Verdidebatt

Hva er ånd

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det er ganske utrolig hvordan ordene ånd og sjel brukes i det norske språk. Hvert av ordene har et stort spekter av betydninger. Det gjør det ganske vanskelig å snakke om disse tingene, for man vet aldri hva den man snakker med tror man snakker om.

Jeg vil slå et slag for den tradisjonelle inndelingen ånd - sjel - legeme.

Legeme er det eneste enkle, kanskje. Der er en ren fysisk greie.

Sjel er det psykologiske. Underbevisstheten, følelser, de mentale prosesser. Dette er også rent fysisk. Alt om sjelen kan forklares fysikalistisk. Den er en del av vårt vitenskapelige verdensbilde.

Ånd er det ved mennesker som ikke kan forklares fysisk. Det gjør den vanskelig å kartlegge, men bevisstheten må jo falle i den kategorien.

Det betyr for eksempel at åndsverk ikke nødvendigvis har med ånd å gjøre. Det betyr at ånd er noe hverdagslig, ikke noe langt der inne til søndagsbruk. Det betyr selvfølgelig også at rasjonalismen, mekanismen og fysikalismen er døde. Vårt vitenskapelige verdensbilde omfatter jo bare sjel og legeme.

Dette er et så fundamentalt spørsmål at jeg ikke regner med mye respons. Så hvis noen har noen tanker her blir det god plass og jeg i hvert fall skal lese svarene med interesse.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt