Verdidebatt

Kamp mot sortering = likestillingskamp

Kampen mot sortering av mennesker med Downs er også et likestillingsspørsmål.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

VG, 8. januar 2012: En studie utført ved Rikshospitalet tyder på at det foretas kjønnsselektiv abort blant enkelte foreldre med indisk opprinnelse. Indisk-norske vinner føder unormalt mange guttebarn, kunne avisen melde. Før ultralyd ble tilgjengelig, ble det født 108 jenter per 100 fødte gutter hos indisk-norske mødre. Etter 1987 er det bare født 65 jenter per 100 fødte gutter, viser undersøkelsen.

Et samlet politisk Norge uttrykte bekymring for tallene Rikshospitalet. Helseminister Anne-Grete Strøm Erichsen slo fast at "kjønnsselektiv abort er fullstendig uakseptabelt" og varslet tiltak for snu utviklingen. "Å ta bort et friskt barn (min kursiv), fordi det har feil kjønn, det er sånn at man nesten ikke kan tro det", sa Anne-Grete Strøm Erichsen.

Når Erna Solberg på kvinnedagen mener at Downs eller ryggmargsbrokk ikke skal være et selvstendig grunnlag for å ta abort, blir det imidlertid ramaskrik. Høyre-kvinnene raser mot "innskrenking" av abortloven, og Eskil Pedersen mener utspillet er et tilbakeskritt i kampen for likestilling.

I praksis vil ikke forslaget innebære noen innskrenking av kvinners mulighet til abort. Akkurat som tidligere helseminister Anne Grethe Strøm Erichsen indignasjon ikke kan hindre noen i å velge abort fordi de venter et jentebarn, kan ikke Erna Solbergs forslag hindre noen å ta abort hvis de venter barn med ryggmargsbrokk eller Downs. Men både Strøm Erichsens og Solbergs formidler viktige verdistandpunkt: Vi ønsker ikke et samfunn der foreldre velger bort jenter og vi ønsker ikke et samfunn uten plass for mennesker med Downs.

Jeg tror verken Høyre-kvinnene eller Eskil Pedersen forstår dybden i det signalet samfunnet sender til mange mennesker gjennom bestemmelsen om eugenisk indikasjon i abortloven. Hvem av oss ville likt en lov som forteller at det livet vi lever ikke er verdig? Hvem av oss ville ikke blitt krenket dersom våre menneskelige egenskaper hadde vært et selvstendig grunnlag for abort?

Vi reagerer når friske barn utsettes for seletiv abort, men er det virkelig uproblematisk at normalen blir å ta bort et barn utelukkende fordi det har egenskaper som storsamfunnet ikke betrakter som forenlig med et verdig liv?

Vi burde applaudere Erna Solbergs forslag til endring av abortloven. Det er et viktig likestillings-initiativ. Hennes kamp mot sortering av mennesker med alvorlig sykdom, styrker også kampen mot sortering av barn basert på kjønn. Vi må kjempe mot sortering av mennesker med sykdom og funksjonshemming. Og vi kan aldri akseptere at jenter velges bort fordi foreldrene helst vil ha en gutt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt