Verdidebatt

Auka motorferdsel i utmark - potensielt dødeleg belastning for vilt

For å få lov til å køyre i utmark, noko som kan vere ei dødeleg belastning for vilt, demonstrerer altså Senterungdommen framfor Stortinget. Det er på tide å byte ut grønfargen, ikkje berre redigere partisymbolet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Her om dagen fekk Senterungdommen med seg fleire stortingsrepresentantar frå eige parti ut på plenen framfor Stortinget for å demonstrere for motorisert ferdsel i utmark. Indirekte demonstrerte dei for auke dødeligheten blant norsk vilt vinterstid. Særleg ønsker dei å øke dødeligheten blant hjortedyr. Frå før av har Høgre, Frp, KrF og Ap gått inn for forslaget, medan Sp har vore kritiske. Men no dreg Senterungdommen med seg representantar frå moderpartiet. SV virkar halde på ein viss fornuft i saka.

Ein Vikensk elg. Viken er dyrlege, og ikkje med i Sp.

Konkret politisk sak: Nevnte parti ønsker at kommunane skal få lov til å styre motorferdsel i utmark, samt få muligheten til å etablere rekreasjonsløyper for motorferdsel lokalt. Altså løyper der folk kan få køyre frå seg med scooter. Frå før av har vi problem med ulovleg ferdsel med motoriserte køyretøy i utmark. Dette vil neppe ta slutt ved at ein set opp lovlege løyper i tillegg. Ein vil få både ulovleg og lovleg ferdsel, altså auka motorisert ferdsel i utmark. Det er ikkje så enkelt å halde oversikt over dette, og mykje ferdsel foregår der ingen ser eller høyrer. Ein må vere realistisk, ikkje berre tenke på eige behov for bruk av gasspedal.

Konkrete konsekvensar av auka motorferdsel i utmark: fleire hjortedyr kan stryke med. 

Reinsdyr kryssar vegen på Strynefjellet.

Og korleis kan ein trekke denne konklusjonen? Jo, det er ganske enkelt utfrå den kunnskapen vi har om hjortedyr vinterstid. Motorferdsel i utmark vinterstid er ei belastning for hjortedyr som på denne årstida ofte har små energireserver å gå på. Blir dei skremt opp, bruker dei av energilager dei treng for å halde seg i live. Dei kan begynne å springe og stresse, og det kan ta tid før dei roar seg ned. Dette brenn energilager dyra treng til basic overlevelse, altså halde seg på beina, finne mat og søke ly. Om vinteren ønsker hjorten å halde seg i ro, nettopp for å spare energi. Den ligg og den står for å auke sjansen for eigen overlevelse. For å overleve, nyttar den kun energi på føremål som aukar sjansen for å klare seg: ta det med ro, finne mat. Skal den skremmast i tillegg, senkar ein sjansen for at hjortedyra klarer seg.

Og for å få lov til å køyre i utmark, noko som kan vere ei dødeleg belastning for vilt, demonstrerer altså Senterungdommen framfor Stortinget. Kanskje på tide å byte ut grønfargen, ikkje berre redigere partisymbolet.

Vinter kan vere ganske tøft for hjortedyr. Djup snø, små klauver, dei synk gjennom og det er tungt å ta seg fram. Difor er det også livsfarleg for ein hjort å bli jaga av hund: ikkje fordi hunden nødvendigvis drep eller skadar dyret, men fordi det tek store energiressursar for hjorten å bli skremd, stresse seg opp og prøve å unnsleppe. Nokre stryk med som ein konsekvens, heilt utan å vere verken bitne eller skadde.

Dei har derimot forbrukt for mykje energi på stress, angstreaksjon og flukt, og har ikkje att energi til å finne mat, eller gå dit maten er. Dei svelt ihjel.

Elg er eit hjortedyr. Det krev, som kjent, energi å springe når ein blir redd

Les kronikk om Senterpartiets politikk i VG: Gufs frå fortida.

Er Senterungdommen eigentleg særleg grøn?

Synest du det er gøy med litt fakta der mange dimmer for gangsynet?

Då liker du heilt sikkert mi bok frå dyrlegepraksis.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt