har tidligere gitt uttrykk for sitt syn på posting av samme tema. Nemlig at dette er en privat blogg, og derfor kan hver enkelt forbeholde seg retten til å uttrykke meninger i egne innlegg uavhengig av hvor mye som er skrevet om dette tidligere... selv om det kan medføre litt rot innimellom :)

Kommentar #7

Rune Tveit

40 innlegg  4109 kommentarer

RE: Romsligheten ja... og det er noe med kvalitet

Publisert over 12 år siden

 Og så er det vel sånn at en som starter en ny tråd, selv om det er om samme tema, kanskje makter vinkle det på en noe annen måte, og at den enkelte kommentator selv ser hvilke innlegg det er verd å kommentere å velge ut hvilke tråder en vil henge på?

31.01.10 kl. 23:41 skrev Espen Halvorsen:

Forøvrig (med all respekt) en liten kommentar til Terje Johansen. Debattleder og admin har tidligere gitt uttrykk for sitt syn på posting av samme tema. Nemlig at dette er en privat blogg, og derfor kan hver enkelt forbeholde seg retten til å uttrykke meninger i egne innlegg uavhengig av hvor mye som er skrevet om dette tidligere... selv om det kan medføre litt rot innimellom :)

Kommentar #8

Angus Larsen

0 innlegg  1 kommentarer

Raushe og romslighet?

Publisert over 12 år siden

Raushet og romslighet, er to fremmedord i Krf.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere